Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yablonskii_v_a_praktichne_akusherstvo_ginekologiya_ta_bioteh.pdf
Скачиваний:
303
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

водянка плода (скупчення великої кількості серозної рідини в його тканинах внаслідок розладів крово- та лімфообігу в організмі плода і плодових оболонках);

водянка грудної або черевної порожнини (скупчення серозної рі-

дини в грудній або черевній порожнинах; водянка голови плода (скупчення великої кількості серозної рі-

дини до 7 л у черепній порожнині телят); шистозома (розщеплення черевної стінки та викривлення хребта

плода у випадку неправильного зростання плодових оболонок, на- тягування урахуса і пуповини);

перосома сильний перерозвиток голови і грудного пояса з анкі- лозом майже всіх суглобів, відсутністю попереку, крижів та хвоста;

подвійні спотворення біцефали (двоголові виродки), торакоом- фалопаги (грудо-черевні двійні), цефалоторакопаги (голово-гру- динні двійні);

ішіопаги (зрощені тазом двійні).

5.1. Родова допомога при невідповідності між розмірами плода та просвітом таза матері, неправильних членорозміщеннях, положеннях та позиціях плода

Роди можуть завершитися нормально, якщо розміри плода від- повідають промірам таза і якщо його положення, позиція та члено- розміщення є нормальними. Для надання родової допомоги тварину фіксують, обмивають теплою водою з милом її зовнішні статеві ор- гани, промежину, внутрішню поверхню стегон, круп та корінь хвос- та, відводять хвіст набік і фіксують. Миють і обробляють відповідно руки, одягають спецодяг (безрукавку, халат, нарукавник, клейонча- стий фартух, клейончасті чи брезентові штани, гумові чоботи).

Готують акушерські інструменти стерилізують і зберігають їх під час роботи в стерилізаторі акушерського набору Афанасьєва або у відрі з гарячим дезрозчином. Проводять дослідження роділлі збирають анамнез, здійснюють клінічне її дослідження з визначен- ням стану плода та родових шляхів, розміщення його в матці.

Обстежуючи родові шляхи, визначають їх температуру, прохід- ність, розтягнутість, вологість, наявність травм, ступінь розкриття шийки матки, цілість плодових оболонок і доступної для промацу- вання частини матки. Визначають також положення плода, пози- цію, передлежання, членорозміщення, життєвість та відповідність його розмірів і просвіту таза матері.

Живий плід звичайно реагує при натисканні на очні яблука чи вінчики кінцівок, виявляє рефлекс ссання, якщо йому у рот ввести

178

палець. У нього відчувається пульсація великих артерій голови, шиї, пуповини, тазових і стегнових. При введенні пальця в анус плода відчувається стискання його сфінктером.

Поставивши діагноз, складають план надання акушерської до- помоги, передбачаючи в ньому використання ослизнювальних речо- вин, відповідних медикаментів, інструментів, помічників, і присту- пають до його виконання.

Наводимо орієнтовний план акушерської допомоги при основних ускладненнях родів у великої рогатої худоби.

Великий плід чи вузький таз. Ознаки: незважаючи на правильні положення, позицію та членорозміщення плода, добре виражені перейми та потуги, розкриття шийки матки, плід не народжується. Пальпують передлежачі органи плода і, провівши пельвіметричні вимірювання (розставивши пальці кисті на всю ширину, по відстані між пучкою великого пальця і кінцем кожного з решти пальців мо- жна визначити висоту входу в таз, вертикальний і поперечний діа- метри тазової порожнини, висоту виходу з таза), роблять висновки про відповідність між розмірами плода та просвітом тазової порож- нини.

Допомога. У разі перерозвитку плода чи вузькості таза фіксують передлежачі органи плода; змащують родові шляхи й доступні ді- лянки плода стерильними маслянистими та ослизнювальними ре- човинами і зусиллями 3 – 4 чоловік витягують плід. Можна при цьому позмінно потягувати то за одну кінцівку, то за другу, а також за кінцівку й голову. У разі защемлення тазового пояса плодові на- дають бічну позицію.

