Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

67. Що таке схилення магнітної стрілки?

це кут між істинним та магнітним меридіанами назив схиленням магнітної стрілки. Позначається δ(дельта). Схилення може бути західним і східним. При відхиленні магнітної стрілки на сх схилення вважається східним (додатнім), при відхиленні на захід - західним (від’ємним).Зміна річна, добова та вікова.

68. Що називають істинним азимутом?

Істинний азимут- назив кут, який відраховують від північного напряму істинного меридіана за ходом годин-ї стрілки до напряму на даний предмет в межах від 0° до 360°. Для вимір-ня на карті азимутів заданого напряму в початковій точці проводять лінію до істинного меридіану і транспортиром вимірюють кут між меридіаном і заданим напрямом.

69.На карт масш 1,10000вим до

На плані масштабу 1:10000 величина відрізка d = 2.65см. За формулою знаходимо

D = 2.65см х 10 000 = 26 500м або 26,5 км

70.Які існ види масштабу

Масш – ступінь зменш місц. Масш-це відношення відрізка на карті або плані до відповідної йому гориз-ної проекції на місц. Числовий масштаб вираж дробом, де в чисельнику 1, а в знаменнику число, яке показує, у скільк разів зменшене зобр тієї чи іншої частини земної пов. Наприклад: М 1:200000 означає, що зобр на карті зменшене в 200000 разів порівняно з реальними розмірами. При цьому 1 см на карті відповідає 200000 см на місцевості (або 2000 м, або 2 км). Числовий масштаб ще можна виразити дробом . Це зручно при порівнянні великих масштабів: чим більший знаменник, тим менший масш, дрібніше зобр об'єкта на карті. Іменованим масштаб наз тому, що біля кожного числа записана назва одиниці вимірювання. Наприклад: в 1 см - 2 км. Його також вказують на всіх картах. Для безпосереднього визначення відстаней на картах великого масш і планах зручно корист лінійним масштабом - це графік, що поміщається внизу карти у вигляді лінії, поділеної на сантиметри. Праворуч від 0 біля кожної поділки ліній (нап-д, сантиметрової) підписана реальна відстань на місцевості. Ліворуч від нуля лінійку розбивають на менші поділки (міліметрові), для отримання точніших результатів. Вимірявши відстань на карті лінійкою чи циркулем, переносять її на масштабну лінійку і без додаткових розрахунків отримують шукану відстань. З цією метою також, маючи результати вимірювання на карті у сантиметрах, можна перемножити результат на значення іменованого масштабу. Щоб підвищити точність визначення застосовують поперечний масштаб. Поперечний масштаб зобру вигляді прямокутника, горизон бік якого розділений на кілька рівних частин, переважно по 2 см кожна (такі частини називаються основами масштабу). Крайня ліва основа у верхній і нижній частинах поперечного масштабу поділяється на десять рівних частин. Кінці цих десятих частин основи з’єднуються між собою прямими, що поділяють горизон лінії на сотні частин основи. Масш, вказаний на карті, є середнім, а тому не можна за його допомогою точно визначити відстань на дрібномасштабних картах. Зручно здійснювати вимірювання відстаней вздовж паралелей та меридіанів, скориставшись даними про довжину одного градуса на тому чи іншому меридіані чи паралелі (поміщені у спеціальних таблицях).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]