Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yablonskii_v_a_praktichne_akusherstvo_ginekologiya_ta_bioteh.pdf
Скачиваний:
303
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

хання, характер румінації, досліджують стан статевих органів то- що). Під час дослідження молочної залози застосовують методи огляду та пальпації. Оглядаючи вимя ззаду та збоку, звертають увагу на його розмір і форму, симетричність його половин, розмір та форму дійок, на колір шкіри, наявність на них подряпин, саден. Прикладаючи руку зворотним боком долоні спочатку до передніх, а потім до задніх часток вимя, визначають місцеву температуру. По- чергово пучками пальців захоплюють кожну дійку біля її основи, натягують її і промацують до верхівки; розкочуючи її між пальцями, визначають стан цистерни, стінок і сфінктера дійки; встановлюють легкість видоювання молока з кожної дійки, товщину та однорід- ність молочної цівки; поставивши пальці однієї руки між поло- винами вимя і натискаючи пальцями іншої руки в різних місцях поверхні досліджуваної чверті, промацують її. Так само промацують інші чверті.

Нормальне вимя має ніжну еластичну шкіру, яка легко збира- ється у складки. Його паренхіма пружно-еластична, неболюча, осо- бливо після видоювання; при промацуванні відчувається часточко- ва структура. Пальпацією задньої поверхні вимя знаходять основу задніх чвертей і в складці шкіри над нею лімфатичні вузли, прома- цують їх. Зазвичай вони рухомі, неболючі, щільні.

Закінчуючи дослідження вимя, здоюють з кожної чверті у загли- блення пластинки, на сіточку або в окремі пробірки невеликі порції молока і оглядають їх, звертаючи увагу на колір, запах, консистен- цію, наявність домішок, згустків та ін.

Якщо проведене дослідження не дало змоги встановити точний діагноз, його повторюють у такій самій послідовності після повного здоювання усіх часток вимя або застосовують спеціальні проби на мастит (при підозрі на субклінічний мастит).

9.2. Лабораторні методи діагностики маститу

Виявлення домішок у молоці. Після видалення з частки 2 – 3 мл молока здоюють невелику порцію його у бактеріологічну чашку або пробірку (пластинку із заглибленнями). При легкому похитуванні пробірки можна побачити в молоці домішки крові, пластівці або згустки казеїну. Ще краще використати для цього спеціальну чаш- ку чи банку із вмонтованим у неї темним ситечком. Пропустивши молоко крізь ситечко чи марлю, можна побачити на них домішки.

Визначення реакції молока. Нормальне молоко має слабкокислу реакцію (рН 6,3 – 6,9; 16 – 18° Тернера). При захворюваннях молоч- ної залози (найчастіше при маститах) реакція молока зміщується у лужний бік. Подібні зміни можна виявити за допомогою різних ін- дикаторних проб.

219

Бромтимолова проба. Беруть спеціальну паперову індикаторну картку з нанесеними на ній чотирма кружечками, що просочені ін- дикатором, і здоюють на кожний по 2 – 3 краплі молока з кожної частки вимя, спостерігаючи за змінами його кольору. При кислій реакції молока кружечок набуває жовтого або жовто-зеленого кольо- ру, а при лужній зеленого або синьо-зеленого. Слід памятати, що при проведенні цієї реакції безпосередньо на фермі, особливо в не- провітреному приміщенні, із значним нагромадженням аміаку, ця реакція може бути позитивною навіть у здорових тварин.

Проба з фенолротом. Якщо немає карток, можна користуватися молочно-контрольними пластинками. Видоюючи в кожну ямку по 2 – 5 крапель секрету з відповідних часток вимя і додаючи до них стільки ж фенолроту або 0,2 %-го розчину бромтимолового синього на 65 %-му спирті, стежать за зміною кольору: молоко із здорових часток забарвлюється в жовтуватий колір, а із хворих у зелений або синій.

