Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріалознавство.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

48.Покриття як засіб захисту від корозії:металеві,дифузійні,неметалеві.

Для захисту металів від корозії їх поверхню покривають ізолюючим шаром.Такі покриття можуть бути металевими або неметалевими.

До захисних металевих покриттів пред'являються наступні основні вимоги: вони повинні бути суцільними, непроникними, володіти високою міцністю зчеплення з основним металом, високою твердістю, зносостійкістю і рівномірно розподілятися по всій поверхні, що захищається.

Металеві захисні покриття розділяють на анодні й катодні(все шо і в питанні 47)

Неметалеві покриття бувають неорганічними і органічними. До неорганічних захисних покриттів належать неорганічні емалі, оксиди, фосфати, сполуки хрому,що ізолюють поверхню металу від навколишнього середовища.(емалі – склоподібні покриття на поверхні металу,їх основу становить SiO2.Органічні(лакофарбові) покриття – лаки або фарби, якими покривають поверхню металу,що захищається.(лаки складаються з смоли або масла,що полімеризується)

Дифузійні покриття володіють порівняно високою корозійною стійкістю і мають ряд переваг над іншими покриттями. Дифузійні покриття одержуються в результаті насичення поверхневих шарів металу, що захищається, атомами металу, яким захищають, і дифузії останніх в глибину металу, що захищається, при високих температурах, тому описаний спосіб одержання покриттів називається термодифузійним.

У поверхневих шарах металу, що покривається, як правило, спостерігається утворення нових фаз хімічних сполук або твердих розчинів. По мірі віддалення від поверхні углиб йдуть шари з поступовим зменшенням процентного вмісту того металу, яким покривають поверхню.

З дифузійних покриттів, що володіють високою корозійною стійкістю і особливо жаростійкістю, представляють інтерес покриття алюмінієм (алітування), кремнієм (термосиліціювання), хромом (термохромування). Спостережуване при цьому значне підвищення жаростійкості виробів обумовлене утворенням на їх поверхні оксидів Al2O3, Cr2O3, SiO2 або змішаних оксидів FeAl2O4, FeCr2O4, Fe2SiO4, які володіють підвищеними захисними властивостями і перешкоджають подальшому окисленню сплаву.

АБО (коротко про дифуз.покриття)

покриття, створені насиченням (внаслідок дифузії) поверхні виробів одним або кількома хім. елементами; різновид захисних покриттів. Д. п. наносять на металеві, рідше - на неметалеві поверхні (напр., графіт), вдаючись переважно до рідинно- й газофазного насичення. Одержують такі покриття в процесі азотування, берилізації, борування, хромування, нітроцементації тощо. Д. п.- практично суцільні, міцно з'єднані з матеріалом основи, рівномірні за товщиною. Вони захищають вироби від зношування, руйнування від втомленості, окислювання під впливом рідких і газових середовищ, підвищуючи строк служби й надійність експлуатації машин і механізмів.

49.Фракційна перегонка нафти: термічний крекінг мазуту,піроліз нафтових фракцій.

  • ПІРОЛІЗ НАФТОВОГО СИРОВИНИ, процес деструктивного перетвор. вуглеводнів нафти при високих т-рах (зазвичай вище 650-700C) в газоподібні (пірогазу) і рідкі (смола піролізу) продукти.

  • При піролізі газів нафтопереробки складу C2-C4 і нормальних парафінів, що містяться в бензинових фракціях, утворюється пірогаз .Піроліз висококиплячих нафтових фракцій (напр., газойля) призводить до утворення великої кількості смоли піролізу, що містить ароматіч. вуглеводні (бензол, толуол, ксилоли, нафталін та ін), а також олефіни C5 і вище, в т. ч. і циклічні (напр., циклопентадієн)

Термічний крекінг мазуту ведуть для отримання з нього бензину, гасу та інших нафтопродуктів при температурі 500 С без каталізатора. Каталітичний крекінг ведуть з тією ж метою, але за участю каталізаторів (алюмосилікатів) і при більш низькій температурі

Термічний крекінг мазутів проводиться зазвичай на установках, що мають дві крекінг-печі. У першій печі виробляється крекінг при 460 - 480 С, виділяється отриманий бензин, а залишок направляється в другу піч, де при 500 - 525 С, або трохи вище проводиться більш глибокий крекінг для отримання ще деякої кількості бензину

Гази термічного крекінгу мазуту містять невелику кількість етилену і багато пропілену та бутіленов.Прі термічному крекінгу мазуту виходить до 60% продуктів, що складаються з низкокипящих вуглеводнів. Такими продуктами є крекінг-бензин, крекінг-гас, газойль і газ.