Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

49.Класифікац нівел рейок

Нівелірна рейка служить для вимір-ня перевищень і віддалей. За держ стандартом випускають три типи рейок: РН-05, РН-3,РН-10. РН- означ рейку нівеліра, а число показує середню квадратичну похибку вимірюв. перевищ . у мілім. на 1 км подвійного ходу.

РН-05 – рейка одностор., штрихова з інварною смугою. Має основну і додаткову шкалу. Ціна поділки – 5 мм. Похибка вимірювань перевищень - 0,5 мм на 1 км ходу.

РН-3 – рейка двостороння, шашкова. Вимірювання перевищень 3 мм на 1 км ходу.

Рейка РН-10 – призн-на для тех нівелювання, похибка вимірювання перевищення–10 мм на 1 км ходу.Рейки РН-3, та РН-10 за конструкц можуть бути суцільними, складаними, розсувними.

50.Методи нівелірування

Нівелірув-вид геод робіт для вимір перевищень між точкми земн пов чи споруд.за методами розрізняють:1)геоме-викор принцип горизонтальності візирного променя зор труби.2)тригономе-викор прицип нахиленя промення зор труби.3)гідростатичне-грунтується на властивості вільної пов. рідини у сполучених посудинах знах на однаковому рівні.4)барометричне-грунт на залежності атмосферного тиску від залежн висоти точки.5)автоматичне-викор принцип перетворення похилого вектора переміщень приладу на верт складові за допомог спец приладів(велесопеди,машини)6)стереофотограметричне-грунтується на вимір перевищень за моделлю об’єкта,отриманого в результаті розглядання стереопари фотознімків місц.

В уд справі преважно вкиор-1,2,3,нівелірув.Геом нівелірування зручне для викор і забезпечує необх точність вимірювання перевищень під час виконання геодез робіт, розв інженерних задач.

51. Вимірювання віддалей світловіддалемірами. Вимір-ня довжин ліній світловіддалемірами є одним з найточніших швидкісн. методів виконання лінійних вимір-нь при створен. геодезичн. мереж, знімальн. роботах, вишукуваннях, будівн., й експлуатації інж.споруд.Під час вимірюв. довжин лінії на початков. точці встан-ться прийомопередавач, який випромін. електромагн. хвилі, а в кінцев. точці – відбивач, який віддзеркалює їх у бік прийомопередавач. Якщо зафіксув. інтервал часу t,за який проход. електромагн. хвиля у прямому і переносному напрямках, то довжина лінії визначат. за формулою D=1/2νt, де ν (ню) – це швидк. розповсюдж. електром. хвиль (ν= 299 792 456 м/с)

52. Теорія оптичного віддалеміра.

Віддалеміри – це геод прилади для непрямого визн-ня довжин ліній. Вимір-ня ліній викон. геометр. способом або з використ. електромагн. Випром-ня. За конструкцією їх поділ на 2 типи: оптичні відд-ри, світловідд-ри та радіовідд-ри. Оптичні за конструкцією поділ на ниткові та подвійного зображення. В осн. конструкції лежить геометр. принцип розв’язання прямокутних рівнобедр. паралактичних трикутників та між фокусом зорової труби та відомою з високою точністю базою. Розрізняють 2 типи оптичних відд-ірів: з постійним паралактичним кутом і змінною базою, з постійною базою і змінним паралактичн. кутом. Другий тип оптичн. віддалем. подвійн. зображен. морально застарілий і уже практичн. не використ-ся. перший тип ниткових віддалемірів має широке застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]