Визначення кількості клітин у молоці. В нормальному молоці корів з 1-го по 7-й місяць лактації містяться лейкоцити (до 500 тис. у 1 мл), лімфоцити, епітелій альвеол і молочних ходів. У молозиві та перед запуском корів вміст лейкоцитів у молоці значно збільшу- ється, а при захворюванні на мастит у 5 – 10 разів. Кількість лейкоцитів у молоці можна визначити за допомогою лічильної ка- мери або спеціально виготовлених мазків, або за одним із наведе- них нижче непрямих методів.

Лейкоцитарна проба. У центрифужну градуйовану пробірку із звуженим кінцем вливають 10 мл молока і центрифугують його 5 хв при 2 тис. об/хв. У молоці із здорових часток вимя осад буває нижче однієї поділки, а від хворих на мастит корів близько 1 і вище. Зробивши з осаду мазок і зафарбувавши його за Грамом, розгляда- ють його під мікроскопом. У молоці хворих на мастит корів помітні мікроби, лейкоцити, гнійні тільця.

Проба Уайтсайда. У пробірку вливають 5 мл молока, додають 2 мл 4 %-го розчину їдкого натру і добре змішують. Ще краще робити пробу на молочно-контрольній пластинці, змішуючи у її заглибинах по 1 мл молока з досліджуваних часток і по 0,2 мл 4 %-го розчину їдкого натру. За збільшеної кількості клітин у молоці (понад 500 тис. в 1 мл) суміш протягом 20 – 30 с стає желеподібною, а коли їх мало залишається гомогенною.

Визначення кількості лейкоцитів. Беруть чисте предметне скло і за допомогою воскового олівця обводять на ньому квадрат 2 × 2 см. Користуючись мікропіпеткою, наносять на нього 0,01 мл добре змі- шаного секрету з досліджуваної частки, роблять із нього мазок, фік- сують його спиртом-ефіром чи метиленовим спиртом і фарбують 1 %- ним водним розчином метиленового синього (2 – 3 хв). Підраховують кількість лейкоцитів у 15 полях зору мікроскопа і виводять із добу-

220

тих чисел середнє арифметичне. Користуючись обєктив-мік- рометром, визначають постійну площу поля зору мікроскопа. Тоді, визначивши кількість лейкоцитів в 1 мл секрету, перемножують середню кількість лейкоцитів в одному полі зору на 100 (1 мл : 0,01) і на показник відношення площі поля зору мікроскопа до площі об- веденого на предметному склі квадрата (400 мм2 ), яке в даному ви- падку становить (400 : 0,02) = 20 000. В 1 мл молока здорових чвер- тей вимя звичайно міститься до 500 000 лейкоцитів; при маститах їх кількість зростає.

Проба з бензидином (для виявлення у молоці пігментів крові). Вносять у пробірку 5 мл 3 %-го розчину перекису водню і 2 мл наси- ченого розчину бензидину на льодовій оцтовій кислоті й добре збов- тують. Додають 2 – 10 крапель досліджуваного молока. Якщо суміш зафарбовується спочатку в зелений, а потім у темно-синій колір ре- акцію вважають позитивною, і навпаки,—при світлій суміші з блі- дуватими пластівцями на дні негативною.

Проба з маститдіагностом. Змішують у пробірці на молочно-конт- рольній пластинці однакові обєми молока та маститдіагносту (води дистильованої 100 мл, сульфанолу 30 г, триполіфосфату 5, бромтимо- лового синього 0,02 г, 1 %-го розчину розолової кислоти 0,5 мл). Поява

всуміші щільної желеподібної тягучої маси, рідше слизу чи згуст- ку вважається позитивною реакцією на прихований мастит.

Проба з мастидином. Змішують у пробірці або на молочно-конт- рольній пластинці по 1 мл досліджуваного молока і 1 мл 2 %-го роз- чину мастидину. Темно-бузковий або фіолетовий колір суміші та желеподібний згусток вважаються позитивною реакцією, а світло- бузковий негативною. Однак результати потрібно підтвердити пробою відстоювання.

Проба з димастином (за В. І. Мутовіним). Змішують у пробірці чи

вямочці молочно-контрольної пластинки по 1 мл досліджуваного молока і 5 %-го водного розчину димастину. Малиновий колір сумі- ші та чіткий желеподібний згусток у ній, який можна вигорнути паличкою, свідчать про позитивну реакцію (+), тоді як нормальне молоко забарвлюється в оранжевий колір і не утворює згустку негативна реакція (–).

