Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
27.15 Mб
Скачать

ж) У графі «Примітка» указують необхідні додаткові відомості до характеристики деталей або документів.

211

212

Рис. 11.5. Специфікація складального креслення конічного одноступеневого редуктора

213

11.3 Розробка робочих креслень деталей редуктора

Робочі креслення деталей у сукупності з технічними вказівками повинні містити всі дані, що визначають форму, розміри, точність, шорсткість поверхонь, матеріал, термообробку, обробку й інші відомості, необхідні для виготовлення деталей відповідної якості і для проведення контролю. Якість виготовлення креслень деталей впливає на строки, вартість і якість виготовлення деталей і машини в цілому.

Робочі креслення деталей виконують на креслярському папері необхідного формату у масштабі 1:1. Вони містять: зображення деталі з нанесеними розмірами, граничні відхилення розмірів, допуски форми і розташування, параметри шорсткості поверхонь, технічні вимоги, основний напис (див. рис. 11.6...11.12) *.

На робочих кресленнях деталей не допускається поміщати технологічні вказівки. У вигляді виключення можна вказувати: спільну обробку,

притирання, згинання, розвальцьовування; тип технологічної

заготовки

(виливок, кування і інш.).

 

Центрові отвори на кресленнях деталей не зображують і в технічних вимогах ніяких вказівок не приводять, якщо наявність їх конструктивно байдуже. Якщо в центровому отворі повинна бути різьба, на кресленні приводять тільки розміри різьби.

Нижче викладаються загальні правила й рекомендації з розробки і виконання робочих креслень деталей.

1.Зображення деталі. Зображення деталі на кресленні повинне містити мінімальну кількість видів, розрізів і перетинів, достатнє для виявлення форми деталі і проставляння розмірів. Зайві зображення утрудняють читання креслення. Наприклад, для вала досить одного виду з відповідними перетинами і зображеннями окремих елементів (див. рис. 11.9). Деталь рекомендується: зображувати в положенні, зручному для читання креслення при її виготовленні, у якому деталь установлюють на верстаті. Наприклад, деталі, основну обробку яких роблять на токарному верстаті (вали, колеса, шківи й т.п.), розташовують так, щоб їхня вісь була паралельна основного напису креслення. Різець рухається звичайно праворуч ліворуч, тому на кресленні деталь обертають вправо тією стороною, з якого виробляється більшість токарних операцій.

Деталь зображують із тими розмірами, позначеннями шорсткості і інших параметрів, які вона повинна мати перед складанням.

2.Лінійні розміри. Правила нанесення розмірів визначені ГОСТ 2.307-68. Частина цих правил вивчають у курсі машинобудівного креслення. Нижче викладаються правила, які студенти повинні освоїти при виконанні курсового проекту деталей машин.

а) Кількість розмірів на кресленні повинне бути мінімальним, але достатнім для виготовлення й контролю деталі. При відсутності якого-небудь розміру деталь стає невизначеною, а її виготовлення неможливо. Розміри можна проставляти різними способами (див. рис. 11.10), однак при будь-якому способі кількість розмірів, дійсно необхідних для виготовлення деталі, завжди постійно.

214

Рис. 11.6. Приклад робочого креслення вала-шестірні конічної

215

Рис. 11.7. Приклад робочого креслення колеса конічного

216

Рис. 11.8. Приклад робочого креслення шківа насадженого на швидкохідний вал

217

Рис. 11.9. Приклад робочого креслення тихохідного вала.

218

Рис. 11.10. Приклад робочого креслення циліндричного зубчастого колеса.

219

Рис. 11.11. Приклад робочого креслення черв’ячного колеса.

220

Соседние файлы в папке курсовой проект Детали машин