Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

44.Перевір гол умов нівел нз(пом х)

Візирна вісь зор труби нівеліра повинна бути парал до осі циліндричного рівня.На місц на відстані 30-40см закріплюють точки А і Б.Спочатку нівелір встанов біля точки А і приводять у робоче положення( бульбашку круглого рівня виводять на сер, зорову трубу встанов «на око»). В т Б верт-но встан-ть рейку. Наводять візирну вісь зор труби на рейку, елеваційним гвинтом суміщають кінці бульбашки рівня і беруть відлік за поділками рейки а1.

Висоту приладу і1 вимірюють за доп рулетки чи рейки. Для цього на точку А встан рейку, а зорову трубу нівеліра повертають окуляром до рейки. Дивлячись в об’єктив, беруть відлік за центром окуляра, який буде дорівнювати висоті і1 .

Потім міняють місцями : нівелір - на точку Б, а рейку – на точку А.. Аналогічно беруть відлік і визн-ть висоту.

Похибка х нівеліра обчисл-ся за формулою

45. Перевірка сітки ниток. Гориз-ий штрих сітки ниток повинен бути перпенд-м до осі обертання нівеліра, а верт-ий штрих – парал-м до осі оберт-ня.

Перевірку виконують так само, як і перевірку верт-ї нитки зорової труби теодоліта. По підвішеному на відстані п’яти метрів ниткового виска суміщають верт-ий штрих сітки ниток нівеліра з ниткою виска. У разі відхилення послаблюють закріпні гвинти оправи окуляра зорової труби нівеліра і розвертають його до виконання умови. Гвинти закріплюють.

46. Перевірки круглого нівеліра н3.

Вісь круглого рівня має бути парал-на осі обертання нівеліра. Обертанням трьох підйомних гвинтів підставки виводять бульбашку круглого рівня в нуль-пункт (на середину). Трубу нівеліра повертають на 180 град. Якщо бульбашка рівня змістилась з центра не більше 0,5 величини поділки шкали, то умова виконана.

Для виправлення зміщують бульбашку рівня в напрямку центра на половину величини зміщення обертанням виправних гвинтів круглого рівня. З метою контролю перевірку повторюють.

47.Нівелір з компенсатором

Нівел.з компенсат і лімбом має опт сист, яка після поперед приведення осі обертання нівеліра у верт положення за допомог круглого рівня автомат встановлює зорову вісь труби в гориз положення.Лімб призначений для вимір горизонт кутіві напрямів.

48. Будова нівеліра Н3. Нівелір Н3 призначений для викон. нівелюв. 3 та 4 класів, а також технічн. нівелюван. В комплект входить нівелір, штатив, бленда(фільтр від сонця), дві 3х метрові дерев. двосторон. шашкові рейки із сантим. поділками. Основн. шкала рейки чорна, а інша червона. До складу повинно входити два башмаки(трикутна металева пластина на 3х ніжках зі сферичн. наступом). Нівелір скл. з тригерної підставки з 3-ма підйомн. гвинтами. На вертик. осі обертан. зорова труба. До неї наглухо прикріплено циліндр. контактний рівень. Рівень в контакт вводять за доп елеваційного гвинта. Циліндричн. контактн. рівень має 4 юстирувал. гвинти, які закрив. шторкою. Для приведен. нівеліра в робоч. полож.використ. круглий рівень, що має 3 юстирув. гвинти. Зорова труба має закріпн. та навідний гвинти. Фокусування по рейці здійсн. гвинтом кремальєри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]