Потрібно чітко памятати, що коли при головному передлежанні з родових шляхів виступають лише кінцівки, то перед витягу- ванням плода обовязково слід зафіксувати і ввести в родові шляхи й голову плода. Інакше може статися заворот голови.

При тазовому передлежанні плода його витягують почерговим потягуванням за задні кінцівки. Якщо неможливо вивести плід че- рез родові шляхи, роблять кесарів розтин.

Заворот голови набік. Ознаки: з родових шляхів виступають оби- дві грудні кінцівки, причому та, на бік якої завернута голова,— ме- нше. Пальпацією виявляють зігнуту шию (рис. 96).

Допомога. Накладають на передлежачі кінцівки акушерські петлі; вводять у порожнину матки ослизнювальну рідину; відштов- хують плід рукою або костуром (впершись у його грудну кістку чи плече) в матку; захопивши пальцями очні орбіти або мордочку пло- да (це можна зробити за допомогою гачків або наклавши петлю на нижню щелепу), виводять його голову в родові шляхи. Щоб запобіг- ти при цьому скручуванню шиї, притримують рукою нижній край щелепи.

179

Рис. 96. Завороти голови плода:

а набік; б донизу; в догори

При значному завороті накладають на голову плода аку- шерський недоуздок. Для цього за допомогою петлепровідника об- водять навколо шиї плода складену вдвоє мотузку і, пропустивши її кінець через зашморг, роблять дві петлі, з яких одну опускають че- рез потилицю на лицьову частину голови, а другу залишають на шиї біля вушних раковин. Потягуючи за кінці мотузки, закріплю- ють створений таким чином недоуздок на голові плода і за його до- помогою виправляють заворот.

Заворот голови донизу. Ознаки: у родових шляхах промацуються розставлені передні кінцівки й опущену між ними голову (з лобним, потиличним або шийним передлежанням).

Допомога. Для виправлення завороту при лобному передлежанні голови накладають акушерські петлі на передні кінцівки, підводять під нижню щелепу плода руку і, відштовхуючи його в порожнину матки, виводять голову в таз. Фіксують її і витягують плід.

Якщо голова сильно опущена донизу, накладають на нижню чи верхню щелепу плода акушерську петлю і, натягуючи мотузку та одночасно відштовхуючи за допомогою костура Кюна потилицю плода в порожнину матки, виправляють розміщення голови і витя- гують плід (рис. 97).

При шийному передлежанні за допомогою подвійних гачків Крея-Шоттлера чи Афанасьєва захоплюють за потилично-остисту

Рис. 97. Виправлення опущеної донизу голови плода:

а рукою; б за допомогою акушерського костура; в за допомогою акушерського ко- стура та руки

180

Рис. 98. Скручування шиї плода

звязку й передають мотузку помічникові для натягування, а аку- шер у цей час спрямовує рукою голову плода в родові шляхи.

Відкидання (завертання) голови назад. Ознаки: у родових шля- хах промацуються передні кінцівки, трахея і повернута догори ни- жня щелепа плода.

Допомога. Накладають акушерські петлі на передні кінцівки плода, відштов- хуючи його за допомогою акушерського костура углиб порожнини матки і, обе- режно похитуючи його голову, намагають- ся повернути її у нормальне положення. Можна спочатку завернути голову плода набік.

Скручування шиї плода (рис. 98). Ознаки: в родові шляхи вклинюються пе- редні кінцівки і голова плода, повернута нижньою щелепою набік або вгору.

Допомога. Накладають акушерські петлі на передні кінцівки плода, фіксують голову і, відштовхуючи

його в матку, намагаються повернути голову плода навколо її по- здовжньої осі. Можна також повернути різко роділлю через спину в бік завороту голови, зафіксувавши відповідно голову плода.

Згинання кінцівок у запясних суглобах (рис. 99). Ознаки: з родо- вих шляхів роділлі виступає частина голови та одна кінцівка плода. Друга кінцівка, зігнута в запясних суглобах, промацується при вході в родові шляхи.

