Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Literatura_OM / Операційний менеджмент Батченко Л.В., Рекова Н.Ю

..pdf
Скачиваний:
180
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
985.09 Кб
Скачать

Таблиця 8

Показники продуктивності

Показники

 

 

 

Співвідношення показників

 

 

Часткові

 

Вихід

 

Вихід

 

 

 

 

 

 

, або

 

 

 

, або

 

 

 

 

Витрати праці

Витрати капіталу

 

 

 

 

 

Вихід

, або

 

Вихід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати матеріалів

Витрати енергії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато-

 

 

 

 

 

 

Вихід

або

факторні

 

 

 

 

 

 

Витрати праці Витрати капіталу Витрати енергії

 

 

 

 

 

 

 

 

Вихід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати праці Витрати капіталу Витрати матеріалів

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальний

 

Вихід

або

Товар чи послуга

 

 

 

 

 

Вхід

Витрати ресурсів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До задачі 4

Побудова виробничих функцій ґрунтується на статистичних даних про функціонування підприємств протягом визначеного часового інтервалу, який є фактичною основою, а цільова установка задає напрямок використання даної функції: для економічного аналізу, планування або прогнозування, а можливо, і комплексного використання. Найбільш просто задача побудови виробничої функції вирішується для її лінійної форми. У цьому разі як вибір числа досліджуваних факторів, тобто структури моделі, так і оцінка параметрів цієї моделі, досить ефективно визначаються застосуванням методу найменших квадратів (МНК). У разі нелінійних форм виробничих функцій можливі такі підходи: для виробничих функцій типу Кобба-Дугласа

y Ax1 x2 ,

параметри А, α, β оцінюються після логарифмування вихідної залежності

ln y ln A ln x1 ln x 2 .

Одержана модель є лінійною щодо невідомих параметрів і властивості оцінок даної лінеаризованої моделі, то вони приблизно відповідають властивостям оцінок лінійної регресії (МНК). Для нелінійних форм виробничих функцій типу CES

 

 

(A x A

 

x )

1

 

y A

0

2

.

 

1

1

2

 

 

41

Для визначення оцінок параметрів 1 , A0 , A1 , A2 використовуються ітераційні методи пошуку екстремуму функції багатьох змінних: найшвидшого спуску, Гаусса-Зейделя, Марквардта та ін. При використанні зазначених ітераційних процедур важко забезпечити збіжність ітераційного процесу і, крім того, збіжність може призвести до локального, а не глобального мінімуму. Для оцінювання параметрів виробничої функції CES можна використати метод Боксу-Коксу. Попереднє рівняння перетворюється на рівність виду

y (A1x1 A 2 x 2 ) , при ¹0 .

Якщо значення відомо, то маємо рівняння лінійної регресії і тоді легко знаходяться оцінки невідомих параметрів. Якщо значенняневідомо, то шляхом добору значень знаходять те значення, при якому забезпечується мінімальне значення критерію оптимальності.

Ситуаційні вправи

Ситуаційна вправа 1. «Los Angeles Toy Company»

Одна з компаній по виробництву іграшок у Лос-Анджелесі («Los Angeles Toy Company» – LATC) бачить свою основну задачу в створенні запасів стандартизованого асортименту високоякісних унікальних іграшок для дітей будь-якого віку. Традиційно LATC щорічно виводить на ринок один-два виду нових іграшок. У серпні 2001 року власника і менеджера з виробництва цієї компанії Дуайта СмітДеніелза повідомили про те, що конструктори розробили модель нової ляльки на ім’я Джеррі Сейнфелд.

Лялька ростом 60 см завдяки вмонтованому електронному синтезатору голосу вміла вимовляти різні жартівливі фрази. Один з трьох виробничих відділів LATC – відділ конструкторських розробок прийшов до висновку, що даний виріб можна штампувати з формованого пластику, використовуючи для цього багатоцільові форми (які раніше використовувалися для виготовлення невеликих частин дерев’яних іграшок). Дотепер при первісному запуску у виробництво нових видів іграшок LATC цілком покладалася на свій висококваліфікований персонал, який досліджував конструкцію продукції протягом процесу виготовлення і проводив перевірку якості готових виробів. Завдяки такому підходу іграшки випускалися дуже швидко, що дозволяло оперативно виконувати замовлення клієнтів.

