Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори геодезія.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

8.Умоні знак топогр карт

Ум. Знаки вибираються таким чином, щоб передавали вид об’єкта (будівля,дорога,ріка),їх кільк характер (висота,діаметр) ,харкт рельєфу,просторове розт об’єктів.Поділ на мсш, позамасш, лінійні, пояснюв .Масштабніі служать для зобр об'єктів, розміри яких виражаються в даному масш карти або плану.Вони дають змогу виз розміри та форму предм, окреслину суц лініями, точковим пунктиром.Площа в сер контура заповн спец знаками(луки, трав порослі).

Позмасш-застос для зобр об’єктів які за формой і розміром не можна вираз в масш карти чи плану(свердл,джерела,дерева).Кожен обєк. Вир спец знак, який визн планове положення ього обєк на місц.

Лінійний-зобр витягнуті об’єкт довж яких є масш, а ширина позамасш(дороги, канави)

Пояснювальні-дають додаткову характ об’єкт (назви поселень річок, озер,позначки точок)

Ум знак планів і крт систематизовані у спец довідниках.Для кращого читання карти виготовляють різнокол(гідрограф-голубі, зелені насадження-зелені, рельєф-корич, населення пункти-рожев)

9.Цифрова карта, фото план

Цифрова карта містить в основному просторову метричну інформацію про зем пов, що дозволяє викор її для всякого роду розрахункових робіт. Неодмінна умова сприйняття цифрової карти - це візуалізація закодованого на ній картографічного зобр через висвітлення її змісту на відео екрані або перетворення його в графічний вигляд. Цифрова карта містить в основному просторову метричну інф про зем пов, що дозволяє викор її для всякого роду розрахункових робіт.З трансформованих знімків склеюється єдине зобр місц, яке назив фото планом. В порівняні з картою фото план має ряд переваг. На ньому зобр всі деталі ситуації місцевості без пропусків і узагальнення, які завжди допускаються виконавцем робіт. Головним недоліком фото плану є відсутність чисельних даних про рельєф і спотворення через рельєф.

Фотоплан-це фотограф зобр місц в вибраному масш. Фотоплан одерж в результаті трансформування(приведення до відпов масш аерофотознім, кожен аерознімокв результаті не дотримання однакової висоти фотографування проект в різних масш, крім того літак не може витримати ідеально ортогональну проект під час фотографуван,тобото будуть присутні поперечні на поздовжні кути нахилу знімків.В процесі транформув знімки прив до єдиного масш ліквідується вплив нахилів)із приведених до масш знімків, які мають приблизно 60%прикрипити монтують фото план шляхом суміщеня зобр відповідних контурів, таким чином формується комплексне зобр,яке назив-фотопланом

10.Прямокутне розграфлення топографічних планів

Для планів ділянки площею менш 20 км2 викор прямокутну разграфку з рамками аркуша для масш 1:5000 - 40 х 40 см, а для масш 1:2000... 1:500 - 50 х 50 см. За основу прямок разграфки приймають аркуш масшт 1:5000, позначуваний арабськими цифрами. Аркушу плану в масш 1:5000 відповідають 4 аркуші в масші 1:2000, позначувані буквами А, Б, В, Г. Аркушу плану в масштабі 1:2000 відповідають 4 аркуші в масштабі 1:1000, позначувані римськими цифрами, і 16 аркушів у масштабі 1:500, позначувані арабськими цифрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]