Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yablonskii_v_a_praktichne_akusherstvo_ginekologiya_ta_bioteh.pdf
Скачиваний:
303
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

тати, вільні кінці мотузок кожного плода звязують; потім витягують верхній плід, одночасно відштовхуючи нижній.

Якщо ж в тазову порожнину більше вклинився нижній плід, то, щоб він розмістився зверху і ближче до виходу, окремі автори ра- дять надати роділлі спинного положення.

5.2. Фетотомія

Мета заняття: оволодіти методами розтину та розчленування плода з метою ви- далення його частинами із статевих органів роділлі.

Місце проведення заняття: практикум та клініка кафедри, мясокомбінат, навча- льне господарство.

Оснащення заняття: фантоми, схеми, плакати; плоди 8 – 9-місячних телят, взяті на мясокомбінаті; акушерські мотузки, скальпелі, хірургічні ножиці, секційні ножі, фетотоми, ланцюгова пилка, перстеневі ножі, приховані ножі Малькмуса та Афана- сьєва, ланцюгові ножі Ліндгорста та Маша, акушерське долото, молоток, шпателі; дезрозчини, 5 %-й спиртовий розчин йоду, стерильний вазелін, йодований спирт, хірургічні та акушерські рукавиці, марлевий бинт, кювети; спецодяг, гумові чоботи, халати, нарукавники, фартухи, простирадла, рушники, мило тощо.

Короткі методичні вказівки. Спочатку викладач пояснює студентам зміст і план проведення заняття, способи використання інструментів для фетотомії, методи підго- товки їх та акушера до операції. Після цього студенти, розділившись на ланки і отримавши конкретні завдання, приступають до їх виконання. Заняття треба органі- зувати так, щоб кожен студент на фантомі оволодів практичними навичками фе- тотомії. Подальші заняття проводяться (залежно від обставин) на мясокомбінаті або в клініці кафедри з додержанням усіх правил надання акушерської родової допомоги.

Попередні зауваження. Показаннями для фетотомії можуть бути важкі роди внаслідок невідповідності між просвітом таза і розміром плода чи неможливості виправити неправильне положення, члено- розміщення та позицію плода, а також виродження плода, мертвий плід. Тварину і передлежачі органи плода треба зафіксувати.

Фетотомію проводять на мертвому плоді. Якщо плід живий, його необхідно умертвити (зруйнувати довгастий мозок, перерізати сонні артерії або перервати пуповину).

Операція може бути успішною, якщо вона проведена своєчасно (без запізнень), роділля не ослаблена, в її родових шляхах немає травм, запальних процесів; якщо акушер достатньо володіє необхід- ними навичками, не втомлений і суворо дотримується під час про- ведення операції вимог асептики й антисептики. Є два методи фе- тотомії: закритий і відкритий.

Під час операції можна поранити родові шляхи роділлі або руки акушера, тому фетотомію слід проводити обережно, зі знанням справи.

Зменшення голови плода (при великій голові, водянці черепа, біцефалізмі, вузькості родових шляхів тощо). Фіксують голову плода акушерською вуздечкою або очними гачками. У ротову порожнину плода вводять долото Маркграфа чи де Брюена і, спрямовуючи його на піднебінні відростки верхньої щелепи, ударом молотка вкли-

187

Рис. 109. Ампутація голови плода:
б лінія розрізу шкіри; а відрізання голови

нюють його в кістку, повертаючи у різних напрямках, і роздроб- люють основу черепа.

Зменшення висоти голови: а) за рахунок кришки мозкового че-

репа роблять перстеневим ножем або ножем Афанасьєва на- півциркулярний розріз шкіри між очними орбітами, трохи відокремлюють її шпателем, вставляють під контролем руки в місце розрізу долото й ударами по ньому руйнують лобні кістки; б) за рахунок нижньої щелепи розсікають долотом тіло щелепи між середніми різцями; розрізають перстеневим ножем щічні й жувальні мязи в напрямку жувальних поверхонь корінних зубів і, натискаючи з боків на гілки нижньої щелепи, вивихають їх поодинці в щелепних суглобах і повертають у бік піднебінної кістки. Можна також ввести в рот плода долото і, встановлюючи його на гілках нижньої щелепи й ударяючи по ньому, спричинити переломи щелепи, внаслідок чого вони змістяться у бік хоан і зменшиться висота голови.

