Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповід33333333333333.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
57.31 Кб
Скачать

22 Поняття «часу,простору та форми»в композиції сучасної хореографії.

Хореографія (від грец. χορεία — танець, хоровод, та грец. γραφή — писати) — мистецтво постановки танцю як послідовності кроків, рухів, фігур для створення найкращого сценічного ефекту.

Мистецтво створення сценічного танцю ґрунтується на маніпуляції абстрактних елементів рухів людського тіла: простору, форми, часу, енергії в рамках емоціонального контексту з метою вираження унікального творчого голосу. Мова рухів хореографії — це мова танцювальної техніки балету, сучасного чи джазового танцю, хіп-хопу, народного танцю, обрядового танцю чи звичних повсякденних рухів.

23 Особливості композиційної побудови безсюжетного танцю.

Основний Закон побудови драматургічного твори обов'язковий як танців сюжетних, так будь-якого безсюжетного танцю, де є тема і завдання промовистість ту чи іншу стан людини (радість, горі, любов, ревнощі, розпач тощо.) або його властивості (довірливість, хитрість, підозрілість, самозакоханість, безтурботність, безстрашність, труднощі). За цим законом танець має поєднати у собі в гармонійному співвідношенні усі п'ять його частин. Експозиція може й ясною, дохідливій навпаки, пожужмленого, невиразною, затягнутою. Зав'язка – чіткої й яскравою чи змазаною, тьмяною, непомітної. Розвиток дії (ряд щаблів перед кульмінацією) також буває наростаючим, сильним чи розтягнутим, расхолаживающим . Кульмінація, як і зав'язка, то, можливо яскравою, вражаючою, справжньої вершиною танцю або ж блідої, боязкою, позбавленої сили на глядачів. Розв'язка мусить бути підготовлена органічно всім ходом танцювального дії, але буває невиправдано раптової, нічим не зумовленої, а другому випадках – затягнутою, расхолаживающей , порушує все враження від танцю.

24 Загальна характеристика народних танців Білорусії.

Коріння білоруського народного танцю йдуть у тринадцяте-чотирнадцяте століття, коли починалося формування і розвиток трьох великих народів - російського, білоруського і українського. Перші елементи танцю з'явилися ще раніше і мали релігійне походження. Еволюція танцю відбувалася одночасно зі становленням білоруської самобутності.

Особливості білоруського танцювального мистецтва складалися в процесі формування і розвитку білоруської народності та її культури (XIV -XVI ст. ), Країнами своїми йде в надра стародавньої загальноросійської культури. У танці в художній формі проявилися відчуття краси життя , емоційність, темперамент і характер народу.

Протягом тривалого часу білоруський танець був маловідомий навіть на батьківщині і рідко виходив за межі села.

Багато народних білоруських танців своєю метою ставлять познайомити хлопців та дівчат, тому досить багато парних танців. Можливе поєднання парних танців з хороводами, зміна партнерів під час танцю. Білоруський народний танець оригінальний і самобутній.

25 Поясніть принцип «моноцентрії»та «поліцентрії» у джаз модерн танці.

В африканському танці рух може виконуватись одним з центрів ізольовано,наприклад головою або плечем це є принцип Моноцентрії.

Коли в танці активізуються всі центри одночасно з майже однаковою енергією це є принцип Поліцентрії.