Проба на хлориди. В нормальному молоці міститься 0,08 –0,14 % хлоридів, при маститах їх кількість збільшується, що можна вияви- ти такою пробою: беруть штатив з пробірками і вносять у кожну з них по 5 мл 1,5 %-го розчину срібла нітрату і 2 краплі 10 %-го водного розчину калію хромату. Додають у кожну пробірку по 1 мл молока з досліджуваних часток вимя і добре змішують. При появі жовтого забарвлення реакцію вважають позитивною.

Необхідно відмітити невисоку чутливість проб Уайтсайда, лей- коцитарної, бензидинової, на хлориди, на вміст лейкоцитів.

221

Проба відстоювання. Використовують для дослідження молока корів, що дало позитивну реакцію на димастин і мастидин. Нали- вають у пробірки в кінці доїння по 10 мл досліджуваного молока і залишають їх на 16 – 48 год при температурі 6 – 8 °С для відстою- вання. У молоці від здорових корів за цей час утвориться шар верш- ків товщиною 5 мм і більше, тоді як у водянистому молоці від корів із субклінічним маститом він буде меншим, у ньому може бути слиз, кремовий або жовтий осад.

Бактеріологічне дослідження молока дає змогу уточнити причи- ну маститу й вибрати найкращі засоби лікування. Для взяття проби молока у корови обмивають вимя, нижню черевну стінку і внутрі- шні поверхні стегон. Протирають дійки, особливо їх верхівки, спир- товим тампоном. Миють і обробляють спиртовим тампоном свої ру- ки. Здоюють перші цівки молока з досліджуваної частки в окремий посуд. Потім здоюють 10 – 15 мл молока в стерильну пробірку. За- кривають її стерильним корком, охолоджують і відправляють у ла- бораторію для бактеріологічного дослідження.

Визначення лізоциму (мурамідази). Обмивають вимя, висушу- ють його рушником, дезінфікують шкіру дійок 70 %-м спиртом і з кожної частки в кінці доїння вносять у стерильні пробірки по 5 мл паренхімного молока. Беруть чотири чашки Петрі з МПА (по одній на кожну частку) і висівають у них по 0,1 мл розріджену фізіологічним розчином у співвідношенні 1 : 10 000 добову бульйонну культуру золотистого стафілокока (молочна гілка). Рівномірно розподіляють висів по поверхні агару і залишають на 1 год. Після цього в агарі кожної чашки роблять по 4 – 6 ямочок діаметром 10 мм і за допомо- гою стерильної мікропіпетки вносять у кожну ямку по 0,1 мл моло- ка. Витримують чашки протягом 18 год при кімнатній температурі (18 – 22 ºС), після чого переносять їх у термостат на 5 – 6 год. При наявності у молоці лізоциму М навколо ямок гальмується ріст ста- філококів у вигляді кільця. Щоб визначити титр лізоциму, вимірю- ють діаметр кільця гальмування росту мікроба. Якщо діаметр кіль- ця менше 14 мм молоко від хворої корови; 14 – 16 мм сумнівне; вище 16 мм молоко доброї якості.

9.3. Клінічна діагностика маститу у корів

За А. П. Студенцовим, за характером запального процесу розріз- няють такі форми маститу: серозний, катаральний (із катаром цис- терни й молочних ходів та катаром альвеол), фібринозний, гнійний (до якого відносять гнійно-катаральний, абсцес вимя і флегмону вимя), геморагічний, специфічні мастити (ящур вимя, актиномікоз і туберкульоз вимя).

Серозний мастит (mastitis serosa) — запалення вимя, що вини- кає внаслідок закритих його травм, переохолодження, інтоксикації

222

чи проникнення в нього мікрофлори й супроводжується значним скупченням серозного ексудату в підшкірній та міжчасточковій тканинах.

