Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріалознавство.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Види корозійного руйнування. Корозійне руйнування металів і сплавів починається з поверхні, тобто на межі металевий виріб – середовище, і поступово поширюється в глибину металу.

Найпоширеніші види корозійного руйнування металів і сплавів – суцільне, місцеве

Місцеве руйнування – руйнування, за яким середовище взаємодіє з металами на окремих ділянках поверхні виробів.

Місцеве руйнування поділяють на плямисте, виразкове, точкове, підповерхневе, вибіркове, міжкристалітне, транскристалітне тощо.

Плямисте руйнування спостерігається на виробах, виготовлених з латуні, які перебували в морській воді. На поверхні латунних виробів утворюються плями. Глибина плям невелика.

Якщо середовище проникає на велику глибину, то кажуть, що має місце виразкове руйнування . Так руйнується сталь, вироби з якої довгий час перебували у грунті.

Точкове руйнування характеризується утворенням вузьких кратероподібних (аж до наскрізних) заглиблень. Цей вид руйнування спостерігається на поверхні виробів, виготовлених із нержавіючої сталі, після дії на них морської води.

Підповерхневе руйнування  спостерігається тоді, коли вироби покриті лаком, фарбою тощо. Продукти корозійного руйнування не можуть виноситися в середовище, оскільки поверхня виробу покрита покриттям. Це спричиняє здуття покриття та розшарування металу.

Суть вибіркового руйнування полягає в тому, що середовище взаємодіє з певними хімічними елементами або фазами матеріалів, з яких виготовлені вироби. Так, у сірих чавунах руйнується ферит і перліт, а графітовий каркас залишається; у латунях середовище взаємодіє із цинком і приповерхневий шар латунних виробів складається з губчастої міді.

Міжкристалітне руйнування . Середовище взаємодіє спочатку з домішками, які перебувають на межах кристалів, а потім приступає до розчинення металів. Це дуже небезпечний вид руйнування, який може спричинити раптову аварію. Це саме стосується також транскристалітного руйнування

Коротко про місцеву корозію

Корозія може бути відносно рівномірною(суцільною) й нерівномірною. У цьому разі спостерігається місцеве (локальне),значно глибше корозійне руйнування металу, яке поширюючись у глиб, призводить до виникнення осередків корозії.

47. Способи захисту від корозії. Катодний захист,анодний. Легування. Інгібіторний захист.

Легування – зміна складу металу. З метою підвищення корозійної стійкості метал легують ,тобто ввдоять у його склад речовини, що сприяють послабленню корозії. До легуючих компонентів належать нікол, хром, вольфрам.(при легуванні сталі найчастіше беруть хром,силіцій, алюміній)

Металеві захисні покриття розділяють на анодні й катодні.

Метал анодного покриття має більший відємний стандартний електродний потенціал, ніж метал,що захищається. Тому при утворенні гальванічного ланцюга метал покриття слугуватиме анодом і руйнуватиметься, а метал, який належить захистити, стане катодом і не піддаватиметься корозії.(Приклад:цинкове покриття на поверхні заліза(сталі).Захисна дія анодного покриття зберігається і при порушенні його цілісності ,появі тріщин,подряпин)

Метали катодних покриттів мають більший додатний стандартний електродний потенціал,ніж метал, який належить захистити .(Приклад:нікол,олово, мідь,нанесені на поверхню заліза. Покриття зберігає свої захисні властивості доти,доки не втратило суцільності й щільності.Якщо ж його цілісність порушена(розколини,подряпини), то утвориться електрохімічний ланцюг, в якому метал покриття буде катодом, а метал, що захищають – анодом.Покриття перестає захищати метал і його присутність навіть підсилить корозію.

Широко застосовуються інгібітори корозії( з лат. «утримувати»).Так називають речовини, із введенням яких у корозійне середовище значно знижується швидкість корозії металів .Інгібітори можуть бути летючими,що забезпечують захист від корозії в атмосфері, і такими,що вводяться у розчини. Інгібітори адсорбуються на поверхні металу.Їх дія обумовлена гальмуванням анодних або катодних процесів при корозії( Приклади: дихромат натрію,фосфати,бензоат натрію)

Інгібітори можна ввести в склад мастил, олив, водного середовища,що оточує метал.Летючі інгібітори вводять у пакувальні матеріали.(папір,оброблений інгібіторами корозії,використовують