Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
198.5 Кб
Скачать

Тема 1. Університетська освіта в системі Болонського процесу

  1. Болонський процес як нова форма організації навчання.

  2. Стуненева система освіти.

  3. Поняття, мета та завдання кредитно-модульної системи навчання (КМС).

^ Основні нормативні документи, яким регламентується навчальний процес.

1. Освіта і наука є основними складовими прогресу суспільства, які

забезпечують індивідуальний розвиток особистості, майбутнього фахівця, творять інтелектуальний, духовний та виробничий потенціал суспільства.

Освіта - це стратегічний ресурс соціально-економічного та культурного розвитку суспільства, поліпшення добробуту людей, забезпечення національних інтересів, зміцнення авторитету і конкурентоспроможності держави на міжнародній арені.

Освітнє право в нашій державі ґрунтується на законодавчій базі, створеній на основі Конституції України. Правові відносини у сфері вищої освіти регулюються законами України „Про освіту”, „Про вищу освіту”, наказами Міністерства освіти і науки України „Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” та іншими документами.

Актуальними завданнями залишаються збереження і поширення кращих традицій національної системи освіти, забезпечення доступності здобуття якісної освіти для всіх громадян та входження вітчизняної системи освіти до європейських вимог.

Удосконалення системи освіти та підвищення якості професійної підготовки фахівців в Україні — соціальна проблема, вирішення якої полягає у приведенні освіти у відповідність до нових соціально-економічних вимог,

визначенні пріоритетних напрямів освітньої політики, стратегії і тактики дій відповідно до потреб суспільства.

Звичайно, Болонський процес та міжнародні умови потребують значної підготовки наших спеціалістів на всіх кваліфікаційних рівнях, створенні умов для вільного пересування студентів, викладачів, науковців у межах європейського регіону, спрощенні процедури визначення кваліфікації, що сприятиме працевлаштуванню студентів та випускників на міжнародному ринку праці.

Зараз в Україні створюються всі умови для запровадження Болонського процесу з кредитно-модульною системою навчання на основі тестування та використання Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТ8).

В аграрних ВУЗах України впроваджується система освітніх рівнів:

  • неповна вища освіта - молодший спеціаліст;

  • базова вища освіта - бакалавр;

  • повна вища освіта - спеціаліст і магістр.

Основною метою Болонського процесу є гармонізація національних освітніх систем вищої освіти в державах Європи до 2010 року. Більшість європейських держав підписало Болонську конвенцію ще у 1999 році. Головна ідея документу - складання до 2010 року стандартної загальноєвропейської вузівської системи.

Питання щодо приєднання України до Болонської конвенції розглядалося у 2005 році. Зі вступом України в Болонський процес пов’язані зовсім нові стандарти освіти.

Якщо ви опинитесь за кордоном, вже не буде необхідності в стажуванні та перездачі іспитів: всі дипломи будуть мати єдиний зразок. Болонська угода означає збільшення мобільності студентів та викладачів. Під час навчання можна без перешкод змінювати державу або університет. Тобто зараз зовсім не обов’язково навчатися в одному ВУЗІ: якісь дисципліни можна вивчити, наприклад, у Франції, якісь - у Німеччині, якісь - в Україні.

Після цього в одному з університетів можна отримати диплом із європейським додатком. Єдиний європейський диплом спрощує працевлаштування громадян за кордоном, и це є одним із головних позитивних сторін Болонського процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]