42

Однак керівництво розуміло, що при запуску у виробництво складної нової ляльки виробничий цикл значно подовжиться, а збиральні і тестові процеси необхідно буде ускладнити. Дотепер кожен робітник сам виконував майже всі операції на своєму робочому місці. У даному ж випадку відділ з організації виробництва дійшов висновку, що зборка нової іграшки також перебуває в рамках компетенції персоналу компанії, за винятком, однак, синтезатора голосу і працюючого від батарейок рушійного механізму, які поставляють субпідрядники. Компанія LATC завжди славилася своїми гарними відносинами із субпідрядниками головним чином тому, що вона розміщувала свої замовлення, надаючи достатній термін для їх реалізації, що дозволяло субпідрядникам оптимально розподілити час і знайти можливість виконати заявку LATC, не порушуючи послідовності виконання замовлень більш великих виробників іграшок Лос-Анджелеса. Дуайт Сміт-Деніелз надавав перевагу довгостроковим виробничим планам, за допомогою яких він забезпечував повну зайнятість своїх 50 майстрів протягом усього року (одним з його мотивів щодо вибору місця для розміщення фабрики іграшок у Лос-Анджелесі стало те, що в цьому місті він міг вибирати найкращих з майстрів, що там мешкають). На думку Сміта-Деніелза, начальники всіх трьох виробничих підрозділів компанії звичайно згодні із запровадженням нових видів продукції. Як проголосив керівник одного з відділів: «Немає такої іграшки, яку не змогли б виготовити мої майстри. Зацікавте нас, дайте нам стимул, і ми зробимо все дуже швидко і якісно».

Відділ маркетингу компанії прогнозує, що під час різдвяного розпродажу попит на ляльку Джеррі Сейнфелд складе 50 тис. за роздрібної ціни 12 дол. Попередній аналіз витрат виробництва, проведений інженерно-технологічним відділом, показав, що собівартість нової продукції не буде перевищувати 7 дол. У даний час компанія експортує 70% своїх виробничих потужностей, вона може одержати додаткові фінансові засоби і не має проблем з потоками коштів. Отже, Дуайт Сміту-Деніелзу, з огляду на описану вище ситуацію, необхідно відповісти на одне важливе питання: чи варто починати виробництво ляльок Джеррі Сейнфелд?

Питання для самостійного опрацювання

1. Наскільки відповідає виробництво ляльок Джеррі Сейнфелд поточним можливостям і спрямованості діяльності компанії LATC?

43

2.Доцільним для компанії LATC є:

а) самостійне виготовлення ляльки ;

б) укладення субпідрядного договору з фабрикою в Мексиці, що стимулює нове широкомасштабне виробництво (за ціною 12 дол. за ляльку);

в) розробка іншої іграшки, що більшою мірою відповідає її потужностям.

Ситуаційна вправа 2. Операційна стратегія компанії «Compaq Computer»

Зі стелі заводського цеху компанії «Compaq Computer», розташованої в Х’юстоні, звішується біле полотнище, на якому написане гасло: «Ми, працівники «Compaq Computer», робимо все для того, щоб забезпечити наших споживачів бездоганною продукцією і послугами».

І цей напис цілком відповідає тому, що бачить відвідувач у цеху: сяючий конвеєр в оточенні фікусів і папоротей у красивих горщиках і м’яке світло, що ллється з висоти, роблять його схожим скоріше на дорогий спортивний клуб, ніж на заводське приміщення. Ця компанія, створена 1982 року, втілила свій ідеал вже в імені, де поєдналися такі поняття, як комп’ютер (сomputer), компактність (сompact) і якість

(quality).

