Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід33333333333333.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
57.31 Кб
Скачать

53 Джерела виникнення танцю. Хоровод-як першооснова хореографії.

Хороводи - це найдавніший із видів народного мистецтва майже у всіх народів світу. У хороводі текст відображає зміст танцю, розкриває образну сутність танцюючих, характер виконання, а мелодія доповнює зміст твору. Таким чином, хоровод є синтетичним видом народної творчості.

У давнину виконання їх було пов’язане з певними обрядами: зустріч весни (веснянки, гаївки, гагілки тощо); відзначення ліга (Купайла, русалії, Спаса тощо); осінній цикл (збирання врожаю тощо); зимовий (колядки, щедрівки).

Тематично хороводи поділяються на три групи:

перша - найдревніші хороводи вираженим відбиттям трудових процесів;

друга - хороводи, де оспівуються рідна природа, відображуються характер, темперамент тварин звірів, птахів;

третя - хороводи з розкриттям характеру людини в різних ситуаціях (ліричні, жартівливі).

Лексика та композиція у хороводах нескладна, адже виконувались вони просто неба

54 Мета і завдання exercise у народно-сценічному танці.Основна особливість народно-сценічного екзерсису - активний рух на опорній нозі (це стосується колінного суглоба, м'язів гомілки . У народно-сценічного екзерсиси часто застосовується принцип контрастності, тобто чергування різних за навантаженням вправ і елементів. Різка зміна контрастних елементів одночасно приводить в роботу різні групи м'язів, суглобів і зв'язок.

Будувати народно - сценічний екзерсис слід так, що б у міру вивчення технології танцю вона поступово підкорялася сценічним завданням. Важливо розуміти, що виконання елементів народно-сценічного танцю продовжує лінію розвитку танцювальність. Елементи народно-сценічного танцю на середині залу відіграють особливу роль у виробленні стилю і манери виконання як справді народних, так і сценічно стилізованих танців.Це тренує ще більш високий рівень координації та швидкості реакції, що так важливо для розвитку пластичності виконавця.

55 Принцип «поліритмії»у джаз модерн танці.

Поліритмія- це одночасне сполучення двох або кількох ритмічних малюнків ,не співпадаючи один з одним.

Поліритмія тісно пов'язана з музикою. Африканські фольклорні танці супроводжують виключно ударні інструменти. Найчастіше використовується кілька інструментів, кожен з яких веде свій власний ритм.

Прикладом поліритмічна руху є ударник, який одночасно руками і ногами створює різноманітні ритми і часто співає.

56 Темп і ритм у хореографічному творі.

  1. Ритм – постійність в поділі. Організований ритм – метр (дводольний, чотиридольний – симетричні, до кожної сильної – одна слабка доля).

  2. Темп – швидкість відтворення як засіб виразності в музиці (уповільнення або прискорення називають “агогікою

Отже, ритм відіграє важливу роль у хореографічному мистецтві. Певна ритмоформула вже сама собою характеризує різновиди українських народних танців: гопака, козачка, хороводу, кадрилі, коломийки, польки.

Метричні долі і в музичному, і в хореографічному ритмоугрупованні відділяються одна від одної, складаючи певні і групи. У музиці кожна метрична група може ділитися на досить і дрібні тривалості (вісімки, шістнадцяті,