Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріалознавство.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

53. Підготовка сировини до перероблення в різних технологічних процесах: подріблення, сортування, збагачення, агломерація, грудкування.

1. Подрібнення сировини — це процес Поділу великих курсів на менші,часом на порошок. Розміри подрібненої сировини різні при різнихтехнологічних процесах. Подрібнення сировини проводять для нормального ходу технологічного процесу. Мінеральну сировину подрібнюють розбиванням, розколюванням, розтиранням. Для подрібнення використовуютьдробарки, різальні машини, млини (рис. 2).

2. Класифікація (сортування) сировини — процес при якому сировина поділяється за розмірами на

фракції. Для цього використовують грохоти — машини, які мають декілька сит з різними отворами.

3. Збагачення сировини — процес відділення корисних елементів від пустої породи. Збагачують тверду, рідку і газоподібну мінеральну сировину. Для збагачення твердих гірських порід застосовують такі способи: флотація, гравітація, магнітна сепарація а також простіші — рудорозбір та промивання водою.

Рудорозбір грунтується на фізичних властивостях сировини таких як колір, блиск, коефіцієнт тертя та ін. При промиванні водою вимивається глина, пісок.

Агломерація - процес спікання рудного пилу і концентратів у великі пористі куски, які називають агломератом. Рудний пил і концентрати змішують із пиловидним паливом, зволожують і подають стрічку агломераційної машини. Під час руху стрічки суміш підпалюють газовим пальником. При згорянні палива температура підвищується до 1300...1500 С, руда спікається і утворюється міцний пористий агломерат. Якщо при спіканні в агломерат уводять флюси, ти агломерат називають офлюсованим.

Із зволоженого рудного пилу до якого додають невелику кількість вапняку або глини шляхом грануляції, висушення і випалювання при температурі 1200...1300 °С одержують грудки розміром 20...30 мм. Використання таких грудок покращує показники роботи металургійних печей, покращує якість продукції.

Україна за запасами природних ресурсів посідає провідне місце в Європі. Їй належить перше місце за запасами залізних і марганцевих руд. Україна багата на руди з вмістом свинцю, титану, цинку, золотая є також руди з вмістом ванадію.

Грудкування (рос. окускование, англ. aggregation, agglomeration, нім. Sintern n, Stückigmachen n, Stückigmachung f, Aggregatbildung f) – процес переробки дрібних класів корисних копалин у грудки (ґранули, брикети). Грудкують матеріали крупністю часток менше 10 мм. Застосовують три способи Г.: аґломерацію, брикетування, обкочування. У результаті Г. часток одержують: при аґломерації - агломерат крупністю 5 -60 мм, при обкатуванні – котуни (обкотиші) в осн. крупністю 9-16 мм, при брикетуванні - брикети різної геометричної форми та необхідних габаритів і маси. Із загального виробництва грудкованої сировини аґломерат займає близько 70%, окатиші 28% і брикети 2%. Г. широко застосовується при аґломерації залізорудних концентратів та брикетуванні вугілля. У зв'язку з безперервним зниженням крупності металургійної і вугільної сировини після подрібнення перед збагаченням, актуальність Г. зростає.