Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Literatura_OM / Операційний менеджмент Батченко Л.В., Рекова Н.Ю

..pdf
Скачиваний:
179
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
985.09 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Н.Ю. Рекова

ОПЕРАЦІЙНИЙ

МЕНЕДЖМЕНТ

Навчально-практичний посібник

Затверджено

на засіданні навчальнометодичної ради ДонДУУ. Протокол № 4 від 07.04.2005

Донецьк ДонДУУ 2005

ББК 65.050 я7

1

Б28

Батченко Л.В., Рекова Н.Ю.

Б28 Операційний менеджмент: Навч.-метод. посібник. – 2-ге вид., доповн. і переробл. – Донецьк: ДонДУУ, 2005. – 171 с.

Містить навчальний матеріал з дисципліни «Операційний менеджмент», основні питання для самостійного вивчення, короткий термінологічний словник (понад 50 термінів). Запропоновано ситуаційні вправи, задачі та методичні вказівки до їх розв’язання. Для перевірки набутих студентами знань подано тестові завдання за кожною темою.

Для студентів спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» денної та заочної форм навчання.

Рецензенти: Б.Г. Шелегеда – д-р екон. наук, проф. ДонУЕП;

Т.В. Семенова – канд. екон. наук, доц. ДонДУУ

Батченко Л.В., Рекова Н.Ю.

2

ЗМІСТ

 

Передмова ................................................................................................

4

Навчальна програма................................................................................

5

Тематичний план дисципліни ................................................................

9

Тема 1. Теоретичні основи операційного менеджменту..................

10

Тема 2. Маркетингова стратегія в управлінні операціями...............

16

Тема 3. Операційна стратегія і напрямки її розвитку.......................

36

Тема 4. Операційний менеджмент в управлінні проектами ............

50

Тема 5. Проектування виробничих потужностей і трудового

 

процесу....................................................................................

74

Тема 6. Організація, планування та управління виробничим

 

процесом .................................................................................

95

Тема 7. Операційний менеджмент послуг .......................................

113

Тема 8. Операційний менеджмент і управління якістю .................

134

Тема 9. Ефективні системи операційного менеджменту ...............

151

Тема 10. Ризики в операційному менеджменті ................................

158

Тема 11. Операційний консалтинг ....................................................

161

Стислий термінологічний словник....................................................

165

Ключі до тестів ...................................................................................

170

Список навчально-методичної літератури .......................................

171

3

ПЕРЕДМОВА

Необхідність систематизованого викладу сучасних підходів і методів до управління операціями є очевидною. Працювати в умовах ринку – означає не тільки працювати на споживача, але й раціонально організовувати технологічні процеси, досягати необхідних результатів таким чином, щоб максимально використовувати різноманітні внутрішні ресурси і можливості.

Поєднання в одне ціле основних чинників і аспектів діяльності підприємства – фінансових, організаційних, ринкових, технологічних – передбачає, що цей процес здійснюється на міцній базі раціонального управління операціями.

Дисципліна «Операційний менеджмент» націлена на здобуття знань і оволодіння навичками побудови управлінських систем, що забезпечують виконання необхідних дій і процедур для одержання ринкового результату діяльності фірми. Ринкова свобода вибору може будуватися тільки на чіткому професійному врахуванні об’єктивних обмежень, критеріїв і стандартів. Оптимальні операційні рішення вимагають від керівника пошуку умов рівноваги всередині виробничої системи, що розвивається.

Оскільки будь-яка фірма являє собою органічну цілісну систему, то управління операціями має забезпечити інтегративні та координуючі ефекти, тобто в результаті операційного менеджменту фірма починає діяти як одне ціле. В той же час критерій ефективності управління обов’язково визначається відповідно до стратегії бізнесу фірми.

4

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «ОПЕРАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

Мета і завдання курсу

Метою вивчення курсу є засвоєння студентами теоретичних знань і вироблення аналітичних навичок щодо управління процесами виробництва товарів і надання послуг, оволодіння основними науко- во-практичними підходами для проведення самостійного аналізу стану операційної системи підприємства. Вивчення цієї науковопрактичної дисципліни насамперед передбачає визначення таких економічних категорій, як виробничий процес, виробнича система, операційна функція, операційна система, операційна стратегія, виробнича стратегія, операційні пріоритети, операційний консалтинг тощо.

Операції являють собою будь-яку виробничу діяльність як виробництво, так і будь-яку іншу, пов’язану з процесом творення. Тому операційний менеджмент має забезпечити ефективність та раціональність ведення цієї діяльності.

Операції – це основа будь-якого виробничого або обслуговуючого підприємства, і якщо операційна функція на підприємстві буде виконуватися неефективно, то у своїй практичній діяльності підприємство не зможе досягти успіху.

