Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріалознавство.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

26. Лакофарбові матеріали: лаки, емалі, фарби: масляні, водоемульсійні (латексні), грунтівки:ізолюючі, пасивідуючі, фосфатуючі, протекторні, шпаклівки.

Лаки — це прозорі розчини природних або синтетичних плівкоутворювачів (смол або ефірів целюлози) в спирті, скипидарі, маслі, з домішками пластифікаторів та інших речовин, яким покривають яку-небуть поверхню для її збереження і блиску. Є лаки на основі термопластичних полімерів (зазвичай однокомпонентні) і термореактивніх полімерів (зазвичай багатокомпонентні). При висиханні матеріалів на основі термопластів випаровуються розчинники, в термореактивних – проходить полімеризація (поліконденсація). Лаки використовують у чистому вигляді, для приготування емалевих фарб, деяких грунтовок і шпаклівок.

Емалі - лакофарбовий матеріал, схожий на фарбу. Різниця між ними в тому, що емаль являє собою суспензію наповнювачів і пігментів у розчині синтетичного чи штучного полімеру. Покриття, що утворюється з емалі, блищить і, як правило, значно більш тверде, ніж з фарби.

Фарби – це суспензії пігментів чи пігментів з наповнювачами в плівкоутворюючих речовинах, що утворюють після висихання непрозорі покриття.

Масляні фарби - суспензії неорганічних пігментів і наповнювачів в оліфі, що виготовляються з масел рослинних з досить високою здібністю до висихання або маслосодержащих смол алкіду .

Водоемульсійні фарби – це суспензії пігментів і наповнювачів в водній емульсії полімерного плівкоутворювача. За видом плівкоутворювача фарби бувають полівінілацетатні, полі акрилові, ситролбутадієнові та ін. Водоемульсійні фарби готові до застосування, придатні для зовнішніх і внутрішніх робіт по дереву (крім стирол бутадієнових), штукатурці. по заґрунтованій поверхні металів, по старих покриттях емалями і фарбами. Покриття матові.

Ґрунтовки – це суспензії пігментів або суміші пігментів з наповнювачами із зв’яжучою речовиною (лаком, клеєм). Застосовують для утворення нижнього шару лакофарбових покрить з метою створення щільного зчіплення покриття з поверхнею, що покрашується.

Ізолюючі ґрунтовки. Ґрунтовка гліфталева ГФ-020 сохне при кімнатній температурі дві доби, а при 100°С — 0,5 год. Подібна їй ґрунтовка ПФ-020, висихаюча при кімнатній температурі за 15 хв. Застосовують їх під масляні, гліфталеві фарби і нітрофарби.

Пасивуючі ґрунтовки надійніші, ніж ізолюючі. До них відносяться ГФ-0З1 і ФЛ-086 для чорних металів і АПК-1 (жовтого кольору), АПГ (зеленого кольору), АК-070 для алюмінію і його сплавів.

Протекторні ґрунтовки типу ПС-1 використовують для захисту сталевих конструкцій в морській воді. Вони містять до 80-95% цинку.

Фосфатуючі ґрунтовки ВЛ-02, ВЛ-03, ВЛ-05, ВЛ-023 — вид грунтовок, які фосфатують поверхню металу і таким чином покращують його захист. Ґрунтовки двокомпонентні. До них треба додавати кислотний розріджувач (від 1/10 до 1/4 частини).

Шпатльовки – це густі в’язкі матеріали із суміші пігментів, наповнювачів і в’яжучої речовини (лак, оліфа, водні розчини тощо). Застосовують для вирівнювання поверхні перед нанесенням на неї покриття.