Допомога. Накладають акушерські петлі на голову і правильно розміщену кінцівку, захоплюють рукою путовий суглоб зігнутої кін- цівки, відштовхуючи плід у матку, згинають максимально всі сугло- би (запясний, ліктьовий і плечовий) і, піднявши зігнутий суглоб якомога вище, захоплюють у долоню ратичку, розгинають суглоб і вводять кінцівку в родові шляхи. Можна також підтягнути кінцівку за допомогою мотузки, накладеної на путовий суглоб. При двобіч- ному згинанні кінцівок другу кінцівку розправляють так, як першу.

Рис. 99. Виправлення кінцівки плода, зігнутої в запясному суглобі:

а рукою; б акушерською мотузкою; в костуром Кюна; 1 відштовхування запясного су- глоба; 2 витягування копитця

181

Згинання кінцівок у ліктьових суглобах (рис. 100). Ознаки: із статевої щілини трохи виступають передні кінцівки, на ратичках яких розміщена голова плода.

Допомога. Накладають на кінцівки акушерські петлі й, відштов- хуючи плід у порожнину матки, потягують за мотузку, накладену на одну кінцівку, а потім на іншу. Виправивши згинання, витягу- ють плід.

 

 

 

 

б

 

Рис. 100.

Згинання

 

Рис. 101. Згинання кінцівок у плечових суглобах:

 

кінцівок у

ліктьових

 

а виправлення рукою; б виправлення за допомогою акушерської

 

суглобах

 

 

мотузки

 

 

 

 

 

 

 

Згинання кінцівок у плечових суглобах (рис. 101). Ознаки: при однобічному згинанні фіксують голову і правильно розміщену кін- цівку плода; ввівши руку в матку, захоплюють передпліччя підігну- тої кінцівки і, відштовхуючи плід у матку, згинають кінцівку в запясному й усіх інших суглобах. Захоплюють ратичку, розправля- ють суглоб і виводять кінцівку в тазову порожнину. Якщо таким чи- ном не вдається виправити згинання, накладають петлю на нижній кінець передпліччя й, відштовхуючи ліктьовий суглоб і одночасно відтягуючи кінцівку за мотузку, добиваються згинання її у запясному суглобі. Далі чинять так само, як у попередньому випад- ку. При двобічному згинанні кінцівок у плечових суглобах спочатку виправляють розміщення однієї кінцівки, потім другої.

Потиличне розміщення кінцівок. Ознаки: при вагінальному до- слідженні роділлі на голові або шиї плода

 

виявляють одну чи дві кінцівки (рис.

 

102).

 

Допомога. Фіксують кінцівки акушер-

 

ськими петлями, відштовхують плід у

 

матку, знімають почергово кінцівки з по-

 

тилиці, підводять їх під шию й голову

 

плода і витягують плід. При потилично-

 

му розміщенні однієї кінцівки потягують

Рис. 102. Потиличне розмі-

її вперед і вниз, піднімаючи одночасно

щення кінцівок

рукою голову плода.

182

Рис. 103. Двобічне згинання кінцівок у скакальних суглобах і його виправлення згинанням усіх суглобів кінцівки (а) та виведенням кінцівки в родові шляхи (б)

Пяткове передлежання кінцівок плода. Ознаки: при однобічно- му пятковому передлежанні з родових шляхів виступає лише нор- мально розміщена кінцівка, повернута підошвою догори, а зігнутий скакальний суглоб іншої кінцівки промацується на межі тазової по- рожнини або в ній.

При двобічному пятковому передле-

жанні обидва ска- кальні суглоби (у те- ляти плесна) прома- цуються при вході в таз чи в тазовій по- рожнині (рис. 103).

Допомога. Вводять у родові шляхи ро- діллі костур, накла- дають його на сіднич-

ну вирізку плода. Рукою, введеною глибоко в матку, захоплюють путову частину або безпосередньо ратичку підігнутої кінцівки плода і, відштовхуючи його костуром у матку, максимально згинають усі суглоби кінцівки та виводять її у родові шляхи. Щоб не травмувати при цьому матку, підкладають під ратичку долоню.