Таким чином, знання принципів операційного менеджменту не лише допоможе організувати роботу найбільш ефективно, але й дозволить краще зрозуміти принцип діяльності всієї організації.

Досягнення визначеної мети вивчення навчальної дисципліни «Операційний менеджмент» пов’язано з дотриманням в навчальному процесі принципів цілеспрямованості, комплексності та систематизованості. Також слід зазначити, що високої ефективності роботи щодо засвоєння основних принципів операційного менеджменту дозволяє досягти регулярна самостійна робота студентів на основі використання можливостей сучасних інформаційних технологій і комп’ютерних мереж.

Тема 1. Теоретичні основи операційного менеджменту

Предмет і задачі даного курсу. Поняття операційного менеджменту. Історія розвитку операційного менеджменту. Операції як види діяльності. Управління операціями. Поняття операційної функції.

5

Поняття операційної системи. Класифікація операційної системи. Відмінні характеристики виробничих систем і підсистем. Управління виробничими системами. Методи управління операційними системами. Різниця між процесами виробництва продукції і послуг. Операції у сфері послуг. Місце операційного менеджменту в організаційній структурі підприємства. Оперативне управління розвитком виробництва: мета і задачі. Основні функції і принципи оперативного управління виробництвом. Західний досвід управління розвитком виробництва.

Тема 2. Операційна стратегія і напрямки її розвитку

Сучасні концепції стратегічного менеджменту. Сутність і основні поняття операційної стратегії. Елементи операційної стратегії. Корпоративні фактори. Операційна стратегія у виробництві. Операційна стратегія у сфері послуг. Сучасні концепції виробництва. Основні задачі фінансової стратегії. Планування і стратегія управління людськими ресурсами. Узгодження операційної і ринкової стратегій.

Тема 3. Операційний менеджмент в управлінні проектами

Поняття проекту. Методи управління проектами. Форми контролю за ходом виконання проекту. Форми організаційних структур проекту: відособлений, функціональний, матричний. Планування робіт за методом критичного шляху. Поняття сітьового графіка. Тимчасові моделі. Моделі типу «час-витрати». Управління ресурсами. Необхідні допущення при проведенні аналізу з використанням методів PERT і CPM. Тенденції в застосуванні методів управління проектами.

Тема 4. Маркетингова стратегія в проектуванні продукції

Поняття стратегічного маркетингу. Зовнішні та внутрішні фактори маркетингової стратегії. Основні принципи маркетингової стратегії й застосовані методи управління, що застосовують. Концептуальний підхід до маркетингової стратегії: модель «маркетинг-мікс». Концепція життєвого циклу продукту. Значення прогнозування. Інновації. Маркетинг і корпоративне стратегічне планування. Проектування продукту. Вивчення потреб ринку. Масштаби виробництва. Розмаїтість і стандартизація. Вартісний аналіз і вартісний інжиніринг. Стратегії міжнародного маркетингу.

6

Тема 5. Проектування виробничих потужностей і трудового процесу

Управління виробничими потужностями на підприємстві. Концепції планування потужностей. Планування завантаження потужностей. Планування пропускної здатності сервісного підприємства. Виробничі системи «точно в термін». Японський підхід до продуктивності. Північноамериканські варіанти JIT. JIT у сфері обслуговування. Планування трудового процесу і нормування праці. Оплата праці.

Тема 6. Організація, планування та управління виробничим процесом

Організація виробництва: суть і форми. Організація виробництва у сучасних умовах. Оперативне управління розвитком виробництва. Основні функції і принципи оперативного управління виробництвом. Особливості управління розвитком виробництва в західних корпораціях. Автоматизація виробництва. Шляхи оптимізації виробничого процесу: ергономіка і школа людських взаємин. Аналіз робочого часу. Системний підхід до організації виробництва шляхом SREDIM.

Тема 7. Операційний менеджмент послуг

Сутність послуг. Операційна класифікація послуг. Проектування сервісних організацій. Структуризація сервісних контактів: сервісносистемна матриця. Сервісний план. Типи сервісних систем. Метод самообслуговування. Сервісні гарантії як основа для проектування. Управління чергами: економічна сутність проблеми черг. Система масового самообслуговування.

Тема 8. Операційний менеджмент і управління

Управління якістю. Премія імені Болдриджа і критерії її присудження. Вимоги до якості і витрати на забезпечення якості. Процес безупинного поліпшення якості. Інструменти і процедури процесу безупинного поліпшення якості. Система Шинго. Стандарти серії ISO 9000:2000. Сертифікація за ISO 9000:2000. Статистичні методи управління якістю. Методи Тагуші.

