Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kolesnik_metodichka_2.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать
      1. Активність рецепторів, асоційованих з тирозинкіназами

Активність багатьох рецепторів вимагає фосфорилювання по залишках тирозину, хоча вони й не містять очевидного тирозинкіназного домену. Дія цих рецепторів опосередковується асоційованими з ними цитоплазматичними тирозинкіназами, які фосфорилюють різні білки-мішені, часто включно із самими рецепторами за умови зв'язування ними ліганду. Тому ці рецептори функціонують дуже подібно до рецепторних тирозинкіназ, за винятком того, що кіназний домен кодується окремим геном і нековалентно сполучається з поліпептидним ланцюгом рецептора. Ще однією рисою подібності є потреба в олігомеризації рецепторів для функціонування.

Багато з цих рецепторів пов'язані із представниками найбільшої родини цитоплазматичних тирозинкіназ ссавців Src-родини протеїнкіназ. Усі ці протеїнкінази містять SH2- і SH3-домени і локалізуються на цитоплазматичній стороні плазматичної мембрани, утримуючись там частково завдяки взаємодії із трансмембранними рецепторними білками, а частково — ковалентно приєднаними ліпідними ланцюгами. Різні представники родини асоціюються з різними рецепторами і фосфорилюють різні набори білків-мішеней, які, проте, частково перекриваються. У кожному випадку, кіназа активується при зв'язуванні позаклітинного ліганду з відповідними рецепторним білком. Сама Src, як і кілька інших представників родини, також може зв'язуватися з активованими рецепторними тирозинкіназами. У цих випадках, рецепторна та цитоплазматична тирозинкінази двобічне стимулюють каталітичну активність одна одної, посилюючи та продовжуючи дію сигналів.

Інший тип цитоплазматичних тирозинкіназ асоціюється з інтегринами, основною родиною рецепторів, які забезпечують зв'язування клітини з позаклітинним матриксом. Зв'язування

компонентів матриксу з інтегринами може активувати внутрішньоклітинні сигнальні шляхи, що впливають на поведінку клітини. Коли інтегрини скупчуються у точках контакту з матриксом, вони сприяють збиранню сполучень клітина-матрикс — фокальних контактів. Серед багатьох білків, які рекрутуються у ці сполучення — цитоплазматична тирозинова кіназа фокальних контактів (FAK), яка зв'язується з цитозольним хвостом одної із субодиниць інтегрину за допомогою іншого білка цитоскелету. Скупчені молекули FAK перехресно фосфорилюють одна одну, утворюючи фосфотирозинові сайти приєднання для Src-кінази. Після цього Scr і FAK фосфорилюють одна одну, а також інші білки, які збираються в місці контакту, включно з численними сигнальними білками з тих, що використовуються рецепторними тирозинкіназами. У такий спосіб ці дві кінази повідомляють клітині, що вона приєдналася до придатного субстрату, де може виживати, рости, ділитися, мігрувати і так далі.

Рецептори цитокінів — це підродина сполучених з ензимами рецепторів. Вони утворюють найбільший та найрізноманітніший клас рецепторів, які передають сигнал у клітину за допомогою цитоплазматичних кіназ. До цього класу належать рецептори для багатьох типів локальних медіаторів (збірна назва — цитокіни ), а також рецептори для деяких гормонів, наприклад, гормону росту та пролактину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]