Можна підтягувати кінцівку також за допомогою акушерської петлі, надітої на путо чи дистальну частину плесна. При згинанні обох кінцівок плода в скакальному суглобі так само виправляють і другу.

Слід памятати, що при тазовому передлежанні плода треба дія- ти оперативно, оскільки у разі здавлювання пуповини може виник- нути асфіксія.

Згинання кінцівок у кульшових (тазово-стегнових) суглобах, сід-

ничне передлежання. Ознаки: при однобічному згинанні кінцівки з

родових шляхів роділлі видно лише одну кінцівку, повернуту пі- дошвою ратички догори. При двобічному згинанні кінцівок на вході в таз роділлі промацуються сідничні горби, анус та хвіст плода. Просунувши руку глибше, виявляють підігнуті під живіт колінні суглоби та верхню ділянку гомілки.

Допомога. Досліджуючи тазову порожнину роділлі та розміщен- ня плода у родових шляхах, оцінюють відповідність їх розмірів. Як- що плід невеликий, то акушерську петлю накладають на правильно розміщену кінцівку, обводять за допомогою петлепровідника мотуз- ку навколо зігнутої кінцівки й зусиллям 3 – 4 чоловік намагаються витягнути плід.

При двобічному підгинанні кінцівок у кульшових суглобах неве-

ликого плода обводять акушерські мотузки навколо обох кінцівок і

183

Рис. 105. Нижня позиція плода при головному (а) і тазовому (б) передлежаннях
Рис. 104. Виведення плода при сідничному передле- жанні двома мотузками (а) і за допомогою петлі Зааке
(б)

пробують вивести плід без їх виправлення (рис. 104). Кінці мо- тузок можна скрути- ти разом.

Можна також за- фіксувати таз петлею Зааке. Для цього про- пускають обидва кін- ці мотузки між тазо- вими кінцівками пло-

да, обводять ними стегна, пропускають один кінець мотузки через заздалегідь зроблену петлю (кільце) на іншому кінці й затягують її над крижами. Щоб перемістити рівнодіючу силу з крижової ділянки на сідничні горби, вільний кінець мотузки після затягування на крижах пропускають між кінцівками плода і продівають за мотузку петлі Зааке.

При однобічному згинанні кульшових суглобів у більшого плода накладають акушерську петлю на правильно розміщену кінцівку, вводять у родові шляхи роділлі костур і впираються ним об сіднич- ну вирізку плода; захоплюють рукою гомілку зігнутої кінцівки й, відштовхуючи круп плода, намагаються зігнути кульшовий та ко- лінний суглоби настільки, щоб надати кінцівці пяткового передле- жання. Потім, захоплюючи рукою за путову частину або ратичку, максимально згинають усі суглоби кінцівки і виводять її у родові шляхи. Так само виправляють другу кінцівку (при двобічному зги- нанні).

Неправильні позиції плода. Нижня позиція. Ознаки: в родових шляхах промацується плід, повернутий кінцівками та черевною сті- нкою догори. При головному передлежанні плода підошви його ра- тичок повернуті догори, а при тазовому донизу (рис. 105).

Допомога. Ставлять роділлю на похилу площину так, щоб задня частина тулуба була вище передньої; фік- сують акушерськими петлями кінцівки і голову плода; від- штовхують його у по- рожнину матки; вли- вають у матку 5 – 6 л ослизнювальної ріди- ни; вводять руку під плід (лопатку чи сте-

184

гно) і під час потягування помічником за мотузки намагаються по- вернути його навколо поздовжньої осі у верхню позицію.

Бокова позиція. Ознаки: в родових шляхах промацують плід, по- вернутий кінцівками (підошвами), нижньою щелепою, грудною кіс- ткою та нижньою черевною стінкою убік.

Допомога. Ставлять роділлю на похилу площину (піднімають таз); фіксують кінцівки та голову плода; вливають у матку 5 – 6 л відвару льону чи іншої ослизнювальної рідини; потягуючи плід за кінцівки й повертаючи його за допомогою вставленої між кінцівка- ми палиці, повертають його у верхню позицію.

