Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
198.5 Кб
Скачать

2. Болонська конвенція передбачає трьохступеневу систему освіти.

Перший ступінь - бакалавр. Досягається він після закінчення 4-х років навчання. У світовій практиці, як стверджують експерти, абсолютна більшість людей з вищою освітою саме мають ступінь бакалавра.

Бакалавр - „спеціаліст широкого профілю”. Впровадження цього рівня як окремого освітнього ступеня - один з головних експериментів Болонського процесу. В усіх документах Болонського процесу вказується, що роботодавець зобов’язаний приймати на роботу бакалавра як особу з вищою освітою. І зараз держави-учасниці Болонського процесу розробляють систему, яка буде регулювати працевлаштування володарів ступеня бакалавр.

Нажаль, в Україні ринок ще бере своє, и бакалаврат все більше перетворюється в перший ступінь вищої освіти, який не має самостійного значення у придбанні професії.

Далі йде рівень магістра. Болонська декларація підкреслює, що для навчання на рівні магістра студент повинен мати рівень бакалавра. Спосіб, за допомогою якого студент стає магістром, визначається на національному рівні. Тобто, специфіка ВУЗу, його престижність не відміняється.

Для отримання другого рівня - магістра - необхідно навчатись ще 2 роки. Вважається, що на цьому етапі і здійснюється відбір самих кращих студентів, тому що кількість бюджетних місць в магістратурі складає всього 15-20% від кількості бакалаврів.

Рівні бакалавра і спеціаліста були введені в Україні ще у 1998 році. Стати спеціалістом, тобто отримати більш високий ступінь, мав можливість будь-який бакалавр, який поступив на V курс. Тепер рівня спеціаліст не буде, а продовжувати навчання в магістратурі зможуть тільки самі кращі студенти.

Третій рівень Болонського процесу - аспірантура. Учні аспірантури, які захистили дисертацію, отримують звання доктора філософії у відповідних галузях науки.

3. Болонська конвенція передбачає прозорість критеріїв оцінки знань.

З цією метою вводиться кредитно-модульна система навчання. Модулі (або блоки тем) об’єднуються в кредит. Один кредит дорівнює 36 годинам, куди входять лекційні, практичні, семінарські та лабораторні заняття, а також самостійна робота студентів під керівництвом викладача.

Система кредитів ECTS (European Credit Transfer System) була розроблена в 1997 році. ECTS-кредиг представляє собою числове значення навантаження студента в освоєнні тієї чи іншої дисципліни. Кредит відображає обсяг необхідної роботи над кожною дисципліною в загальному академічному річному навантаженні.

Кредит не є абсолютною, а скоріш виступає відносною величиною и показує, яку частину річного навантаження даний курс складає у факультетській шкалі.

В системі ECTS 60 кредитів, які відповідають одному року навчання.

Відповідно до кредитів ECTS в навчальному закладі було запроваджено кредитно-модульну систему організації навчального процесу (КМС ОНП).

Під кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМС ОНП) - розуміють сукупність організаційно-методичних заходів, що грунтуються на поєднанні модульних технологій навчання та залікових кредитів.

Модульною технологією навчання є система надання навчальної інформації окремими блоками, які визначаються гіевною сукупністю модулів.

Метою впровадження КМС ОНГІ є реалізація положень Болонської декларації, підвищення якості підготовки фахівців і забезпечення на цій основі конкурентоспроможності випускників університету на ринку праці.

Основними завданнями KMC ОНП є:

  • адаптація принципів ECTS до системи вищої освіти України для забезпечення мобільності студентів у процесі навчання;

  • стимулювання учасників навчального процесу з метою досягнення високої якості освіти;

  • раціональний розподіл навчальної дисципліни на модулі і перевірка якості засвоєння теоретичного і практичного матеріалу кожного модуля;

  • вплив оцінювання якості навчання протягом семестру на підсумкову оцінку з навчальної дисципліни;

  • стимулювання самостійної роботи студента протягом всього семестру і підвищення якості їх знань;

  • виявлення та розвиток творчих здібностей студента, а також мотивація їх до навчання та участі у громадському житті.

ІІІаирона О І. І <>| «'.И „Функції, їх графіки їм н им і нмогті". Довідник з

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]