Ампутація правильно розміщеної голови (при згинаннях обох кі- нцівок у плечових суглобах або при відносно великій голові, розмі- щеній на карпальних суглобах правильно розміщених кінцівок).

При згинанні обох кінцівок у пле- чових суглобах накладають на го- лову плода акушерську петлю, очні гачки Крея-Шоттлера і витягують її назовні. Розрізають анатомічним ножем шкіру з обох боків голови так, щоб лінія розрізу пройшла від потилично-атлантної звязки, спе- реду вух, позаду очних орбіт і до підборіддя (рис. 109, а).

Відшарувавши шкіру на задній частині голови, зачіплюють гачком за потилицевий отвір і розрізають мязи, що зєднують голову з шиєю. Роблять отвори у шкірних шмат- ках, пропускають через них мотуз- ку і, зєднавши зашморгом усі шматки разом, закривають ними куксу шиї.

Відштовхують плід у матку, виправляють зігнуті в плечових суг- лобах кінцівки, фіксують їх і, потягуючи позмінно за мотузку та кук- су, витягують плід із родових шляхів.

При порівняно великій голові накладають на кінцівки акушер- ські петлі, фіксують за допомогою очних гачків чи подвійних гачків Афанасьєва голову плода, вводять у родові шляхи дротяну пилку

188

фетотома і натягують; трохи вище захоплюють шию плода гачками, закидають її на шию плода і, потягуючи позмінно за кінці пилки, ампутують голову (див. рис. 109, б).

Витягують голову з родових шляхів, накривають серветкою куксу шиї, зволожують родові шляхи ослизнювальним розчином і витягу-

ють плід.

 

Ампутація неправильно розмі-

 

щеної голови (переважно при заво-

 

ротах голови) (рис. 110). Наклада-

 

ють акушерські мотузки на передні

 

кінцівки плода, за допомогою пет-

 

лепровідника обводять навколо йо-

 

го шиї дротяну пилку фетотома,

 

монтують фетотом і, потягуючи по-

 

змінно за кінці пилки, ампутують

 

голову. Захоплюють відразу голову

Рис. 110. Ампутація голови плода

гачками Крея-Шоттлера чи Афана-

і половини шиї дротяною пилкою

сьєва і витягують її з родових шля- хів. Накривають серветкою куксу шиї, зволожують родові шляхи й виводять плід.

Ампутація правильно розміщеної грудної кінцівки (при перероз- витку плода, великому грудному поясі, заворотах голови, спотво- реннях).

Закритий спосіб. Накладають мотузки на кінцівки й витягують максимально одну з них, роблять коловий (на 3/4) або поздовжній розріз шкіри 10 – 15 см завдовжки вище путового суглоба й трохи відпрепаровують навколо нього шкіру; в утворений простір вводять шпатель і під контролем руки відпрепаровують шкіру на всій кінців- ці аж до хряща лопатки. За допомогою перстеневого ножа розріза-

4

1

2

3

Рис. 111. Схема ампутації передньої кін-

Рис. 112. Ампутація передньої кін-

цівки перстеневим ножем після вида-

цівки при її плечовому передле-

лення голови:

жанні відкритим способом (ланцю-

1, 2, 3, 4 напрямок та послідовність розрізу

говим ножем)

189

ють шкіру вздовж кінцівки від лопатки до зробленого розрізу. Роз- різають шкірну перетинку в ділянці пута, роблять у шкірному шма- тку отвір, протягують через нього мотузку й передають її кінець по- мічникові. Розрізають мязи, що фіксують лопатку до тулуба і, впе- ршись рукою в тулуб плода, за допомогою 3 – 4 чоловік відривають кінцівку (рис. 111).