Неправильні положення плода. Поперечне положення плода зі спинним передлежанням. Ознаки: рукою, введеною у родові шляхи роділлі, промацують поперечно розміщену спину, холку, остисті від- ростки спинних хребців, а також ребра й маклаки плода.

Допомога. Потрібно перевести плід із поперечного положення у поздовжнє. Для цього вливають у матку 5 – 6 л ослизнювального розчину, накладають гачки Крея-Шоттлера на розміщену ближче до входу у тазову порожнину ділянку спини плода (краще витягува- ти плід при головному передлежанні), підтягуючи її, відштовхують одночасно протилежну частину.

Надавши плоду тазового (головного) передлежання, виправля- ють розміщення кінцівок і витягують плід.

Виправити поперечне положення зі спинним передлежанням важко, тут частіше вдаються до фетотомії.

Поперечне положен- ня плода з черевним передлежанням. Озна-

ки: рукою, введеною у родові шляхи роділлі, промацують чотири кінцівки й черевну сті- нку плода, спрямовані

у тазову

порожнину

Рис. 106. Поперечне положення плода із спинним

(рис. 106).

 

(а) та черевним (б) передлежаннями

Допомога.

Насампе-

 

ред потрібно зясувати, які кінцівки грудні, а які тазові, і встанови- ти, одному чи двом плодам вони належать, яка частина тулуба (пе- редня чи задня) розміщена ближче до входу в таз (краще виводити плід у тазовому передлежанні). Фіксують розміщені ближче до вхо- ду в таз кінцівки (а при переведенні в головне передлежання і голову) і, підтягуючи їх за мотузки, відштовхують одночасно про- тилежну частину, створюючи верхню позицію.

185

Рис. 108. Схема розміщення двійнят
Рис. 107. Вертикальне положення плода з черевним передлежанням

Вертикальне положення плода зі спинним передлежанням (поза сидячого собаки). Ознаки: при вході в тазову порожнину промацу- ються розміщені вертикально шия, холка та спина плода.

Допомога. Намагаються відштовхнути в матку голову і грудні кі- нцівки плода й підтягнути до виходу тазову частину та перевести плід в нижню позицію. Для цього вливають у матку ослизнюваль- ний розчин, захоплюють гачками Крея-Шоттлера або Афанасьєва за спинку плода і, відштовхуючи костуром його грудний пояс, по- ступово переводять плід у тазове передлежання та нижню позицію. Потім виправляють тазові кінцівки (чи накладають на тазовий пояс петлю Зааке) і витягують плід. Якщо таким чином не вдається ви- вести плід, застосовують фетотомію.

Вертикальне положення плода з черевним передлежанням (рис. 107).

Ознаки: в тазову порожнину роділлі вклинені кінцівки й голова плода, а тазові кінцівки розміщені перед входом у таз; рідше в тазову порож- нину вклинюються усі чотири кінці- вки й голова плода.

Допомога. Встановлюють, якою частиною плід більше вклинюється у родові шляхи. Якщо передньою, то накладають акушерські петлі на грудні кінцівки й голову плода і, по-

тягуючи за мотузки, відштовхують одночасно тазову частину в мат- ку. При розміщенні усіх чотирьох кінцівок та голови перед входом у таз накладають петлі на тазові кінцівки і, відштовхуючи передню частину тулуба та потягуючи за мотузки, переводять плід у нижню позицію і витягують його, застосовуючи наведені вище прийоми.

Родова допомога при двійнятах (рис. 108). При вагітності двійнятами у од- ноплідних тварин (корів, овець і кіз) один з плодів звичайно займає тазове, другий головне передлежання. Перш ніж надавати роділлі допомогу, треба встановити, який плід роз- міщений ближче до виходу, а який зверху. Слід також визначити, які кін- цівки якому плодові належать. На пе- редлежачі кінцівки плодів накладають мотузяні петлі і, щоб їх не переплу-

186