«Compaq» робить спільно з IBM персональні комп’ютери і надшвидкісну комп’ютерну техніку, яка призначена для управління потоками даних в офісних мережах. За даними 2000 року, в компанії працювало 11 800 службовців, обсяг продажів складав 3,6 млрд дол., а отриманий фірмою чистий прибуток досягав 455 млн дол. Компанія контролює 20% світового ринку персональних комп’ютерів (поступаючись лише IBM і «Apple Computer» в частинах ринку по 25% кожній). На міжнародному ринку в «Compaq» практично немає конкурентів, за винятком галузі, яка швидко розвивається, – виробництво портативних ПК. І все-таки конкуренція на ринку продукції, яка випускається фірмою, дуже жорстка. Навесні 2001 року в боротьбі за обсяги продажів компанія знизила ціни на свою техніку на цілих 34% і оголосила, що в II кварталі їх зменшить ще на 80%.

Значною мірою успіх «Compaq» забезпечується великою швидкістю запровадження у вироби новітніх розробок чіпів для процесорів, дисководів і дисплеїв. Компанія робить це навіть швидше за IBM. На думку головного виконавчого директора і співвласника фірми Ро-

44

да Кеньйона, головна задача компанії полягає в збереженні високої швидкості освоєння новинок у всьому асортименті продукції. Так, наприклад, тільки за останній рік компанія розробила дев’ять нових моделей.

Коли фірма була ще зовсім не велика, скорочення термінів впровадження нової продукції на ринок збуту було її основною перевагою при досягненні успіху в конкурентній боротьбі. Сьогодні «Compaq» намагається підтримувати своє лідерство, створивши невеликі групи з розробки нової продукції, які складаються із фахівців різного профілю: маркетологів, конструкторів, інженерів і експертів з виробничих питань. Замість того, щоб поступово проводити новий комп’ютер через усі фази створення, починаючи від креслярської дошки і закінчуючи безпосередньою зборкою в цеху, компанія, за словами пана Кеньйона, усвідомила, що головний секрет полягає у тому, щоб робити все це паралельно.

Відповідно до думки пана Кеньйона, найсерйознішою перевагою «Compaq» є те, що більшість комплектуючих фірма не виробляє, а закуповує в зовнішніх джерелах: «Вертикальна інтеграція явно застаріла. Для того щоб домогтися успіху у ХХІ сторіччі, необхідно охоче сприймати технічні досягнення і відкриття в будь-якій країні світу». Навіть японські конкуренти компанії, наприклад фірма «Toshiba», поставляють «Compaq» свої комплектуючі.

Коли 1986 року компанії знадобилися жорсткі диски для першої моделі портативного комп’ютера, то спочатку було вирішено розробити устаткування самостійно. Однак, пізніше вибрали інший шлях: фірма підключилася до фінансування компанії «Conner Peripherals», попередника «Silicon Valley», яка на той момент уже займалася розробкою таких дисків. «Ми настільки тісно співробітничали з «Conner», що їх фахівці стали буквально частиною нашої конструкторської групи, – згадує пан Кеньйон. – Ми скористалися усіма перевагами ситуації, не будучи при цьому пов’язаними з «Conner» будьякими обов’язками. Якщо будь-якій іншій компанії удалося б створити вінчестер із найліпшими характеристиками, то ми могли б придбати результати їх розробок». У березні 1991 року фірма «Compaq» почала великомасштабну атаку на ринок збуту більш складної комп’ютерної техніки, яка виходить за межі групи персональних комп’ютерів. Вона вийшла на ринок наймогутніших настільних робочих станцій, якими користувалися, як правило, вчені й інженери, – це приносило щорічно 7,5 млрд дол. доходу, однак «Compaq» не почала прямої атаки на лідерів ринку – фірми «Sun Microsystems» і «Hewlett-

45

Packard», а вибрала іншу тактику: зібрала в єдиний союз десятки компаній з виробництва технічного і програмного комп’ютерного за-

безпечення, включаючи «Microsoft» і «Digital Equipment Corp». Сьо-

годні ця група розраховує виграти, розробивши новий технічний стандарт для високошвидкісної обчислювальної техніки, багато в чому подібної до стандарту IBM у виробництві ПК. Будь-яка робоча станція, побудована відповідно до цього стандарту, має бути сумісною з будь-яким іншим устаткуванням даного стандарту. Це дасть змогу користувачам одержувати новітню і найшвидкісну комп’- ютерну техніку, не побоюючись згодом виявитися «прив’язаним» до конкретного виготівника.

