Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kolesnik_metodichka_2.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать
      1. Заключення відносно сполучених з ензимами рецепторів

Існує п'ять класів сполучених з ензимами рецепторів: (1) рецепторні тирозинкінази, (2) рецептори, асоційовані з

тирозинкіназами, (3) рецепторні серин/треонінкінази, (4) трансмембранні гуанілілциклази, і (5) рецептори, асоційовані з гістидинкіназами. Крім цього, вважають, що деякі трансмембранні тирозинфосфатази, які усувають фосфати із фосфотирозинових бічних ланцюгів специфічних білків, функціонують, як рецептори, хоча для більшості з них ліганди невідомі. Перші два класи рецепторів є найбільш численними.

Зв'язування ліганду з рецепторними тирозинкіназами індукує перехресне фосфорилювання їхніх цитоплазматичних доменів по множинних залишках тирозину. Автофосфорилювання активує кінази, а також утворює набір фосфотирозинів, які виконують роль сайтів приєднання для набору внутрішньоклітинних сигнальних білків. Вони зв'язуються у цих місцях за допомогою своїх SH 2 (РТВ) доменів. Частина приєднаних білків виконують роль адапторів, які сполучають рецептори з маленькою GTPазою Ras. Вона, у свою чергу, активує каскад серин/треонінових фосфорилювань, що сходяться на МАР-кіназі, яка передає сигнал у ядро, фосфорилюючи там регуляторні білки. Ras також може активувати інший білок, який приєднується до активованих тирозинкіназ — РІ-3-кіназу. Вона утворює специфічні інозитолові фосфоліпіди, які виконують у плазматичній мембрані роль сайтів приєднання для сигнальних білків із РН-доменами, включно із протеїнкіназою В (РКВ).

Дія рецепторів, асоційованих із тирозинкіназами, залежить від різних цитоплазматичних кіназ. До них належать представники родини Src, які асоціюються з багатьма типами рецепторів, і кіназа фокальних контактів (FAK ), яка асоціюється з інтегринами у місцях фокальних контактів. Згодом цитоплазматичні тирозинкінази фосфорилюють розмаїті сигнальні білки, передаючи сигнал далі. Найбільшою родиною рецепторів у цьому класі є родина цитокінових рецепторів. Стимульовані зв'язуванням ліганду, вони активують цитоплазматичні тирозинкінази родини Jak, які фосфорилюють STAT -білки. STATs димеризуються, мігрують до ядра та активують транскрипцію специфічних генів. Рецепторні серин/треонінові кінази, які активуються сигнальними білками надродини TGF -< beta >, діють подібно. Вони безпосередньо фосфорилюють та активують Smads, які потім олігомеризуються з іншим Smad, мігрують у ядро і активують транскрипцію генів.

Хемотаксис бактерій здійснюється за допомогою асоційованих із гістидинкіназами хемотактичних рецепторів. При активації

зв'язуванням репеленту, рецептори стимулюють автофосфорилювання асоційованої протеїнкінази по залишках гістидину і наступне перенесення цього фосфату на білок-месенджер. Він передає сигнал до мотора джгутика, який змінює плавальну поведінку бактерії.

Атрактанти діють на цю кіназу, а отже, і на плавання, протилежно.

  • І4 Індивідуальнезавдання

Знайдіть правильну відповідь на запитання та обґрунтуйте відповідь

    • I1. Мембранні рецептори

Рецептор-білок зв'язуєгормон поза мембраною клітини й активує протеїнкиназу в клітині.Рецептор - периферійний або інтегральний мембранний білок?

  1. Мембранні рецептори – периферійні або асоційовані з поверхнею подвійного ліпідного шару мембрани білки.Асоціація з гормоном приводить до звільнення ліпідного сигналу, що активує протеїнкинази.

  2. Всі мембранні рецептори – інтегральні білки, що специфічно зв'язують сигнальні молекули й передавальний сигнал через подвійний шар ліпіду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]