Відкритий спосіб. Накладають акушерські петлі на кінцівки й голову плода. За допомогою петлепровідника обводять дротяну пил- ку фетотома Афанасьєва навколо кінцівки, монтують фетотом, впи- рають його голівку в плечо-лопаткове зчленування з внутрішнього боку кінцівки і рухами пилки розрізають шкіру й мязи за хрящем лопатки та відокремлюють лопатку від грудної клітки (рис. 112).

Ампутація зігнутої у плечовому суглобі кінцівки. Накладають вуздечку на голову плода, а акушерську петлю на правильно розміщену кінцівку. За допомогою прихованого або перстеневого ножа розрізають шкіру і мязи в ділянці заднього краю лопатки, вводять у розріз ланцюговий ніж чи дротяну пилку так, щоб вони зявилися між лопаткою і грудною кінцівкою, й під контролем руки ампутують кінцівку.

Ампутація грудної кінцівки, зігнутої у ліктьовому суглобі. На- кладають на правильно розміщену кінцівку й голову плода акушер- ську петлю. За допомогою пилкопровідника проводять дротяну пилку фетотома Афанасьєва за ліктьовий горбик зігнутої кінцівки. Монтують фетотом. Перепилюють кінцівку й витягують її з родових шляхів.

Ампутація кінцівки, зігнутої в запясному суглобі. Фіксують пра- вильно розміщену кінцівку плода. За допомогою пилкопровідника проводять дротяну пилку Афанасьєва за запясний суглоб зігнутої кінцівки. Монтують фетотом. Перепилюють ним кінцівку і витягу- ють її, витягують плід із родових шляхів, прикриваючи рукою куксу відрізаної кінцівки.

Зменшення обєму грудної клітки (при перерозвитку грудного або тазового пояса). Фіксують голову та кінцівки плода, ампутують одним з наведених вище методів його голову та передні кінцівки, накладають акушерську петлю на куксу шиї і передають її кінець помічникові. За допомогою перстеневого чи прихованого ножа над- різають грудні мязи в ділянці лопатки до ребер і відпрепаровують мязи від ребер. За допомогою шпателя, введеного у зроблений над- різ, відшаровують мязи вздовж грудної клітки аж до останнього ре- бра. Увівши в прохід привязаний до мотузки реберний ніж, розти- нають ним реберні хрящі у місці зєднання їх з грудною кісткою або за допомогою гострого гачка захоплюють за останнє ребро і під кон- тролем руки, потягуючи за мотузку, розсікають чи переламують ре- бра. Витягують плід за накладену на куксу шиї мотузку.

190

Ампутація грудної клітки. Фіксують передлежачі частини плода, ампутують одним із наведених вище методів голову й передні кін- цівки плода, підтягують плід так, щоб передня частина грудей ви- ступала з родових шляхів, і роблять на рівні перших грудних хреб- ців циркулярний розріз шкіри та мязів. Відпрепаровують шкіру і мязи грудної клітки, зачіплюють гачком за перше ребро і, поступо- во підтягуючи плід, загортають шкірно-мязовий шар на вульву та круп роділлі. Дійшовши до поперекової ділянки, розрізають мякі тканини між першими двома поперековими хребцями. За допомо- гою реберного гачка з довгою ручкою руйнують хребет плода і витя- гують з родових шляхів ампутовану грудну клітку, а потім рештки плода.

Зменшення тазового пояса при головному передлежанні плода (при перерозвиненому тазовому поясі плода чи при вузькості таза роділлі). Одним з наведених вище методів ампутують голову та гру- дні кінцівки плода і видаляють їх з родових шляхів. Зменшують обєм грудної клітки (див. вище). Підтягують тазову частину плода до входу в таз роділлі. За допомогою петлепровідника проводять акушерську петлю, зєднану з дротяною пилкою фетотома, над спи- ною плода до хвостових хребців, пропускають її через сідничну вирі- зку між тазовими кінцівками і виводять під животом плода назовні. Монтують фетотом і пиляючими рухами розрізають таз на дві поло- вини вздовж хребта і тазового зрощення. Прикриваючи рукою чи серветкою поверхні розпилу, витягують із родових шляхів по- ловинки таза плода.