При постановці діагнозу на серозний мастит ураховують такі ха- рактерні ознаки: легке пригнічення тварини, погіршення апетиту, підвищення температури тіла; уражена частка (половина або все вимя) збільшена в обємі, почервоніла, гаряча, дещо набрякла, ущі- льнена; секреція молока в ураженій частці знижена, молоко споча- тку нормальне, потім водянисте. Коли процес набуває серозно-ката- ральної форми, в молоці зявляються згустки, пластівці казеїну.

Катаральний мастит (mastitis catarrhalis) — запалення вимя з пе- реродженням та відторгненням покривного епітелію слизової оболо- нки молочної цистерни та молочних проток (катар цистерни й моло- чних ходів) або залозистого епітелію альвеол (катар альвеол), що ви- никає внаслідок порушення правил доїння (грубе, нерегулярне доїн- ня, неповне видоювання), переохолодження, ударів, проникнення патогенної мікрофлори. Ознаки: загальний стан тварини мало змі- нений, апетит трохи погіршується. Уражена частка вимя трохи збі- льшена, місцева температура може не підвищуватися, болючість не- значна. У товщі тканини ураженої частки промацуються невеликі ущільнення. Біля основи дійок і в нижній частині частки можуть промацуватися невеликі флуктуючі ділянки (ретенційні кісти) або ущільнені тяжі (облітеровані молочні ходи). Молочна продуктивність корови знижується. Молоко з ураженої частки стає водянистим, з до- мішками згустків та пластівців казеїну. Характерно, що при катарі молочної цистерни та молочних ходів згустки виділяються лише на початку доїння, а при катарі альвеол протягом усього доїння.

Гнійний мастит (mastitis purulenta) — запалення молочної зало- зи, що виникає під впливом гноєтворної мікрофлори, як ускладнен- ня інших форм маститів, внаслідок ударів, гематом, переохоло- дження, зниження місцевої стійкості тварини. Гнійний мастит пе- ребігає у трьох формах: гнійно-катарального маститу, абсцесу вимя,

флегмони вимя. Гнійно-катаральний мастит (mastitis catarrhalis purulenta) розвивається на фоні катарального маститу й обме- жується, як правило, ураженням однієї частки вимя. Загальний стан тварин при ньому пригнічений, апетит погіршується або зовсім зникає, температура тіла підвищується до 40 – 40,5°С, молокоутво- рення різко знижується. Уражена частка вимя може різко збільши- тись, гіперемійована, гаряча, болюча, з обмеженими або дифузними ущільненнями тканин, молоко з ураженої частки жовтувате, а то навіть червонувате, водянисте, із згустками казеїну. З переходом процесу у хронічну форму (через 2 – 3 дні) загальний стан тварини поліпшується, уражена частка зменшується у розмірах, стає менш болючою, нерівномірно щільною, вузлуватою, з незначним підви-

223

щенням місцевої температури. Різко знижується секреція молока з ураженої частки, воно стає слизово-гнійним.

При абсцесі вимя (abscessus uberis) на його поверхні або в гли- бині формуються поодинокі або множинні абсцеси. Температура ті- ла при поодиноких поверхневих абсцесах лише дещо підвищується, молокоутворення незначно знижується, якість молока практично не змінюється. При глибоких поодиноких абсцесах загальний стан тва- рини погіршується, температура тіла підвищується, знижується на- дій, тварина іноді кульгає на кінцівку, що прилягає до ураженої частки вимя. Уражена частка збільшена в обємі, гаряча, набрякла, болюча, у її товщі промацується болюче згрубіння. Якщо абсцес проривається у молочні ходи, в молоці зявляються домішки крові та гною. При множинних абсцесах загальний стан тварини різко погі- ршується, молокоутворення може повністю припинитися, темпера- турна крива набуває ремітуючого характеру. Уражена частка вимя збільшена в обємі, нерівномірно щільна, горбкувата, болюча, з флуктуючими ділянками. Надвимяний лімфатичний вузол з ура- женого боку збільшений, болючий, молоко з уражених часток водя- нисте, з домішками пластівців та згустками казеїну.