Однак, відповідно до думки багатьох фахівців, союз компанійвиробників неодмінно розпадеться внаслідок їх напруженого суперництва. Адже, як говорить редактор «Computer Letter» Дик Шеффер: «Усі учасники групи активні, заповзятливі і володіють великим еґо».

Разом з тим, фахівці пророкують, що перспективи даного союзу цілком проясняться наприкінці наступного року, коли «Compaq» та інші учасники представлять нові розробки комп’ютерної техніки і програмного забезпечення. Якщо всі розробки будуть взаємосумісні, то робоча станція «Compaq», цілком імовірно, стане переможницею. А якщо ні, то, як заявив фахівець «PC Letter» Стюарт Еслоп, фірму змусять здати свої позиції, оскільки, будучи компанією з оборотом у 3,6 млрд дол., «Compaq» не зможе більше зберігати високі темпи росту тільки завдяки продажу персональних комп’ютерів.

Питання для самостійного опрацювання

1.Визначте, якими, на вашу думку, були основні пріоритети стратегії компанії «Compaq»? Які основні і допоміжні потенційні можливості необхідно використовувати, щоб обрана фірмою «Compaq» стратегія виявилася ефективною?

2.Якому ризику піддає себе компанія «Compaq», одержуючи практично всі комплектуючі для випуску своєї продукції із зовнішніх джерел?

Тести

1. Операційна стратегія може містити в собі безліч проблемних моментів і альтернатив. Що з нижчеперелічених моментів звичайно не розглядається як операційна проблема?

а) ступінь вертикальної інтеграції, що слід застосувати в компанії;

46

б) структура й обсяг продукції, що призначена для реалізації; в) розміри і місце розташування виробничих потужностей; г) розвиток плану запобігання випуску дефектної продукції;

ґ) тип і кількість виробничих машин, що передбачається замовити з метою виходу на проектну виробничу потужність.

2. Продуктивність зростає, коли:

а) витрати зростають, у той час як випуск продукції залишається таким самим;

б) витрати знижуються, у той час як випуск продукції залишається незмінним;

в) випуск продукції знижується, у той час як витрати залишаються незмінними;

г) витрати і випуск продукції підвищуються в однаковій про-

порції;

ґ) жодна з даних відповідей не є правильною.

3. Яке з даних підприємств є найбільш продуктивним?

а) підприємство 1, що використовує 43 вироб. од. для випуску 38 од. продукції;

б) підприємство 2, що використовує 28 вироб. од. для випуску 27 од. продукції;

в) підприємство 3, що використовує 57 вироб. од. для випуску 58 од. продукції;

г) підприємство 4, що використовує 120 вироб. од. для випуску 110 од. продукції;

ґ) підприємство 5, що використовує 260 вироб. од. для випуску 240 од. продукції.

4. Який з нижчеперелічених підрозділів однієї з фірм (табл. 4) є найбільш продуктивним?

 

 

 

 

Таблиця 9

 

 

Вихідні дані

 

 

 

 

 

 

Відділ

У середньому

 

У середньому

Прибуток, %

потужність

 

вихід продукту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

43

 

38

12,0

Б

28

 

27

8,6

В

57

 

52

9,7

Г

120

 

110

10,8

Ґ

260

 

240

11,0

 

 

47

 

5.Відповідно до висновку однієї з компаній стосовно продуктивності, усі з нижчеперелічених моментів спричиняють виникнення проблем із продуктивністю в США, крім:

а) використання перспектив найближчого (короткострокового) планування;

б) слабкості стратегії в компаніях США; в) відсутність чи недоліки співробітництва між окремими осо-

бами й організаціями; г) слабке управління людськими ресурсами;

ґ) незацікавленість профспілок, особливо в автоматизації виробництва.

