Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

40.Визн геогр корд на карті

При визначені геогр коорд точки по топографічній карті корист градусною рамкою, розбитою на мінутні поділки чорного та білого кольру. На бокових сторнах рамки ( зх та сх) поділки нанесені по широті, на верхній і нижній ( пн та пв) – по довготі. Мінутні поділки розділені на шість рівних між собою інтервалів по 10 секунд кожна. Широти і довготи кутів рамок листа підписані…

41.Виз прям корд на карті

Прямокутні коорд точок (х,у) визначають на основі ліній коорд сітки, яку на топографічних картах масштабів 1:10000 та менше проводять та підписують через кілометрові інтервали. Прямокутні корд обч за формулою: х=хІ+∆х у=уІ+∆у

Де хі, уі – координати пд-зх кута координатної сітки, ∆х, ∆у – прирости коорд точки відносно пд.-зх кута.Різниця не повинна перевищувати 0,2 мм в масштабі карти.

42.Ніел. Рейки, їх перев. І дослі

Нівелірна рейка служить для вимірювання перевищень і віддалей. За державним стандартом випускають три типи рейок: РН-05, РН-3,РН-10. РН- означ рейку нівеліра, а число показує середню квадратичну похибку вимірюв. перевищ . у мілім. на 1 км подвійного ходу.

РН-05 – рейка одностор., штрихова з інварною смугою. Має основну і додаткову шкалу. Ціна поділки – 5 мм. Похибка вимірювань перевищень - 0,5 мм на 1 км ходу.

РН-3 – рейка двостороння, шашкова. Вимірювання перевищень 3 мм на 1 км ходу.

Рейка РН-10 – призначена для технічного нівелювання, похибка вимірювання перевищення – 10 мм на 1 км ходу.Виконують такі перевірки:1.Визначення стрілки прогинання рейки. Для перевірки цієї умови рейку укладають горизон на ребро і вздовж шкали чорної сторони натягують нитку, придавлюючи її до кінців рейки. Якщо поверхня плоска, то нитка буде щільно притиснута до неї. Так само перевіряють червону сторону. Якщо рейка увігнута, то лінійкою з міліметровими поділками вимірюють найбільшу віддаль між ниткою і площиною рейки.2.Визначення середньої довжини метра пари рейок. Рейку вкладають горизонт, так, щоб вона не прогиналась. Спеціальною контрольною лінійкою вимірюють на рейці інтервали 01-10, 10-20, 20-29 у прямому та зворотному напрямках за чорною стороною. За червоною стороною рейки вимірюють інтервали 48-58, 58-68, 68-77. Аналогічно вимірювання виконують для другої рейки комплекту. Допустима різниця між середньою довжиною метра пари рейок комплекту – 1,5 мм.

3.Визначення різниці висот нулів пари рейок. На відстані 15 -20 м від нівеліра забивають у землю три костилі. На кожний костиль по черзі встановлюють одну та другу рейки і беруть відлік за чорною і червоною сторонами. Ці дії складають один прийом. Виконують три прийоми. Між прийомами змінюють висоту нівеліра. Обчислюють середнє значення трьох прийомів з двох сторін. Різниця середніх відліків за чорними сторонами обох рейок повинна =нулю. Так само і за червоною стороною.

43.Перев гол ум нів та компен

полягає у такому: візирна вісь - зор труби нівеліра повинна бути верт і перпен до прямовисної лінії. Перевірка вик так само, як і в нівеліра Н-3. Різниця полягає в тому, що виправлений відлік а2` = а2 - х. за рейкою в точці А встановлюється зміщенням гориз штриха сітки ниток обертанням верт виправних гвинтів сітки ниток. Зарубіжні фірми випускають нівеліри з компенсатором різної конструкції і точності . Тому перевірки та юстирування додається в паспорті до приладу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]