Флегмона вимя (phlegmona uberis) — розлите гнійне чи гнійно- гнильне запалення її пухкої підшкірної та проміжної тканин, що виникає як ускладнення серозного маститу чи абсцесів вимя, трав- матичних його пошкоджень при ослабленні стійкості організму і дії високовірулентної мікрофлори. Потрібно памятати, що флегмона вимя виникає раптово й супроводжується високою температурою тіла, пригніченням тварини, порушеннями серцево-судинної діяль- ності, кульгавістю, зниженням секреції молока. Ознаки: уражена частка (половина, а то й ціле вимя) збільшена в обємі, почервоніла, гаряча, набрякла, щільна, болюча. На шкірі вимя іноді зявляються напружені червоні пасма, спрямовані до лімфатичних вузлів (запа- лення лімфатичних судин). Лімфатичні вузли ураженої частки збі- льшені, болючі. З ураженої частки вимя видоюють невелику кіль- кість каламутної сірої рідини із домішками пластівців та згустків. Запальний процес часто ускладнюється розростанням в ураженій частці сполучної тканини, рубців чи навіть сепсисом.

Фібринозний мастит (mastitis fibbrinosa) — запалення вимя, що виникає як ускладнення серозного, катарального чи гнійно-ката- рального маститів, травматичного ретикуло-перитоніту, гострих піс- ляродових ендометритів і супроводжується інтенсивним відкладан- ням фібрину в міжчасточковій тканині, альвеолах та молочних про- токах. Ознаки: загальне пригнічення тварини, зменшення або відсу- тність апетиту та жуйки, іноді порушення травлення, різке зниження молокоутворення і різке підвищення температури. Уражена частка вимя збільшена в обємі, гаряча, щільна, болюча. При її пальпації відчувається крепітація (руйнування відкладень фібрину). При здо-

224

юванні з ураженої частки виділяється невелика кількість каламутної жовтуватої рідини з домішками крупинок або плівок фібрину.

Фібринозний мастит супроводжується значним руйнуванням па- ренхіми, заміщенням її сполучною тканиною, запалення може на- бувати фібринозно-гнійної форми, ускладнюватися гангреною вимя, гнійними метастазами у внутрішніх органах.

Геморагічний мастит (mastitis haemorrhagica) — гостре запален- ня вимя з крововиливами в проміжну тканину, альвеоли та молоч- ні протоки, що виникає звичайно в перші дні після родів як усклад- нення серозного або катарального маститів, рідше ретикулопери- тоніту, травматичного перикардиту чи інших захворювань. Ознаки: пригнічення тварини, зниження або відсутність у неї апетиту, зме- ншення молочної продуктивності, підвищення температури тіла до 41 °С. Уражена частка, а то й усе вимя збільшені в обємі, на його шкірі виступають червоні плями, воно гаряче, болюче, надвимяні лімфатичні вузли збільшені. Молоко з уражених часток червонува- те, із згустками казеїну.

Специфічні мастити ящурний, туберкульозний, актиномікоз- ний виникають як симптоми відповідних хвороб. При ящурному маститі на шкірі вимя, як правило на дійках, виникає ящурна ек- зантема афти, які через 2 – 3 дні лопаються і на їх місці залиша- ються виразки, що поступово епітелізуються. Якщо процес захоплює і паренхіму, то надій різко знижується, молоко стає жовтуватим, сли- зовим, з домішками пластівців казеїну, фібрину чи навіть крові.

Туберкульоз вимя (як ознака генералізованої форми хвороби) ха- рактеризується появою у вимї поодиноких, дифузних або величез- ної кількості дрібних туберкульозних вузликів, що пронизують усю тканину залози. Уражена частка вимя збільшується в обємі, ущі- льнюється, молоко може бути водянистим, жовтуватим, із домішка- ми пластівців казеїну.

При актиномікозі вимя уражена частка збільшена в обємі, щільна, неболюча, у ній промацуються загрубіння діаметром 2 – 5 см, абсцеси, які можуть прориватися назовні чи в просвіт молочної цис- терни, утворюючи несхильні до загоєння нориці.

Диференційну діагностику гострих маститів у корів наведено у табл. 15.