6.Який з даних показників відображує зростання продуктивності:

I. Вихід продукції/праця.

II. Вихід продукції/матеріали.

III. Вихід продукції (праця + енергія + капітал). IV. Вихід продукції/витрати на виробництво.

а) тільки I і II;

б) II і III;

в) III і IV; г) III;

ґ) IV.

7. Компанія одержала дані (табл. 10) щодо виробництва кліток для гризунів. Знайдіть показник сумарної продуктивності. Округліть відповідь до першої десятої (дробу).

 

 

Таблиця 10

 

Дані про виробництво продукції

 

 

 

Вихід продукції

 

Задіяність продуктивних потужностей

 

 

 

50 000 кліток.

 

Час виробництва – 620 людино-годин

 

Заробітна плата – 7,50 дол. на годину

Ціна продажу

 

 

Сировина (сумарна вартість) – 30 000 дол.

3,50 дол. за од.

 

 

Комплектуючі деталі (сумарна вартість) –

продукції

 

 

15 350 дол.

 

 

а) 1,1;

 

 

б) 3,8;

 

 

в) 3,5;

 

 

г) 10,8;

 

 

ґ) 1,7.

 

 

 

48

8. Як операційного менеджера Вас непокоїть проблема виконання контрольних цифр реалізації у найближчі місяці. Вам щойно принесли звіт з наступними даними (табл. 11).

Таблиця 11

Дані про реалізацію продукції

Показники

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Вироблена продукція

2300

1800

2800

3000

Робочий час на одну машину

325

200

400

320

Кількість машин

3

5

4

4

Знайдіть показник середньої щомісячної продуктивності (од. виробництва на 1 год):

а) між 2,5 і 6, 9; б) між 7,0 і 9,0;

в) менш, ніж 1,9;

г) між 1,9 і 2,4;

ґ) жодний з вищеперелічених.

9. Який з нижченаведених пунктів можна вважати напрямком на розвиток пріоритетів виробничої стратегії?

I. Сегментація ринку відповідно до групи продукції.

II.Установлення вимог, що пропонують до продукції, структури попиту і маржинальних доходів від кожної групи.

III. Визначення переможців замовлень і якісних характеристик для кожної з груп.

IV. Конвертування груп – переможців замовлень у специфічні групи з виготовлення продукції (технологічного процесу).

а) тільки I;

б) III; в) I і II;

г) I, II і IV.

10.Який з наступних показників відображує зменшення продуктивності?

I. Вихід продукції / праця.

II.Вихід продукції / матеріали.

III. Вихід продукції (праця + енергія + капітал). IV.Вихід продукції / витрати на виробництво.

а) тільки I і II;

б) II і III;

в) III і IV;

г) III;

ґ) IV.

49

Тема 4. ОПЕРАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В УПРАВЛІННІ ПРОЕКТАМИ

Мета. Визначити поняття проекту, форми його організаційної структури, ознайомити з основними методами, які застосовують для управління проектами у процесі побудови операційної системи підприємства.

Основні питання

1.Поняття проекту. Методи управління проектами.

2.Форми контролю за ходом виконання проекту.

3.Форми організаційних структур проекту: відособлений, функціональний, матричний.

4.Методи планування операцій за проектом.

5.Тимчасові моделі. Методи PERT і CPM, розходження між ними.

6.Моделі типу «час-витрати».

7.Управління ресурсами.

8.Методи управління проектами та їх вплив на ефективність управління операціями.

Самостійна робота

1.Визначте основні заходи розробки недостатньо чіткого та правильного графіку проекту.

2.Наведіть характеристики, якими має бути наділений проект, щоб до нього можна було б застосувати метод критичного шляху. Проекти якого типу традиційно аналізують за допомогою цього методу?

3.Схарактеризуйте типи основних моделей, які використовуються в практиці управління проектами.

4.Які автоматизовані інформаційні системи можна використовувати в практиці управління проектами?

Доповіді

1.Графік Ганту.

2.Автоматизовані інформаційні системи, які використовуються

впрактиці управління проектами:

«Microsoft Project for Windows»;

50

Соседние файлы в папке Literatura_OM