7

Тема 9. Ефективні системи операційного менеджменту

Оцінка ефективності менеджменту. Оцінка ефективності систем менеджменту. управління постачанням. Закупівлі «точно в термін». Глобальні джерела постачань. Потоки електронної інформації в постачанні. Управління попитом. Види і методи прогнозування. Види і методи планування виробництва. Системи управління товарноматеріальними запасами.

Тема 10. Ризики в операційному менеджменті

Аналіз ризику. Класифікація ризиків. Методи і методика оцінки ступеня ризику. Організація і управління ризиком. Ризик і операційна система. Заходи щодо мінімізації ризиків в операційній системі організації.

Тема 11. Операційний консалтинґ

Поняття операційного консалтинґу. Сутність консалтинґового менеджменту. Економіка консалтинґових компаній. Процес операційного консалтинґу. Інструментарій операційного консалтинґу.

8

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

 

 

Кількість годин

Форма

Тема

Всього

Лекції

Практ.

СРС

пор.

контролю

 

 

 

заняття

 

 

 

 

 

 

 

 

Теоретичні основи

 

 

 

 

Вхідний

1

операційного

10 (12)

2 (2)

2

6 (10)

контроль

 

менеджменту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маркетингова

 

 

 

 

Розв’язання

2

стратегія в управ-

6 (10)

6 (10)

задач,

 

лінні операціями

 

 

 

 

тести

 

Операційна стра-

 

 

 

 

Розв’язання

3

тегія і напрямки її

12 (10)

2

2

8 (10)

задач,

 

розвитку

 

 

 

 

тести

 

Операційний ме-

 

 

 

 

Розв’язання

4

неджмент в управ-

16 (10)

4

4

8 (10)

задач,

 

лінні проектами

 

 

 

 

тести

 

Проектування ви-

 

 

 

 

Розв’язання

 

робничих потуж-

 

 

 

 

5

9 (7)

2 (1)

2 (1)

5 (5)

задач,

ностей і трудового

 

 

 

 

 

тести

 

процесу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організація, пла-

 

 

 

 

Розв’язання

 

нування та управ-

 

 

 

 

6

9 (7)

2 (1)

2 (1)

5 (5)

задач,

ління виробничим

 

 

 

 

 

тести

 

процесом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Операційний ме-

 

 

 

 

Розв’язання

7

12 (12)

2

2

8 (12)

задач,

неджмент послуг

 

 

 

 

 

тести

 

 

 

 

 

 

 

Операційний ме-

 

 

 

 

Розв’язання

8

неджмент і управ-

8 (10)

1

1

6 (10)

задач,

 

ління якістю

 

 

 

 

тести

 

Ефективні систе-

 

 

 

 

Розв’язання

9

ми операційного

6 (10)

6 (10)

задач,

 

менеджменту

 

 

 

 

тести

 

Ризики в опера-

 

 

 

 

 

10

ційному

8 (10)

1

1

6 (10)

Тести

 

менеджменті

 

 

 

 

 

11

Операційний

12 (10)

2

2

8 (10)

Доповіді,

консалтинґ

тести

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

108

18 (4)

18 (2)

72 (102)

Іспит

 

 

 

 

 

 

 

9

Тема 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОПЕРАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Мета. Ознайомити студентів з основними поняттями та термінами операційного менеджменту і визначити його місце в господарській діяльності підприємства для досягнення ринкового результату.

Основні питання

1.Операційний менеджмент й історія його виникнення.

2.Операції та їх ефективність.

3.Поняття операційної функції.

4.Суть системного підходу до управління виробництвом у сучасних умовах господарювання.

5.Виробнича система: елементи, цілі та сутність функціонування.

6.Операційна система організації: структурна схема, тривалість життєвого циклу.

7.Розбіжності між процесами виробництва продукції і послуг.

8.Основні методи і моделі операційного менеджменту.

Самостійна робота

1.Наведіть приклади використання 5 Ps операційного менеджменту в практиці виробничої діяльності підприємств різних галузей для задоволення потреб споживачів.

2.Розмежуйте за ознаками дисципліни «Операційний менеджмент» та «Дослідження операцій».

3.Наведіть визначення поняття «життєвий цикл» та визначте чи можна використовувати поняття «життєвий цикл» щодо операційного менеджменту?

4.Визначте місце операційного менеджменту в організаційній структурі підприємств (наведіть структурну схему організаційної структури підприємств різного типу господарювання: сервісних підприємств та виробничих підприємств).

Доповіді

1. Розвиток теорії та практики організації виробництва і управління підприємствами в країнах Заходу:

школа раціоналістичного менеджменту;

10

Соседние файлы в папке Literatura_OM