Субклінічний (прихований) мастит запалення вимя із слабо вираженими клінічними ознаками, що виникає внаслідок система- тичного недодоювання корів, пропусків доїння, неправильного ре- жиму роботи доїльних апаратів, інтоксикацій, невмілого запуску, неповного лікування гострих маститів. Характеризується вялим перебігом серозного, катарального чи гнійно-катарального запа- лення, тому клінічно виявити прихований мастит практично не- можливо. Він завершуються повним припиненням секреції молока

225

та атрофією ураженої частки вимя. При діагностиці прихованих маститів насамперед звертають увагу на якісні зміни молока, вико- ристовуючи для цього наведені вище проби.

15. Диференційна діагностика гострих маститів у корів

Характер

Загальний стан тва-

Зміни ураженої частки вимя

Зміни надою і якості

маститу

рини

 

молока

Серозний

Легке пригнічення,

Уражена частка (полови-

Молокоутворення зни-

 

іноді з незначним

на чи все вимя) збільше-

жене, молоко спочатку

 

підвищенням тем-

на, почервоніла, гаряча,

нормальне, потім водя-

 

ператури тіла

напружена, болюча, за-

нисте, з пластівцями

Катараль-

Легке пригнічення

пально-набрякла

Молокоутворення зни-

Уражена частка збільше-

ний

та погіршення

на, іноді болюча та гаря-

жене, молоко з ураже-

 

апетиту, незначне

ча, з дрібними дифузни-

ної частки водянисте,

 

підвищення темпе-

ми фокусами ущільнення

жовтувате з пластівця-

 

ратури

 

ми та згустками

Фібриноз-

Загальне пригнічен-

Вимя різко збільшене,

казеїну

Молокоутворення різко

ний

ня, погіршення

запально-набрякле, по-

зменшене або повністю

 

або відсутність

червоніле, гаряче, болю-

припинилося. Молоко

 

апетиту, підвищен-

че, сильно ущільнене,

каламутне, жовтувате,

 

ня температури

іноді з осередками розм’-

з домішками крупинок

 

до 40 °С і вище,

якшення, часто при паль-

або плівок фібрину,

 

кульгання на кін-

пації крепітує

іноді крові

 

цівку з боку ура-

 

 

Гнійно-

женої чверті

Уражена частка збільше-

Молокоутворення

Загальне пригні-

катараль-

чення, погіршення

на, болюча, ущільнена,

різко знижене, молоко

ний

апетиту, різке

шкіра її дещо запально-

з ураженої частки

 

підвищення темпе-

набрякла

каламутне, блідо-сіре,

 

ратури тіла на по-

 

з домішками пластів-

 

чатку захворю-

 

ців, гною або крові

Абсцес

вання

Уражена частка збільше-

Молокоутворення зни-

Загальне пригні-

вимя

чення, погіршення

на, локально або дифузно

жене, молоко при поо-

 

апетиту, підвищен-

ущільнена, горбкувата,

диноких абсцесах нор-

 

ня температури ті-

почервоніла, шкіра за-

мальне, при множин-

 

ла

пально-набрякла, болю-

них водянисте з, до-

 

 

ча, гаряча, поверхнево

мішками гною і крові

 

 

розміщені абсцеси флук-

 

Флегмона

Загальне пригні-

тують

Молокоутворення

Уражена частка сильно

вимя

чення, погіршення

збільшена, гаряча, болю-

різко знижене,

 

або відсутність

ча, щільна, камяниста,

часто припиняється,

 

апетиту, підвищен-

різкий набряк та напру-

молоко ураженої час-

 

ня температури

ження шкіри, вимя сму-

тки водянисте, кала-

 

тіла, кульгання

гасте з розлитим почерво-

мутне, сірого забарв-

 

 

нінням

лення, з домішками

 

 

 

пластівців та гнійних

Гемора-

Загальне при-

Уражена частка значно

тілець

Молокоутворення

гічний

гнічення, по-

збільшена, вкрита черво-

різко знижене,

 

гіршення апетиту,

ними або темно-червони-

молоко водянисте,

 

значне підвищення

ми плямами, рідше гіпе-

червонувате, з плас-

 

температури тіла

ремійована, гаряча, бо-

тівцями та крупинка-

 

 

люча, щільна

ми некротичних тка-

 

 

 

нин

226