Ампутація правильно розміщеної тазової кінцівки (якщо немож- ливо вивести цілий плід). Закритий спосіб. На кінцівку, що підлягає видаленню, вище її путового суглоба, накладають акушерську пет- лю і витягують максимально кінцівку з родових шляхів. Роблять на ній циркулярний розріз шкіри вище скакального (чи путового) суг- лоба й відпрепаровують її шпателем на всій кінцівці. Роблять по- здовжній розріз шкіри аж до крижів. За допомогою перстеневого ножа чи ножа Малькмуса розрізають мязи, що зєднують кінцівку з тазом, по лінії, проведеній від внутрішнього кута клубової кістки до сідничного горба, а також капсулу тазо-стегнового суглоба і її пряму звязку. Накладають додаткову фіксаційну петлю на стегнову кістку і зусиллям 3 – 5 чоловік тягнуть за обидві мотузки; відривають ам- путовану кінцівку. Можна також скористатися екстрактором Пфля- нца. Видаляють з родових шляхів решту плода.

Відкритий спосіб. За допомогою акушерської петлі фіксують кін- цівку, що підлягає ампутації; перстеневим чи прихованим ножем Малькмуса з гарпуноподібним лезом розрізають шкіру і мязи між крижами й стегновою кісткою на всю товщину аж до кульшового

191

суглоба. У зроблений розріз пилкопровідником вводять дротяну пи- лку фетотома Афанасьєва і монтують фетотом. Розрізають куль- шовий суглоб. Прикривають краї розрізу вологою серветкою чи руш- ником і витягують ампутовану кінцівку; видаляють з родових шля- хів решту плода.

Можна також ампутувати кінцівку за допомогою перстеневого ножа чи прихованого ножа Малькмуса.

Ампутація кінцівки, зігнутої в кульшовому суглобі (при защем- ленні в родових шляхах тазового пояса). Фіксують акушерською мо- тузкою правильно розміщену кінцівку. Петлепровідником прово- дять ланцюгову чи дротяну пилку через круп плода у згин кульшо- вого суглоба або між тазовою кінцівкою і тулубом, захоплюють її знизу рукою і монтують фетотом. Пилковими рухами інструмента відрізають кінцівку (можна попередньо розрізати прихованим чи перстеневим ножем шкіру і мякі тканини вздовж крижів). Фіксують ампутовану кінцівку акушерською мотузкою чи подвійними гачка- ми і витягують її з родових шляхів. Витягують решту плода, при- криваючи куксу стегнової кістки вологою серветкою або рушником.

Ампутація кінцівки, зігнутої в скакальному суглобі (пяткове пе- редлежання) проводиться у такій послідовності: фіксують акушерсь- кою мотузкою правильно розміщену кінцівку; трохи відштовхують плід углиб матки. Петлепровідником проводять пилку фетотома у згин суглоба між гомілкою та плесневою кісткою і монтують фето- том. Щоб запобігти защемленню пилки у кістковому розрізі, прово- дять над нею стерильну мотузку товщиною 1,5 – 2 см, ампутують кінцівку, фіксують її і виводять з родових шляхів. Накладають на куксу ампутованої кінцівки акушерську мотузку і, прикриваючи розпил вологою серветкою, виводять із родових шляхів решту плода.

Видалення внутрішніх органів плода (для зменшення обєму че- рева при загальній водянці та емфіземі плода). При головному пе- редлежанні фіксують передлежачі органи й видаляють одну з кін- цівок разом з лопаткою (див. вище). За допомогою перстеневого но- жа чи гострого гачка розрізають 4 – 5 ребер. Увівши через утворе- ний отвір руку, виривають і видаляють органи грудної клітки; під- тягуючи плід, видаляють діафрагму, органи черевної порожнини й решту плода.

При тазовому передлежанні видаляють одну або обидві кінців- ки (див. вище), зменшують чи видаляють тазовий пояс, розкрива- ють черевну порожнину через нижню чи бокову стінку і видаляють наявні в ній органи, роблять отвір у діафрагмі і, ввівши руку в грудну порожнину, видаляють наявні в ній органи, видаляють решту плода.

192