Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

47.Нівелір з компенсатором

Нівел.з компенсат і лімбом має опт сист, яка після поперед приведення осі обертання нівеліра у верт положення за допомог круглого рівня автомат встановлює зорову вісь труби в гориз положення.Лімб призначений для вимір горизонт кутіві напрямів.

61. Що назив. основою лінійного(поперечного) масштабу? У лінійному(поперечному) масштабі лінію( у лінійному – подвійну), яку розбивають на поділки а=2 см, назив. основою масштабу.

62. Класифікація і призначення топографічних карт.

Топографічна карта – це зменшене узагальнене відображення земної поверхі, побудоване за обумовленими математичними закономірностями. топографічні карти складають в рівнокутній поперечно-циліндричній проекції Гаусса. Ділянки місцевості на карті відображають в зменшеному вигляді. На топографічних картах відображається територія земної поверхні, яка обмежена на заході і сході меридіанами, на півночі і півні – паралелями з відомими довготою і широтою.

Великомасштабні топографічні карти (1:1000…1:50000) використовують для детального вивчення місцевості, орієнтування на ній, а також для різних за призначенням точних вимірювань та розрахунків.

Середньомасштабні топографічні карти (1:100000…1:200000) є підґрунтям для вибору трас доріг, проведення геологічних вишукувань, для попередніх розрахунків при проектуванні відповідальних споруд.

Дрібномасштабні топографічні карти (1:50000…1:1000000) використовуються для вирішення задач науково-дослідного й прикладного характеру з використання ресурсів й економічного освоєння територій. Всі топографічні карти є основою для створення різних тематичних карт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]