Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання_залік_театр.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать
  1. Драматургія Лопе де Вега.

Якщо італійський театр цього часу використовував традиції народного мистецтва і будувався на принципах імпровізації та лицедійства - комедія-дель арте (митці наслідували деякі прийоми давньогрецького театру, зокрема маски), то театр Іспанії та Англії філософськи осмислив світ, був засобом аналізу морально-психологічного стану людини. Ці принципи знайшли своє відображення у творчості видатних іспанських драматургів Лопе де Вега Карпйо (1562-1635) - справжнього реформатора испанского театру, автора відомих "драм честі" ("Овеча криниця") і "комедій плаща та шпаги" ("Собака на сіні") та Кальдерона de la Barca (1600-1681), трагедії якого завершували "золоте століття" іспанського театру.

Зліт іспанського театру "золотого століття" пов'язаний в першу чергу з ім'ям Лопе де Вега, який створив драматургію, яка відштовхувалася від сценічної практики.

Не тільки творчість, але і життя Лопе де Вега (1562-1635), як і інших знаменитих сучасників, стала відображенням проблем епохи. Лопе вийшов з міського ремісничого середовища, ще в університеті почав писати вірші; університет закінчити проте йому не вдалося. Пізніше за сатиру на сім'ю коханої, яка його відштовхнула, він був засуджений на 10 років вигнання з Мадриду. Незважаючи на це Лопе повертається в столицю, щоб викрасти нову даму серця і таємно одружитися з нею. Він бере участь у Непереможній Армаді, служить секретарем герцога Альби, потім герцога Сесси, наприкінці життя приймає сан священика.

Лопе де Вега створив величезну кількість п'єс; вважається, що їм було написано більше 2000 творів, у тому числі таких як "Собака на сіні", "Учитель танців", з яких до нас дійшло 468, більшість з яких складають комедії (426). Зухвалий в житті, Лопе підняв руку і на традиції іспанської драматургії: він відмовився від прийнятого тоді принципу єдності місця, часу і дії, зберігши лише останнє, і сміливо поєднував у своїх п'єсах елементи комічного і трагічного, створивши класичний тип іспанської драми. Свої погляди він виклав у формі найважливіших принципів іспанської ренесансної драми у віршованій трактаті "Нове мистецтво складати комедії в наші дні". Йому наслідували і Аларкон, що поклав початок "комедії характерів, і Тірсо де Моліна, який вже стояв на порозі бароко. Які б легкі й забавні на перший погляд не були комедії Лопе, вони стверджували самоцінність людського життя у всіх її проявах. Його герої, самостійно мислячі і діючі згідно з розумом і велінням серця, мають, за словами Лопе, "свободу совісті, що проявляється в незалежності вдачі".

Ця незалежність чітко видна в діях героїв драми "Fuente Овехуна" ("Овече джерело"). Вона стоїть окремо у творчості Лопе де Вега і повинна була сприйматися як революційна, як виклик громадському порядку і смаку: герої п'єси - селяни, вони говорять зі сцени піднесено, їх очолює жінка, і при цьому п'єса являє собою не комедію, не фарс, а майже трагедію.

В останніх драмах Лопе трагічне сприйняття світу наростає. В одній з них - п'єсі "Кара без помсти", драматург приходить до усвідомлення трагізму існування людини взагалі, незалежно від присутності в житті лиходіїв або праведників. Головний герой драми, Федеріко, відчуває розлад не тільки зі світом, але і всередині себе, і не бачачи шляхів примирення, у своєму знаменитому монолозі "Бути без себе, без вас, без Бога" приходить до розуміння небуття.

В драмах Лопе дуже великий історичний пласт. Серед них - "Останній готський король", "Граф Фернан Гонсалес", "Зубці стін Торо", "Юність Бернарда дель Carpio", "Незаконний син Мударра" та ін. - п'єси, в основі яких народні романси і "Пісня про мого Сіда". Характерно, що трактування історичних подій близьке чи збігається з тим, яке століттями давали романсеро. Театр Лопе де Вега на більш високому рівні розігрував знайомі кожному жителю Піренеїв, почуті і від жонглерів, і від бабусь сюжети.

Іспанська драма у творчості Лопе де Вега переступила кордони півострова і стала сторінкою світової культури. Португалія цього часу не створила рівних їй шедеврів. Однак театралізація і "церемоніалізація" життя в цілому в XVII ст., що прийшла на зміну синкретичному середньовічному ритуалу, зробила театр найпопулярнішим у цей час видом мистецтва. Португальці і португальські моряки, зокрема, були настільки захоплені театром, і щоб уникнути бунту під час дальніх експедицій брали на суда акторів, які повинні були в море розігрувати спектаклі.