Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

6. Фіскально-адміністративні аспекти екологічного податку та ресурсних платежів

Плата за спеціальне використання води

У Дарницькому районі м. Києва контроль за справлянням ресурсних та екологічних платежів здійснює відділ адміністрування платежів за землекористування, місцевих податків і зборів, ресурсних (рентних) та неподаткових платежів. Платниками податку є суб`єкти підприємницької діяльності - водокористувачі незалежно від форм власності, включаючи підприємства гідроенергетики та водного транспорту. Платники не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом подають до ДПІ “Розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів”. Оплата повинна відбуватись не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Ще може подаватися «Розрахунок збору за користування водами для потреб водного транспорту», цей розрахунок подається якщо підприємство користується водним транспортом (власним).

Плата за геологорозвідувальні роботи

Справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.1999 року №115 "Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, та його справляння" із змінами та доповненнями та спільним наказом Комітету України з питань геології та використання надр і ДПА України від 23.06.1999 р. №105/309 "Про затвердження Інструкції про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету", зареєстрованим у Мінюсті України 16.07.99 р. за №474/3767. Платниками є користувачі надр усіх форм власності, включаючи підприємства з іноземними інвестиціями, які видобувають корисні копалини на родовищах, розвіданих за рахунок коштів державного бюджету. Платники податку у терміни, визначені для подання бухгалтерської звітності подають “Розрахунок відрахувань за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету”.

Збір за забруднення навколишнього середовища

Збір за забруднення навколишнього середовища встановлюється на основі лімітів викидів і скидів забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище і розміщення відходів промислового сільськогосподарського, будівельного та іншого виробництва. Порядок встановлення нормативів збору встановлюється КМУ. Збір понад ліміту сплачується за рахунок прибутку. Платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності включаючи їх об’єднання, філії, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи і розташовані на території іншої територіальної громади; бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації; постійні представництва нерезидентів в Україні та громадяни, що здійснюють викиди та скиди забруднюючих речовин в навколишнє природне середовище. Об’єктом обчислення збору є: для стаціонарних джерел забруднення – обсяг забруднюючих речовин які викидаються в атмосферне повітря або скидаються безпосередньо у водний об’єкт відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях; для пересувних джерел забруднення – обсяг фактично використаних видів пального в результаті спалення яких утворюються забруднюючи речовини. Відповідно до закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та постанови КМУ "Про затвердження порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища", органи місцевого самоврядування затверджують перелік платників збору за забруднення навколишнього природного середовища. Платники збору до державних податкових органів подають “Розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища” протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу, а сплачується збір протягом 50 днів після закінчення звітного кварталу. В них вказуються нормативи викидів які присутні при виробництві.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду

Контроль за справлянням збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду здійснюється відповідно до Лісового кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 6 липня 1998 року №1012 «Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними Ділянками лісового фонду». Посадові особи, винні в порушенні чинного законодавства, притягуються до адміністративної відповідальності, згідно Кодексу про адміністративне правопорушення. Контроль за справлянням ресурсних податків та платежів здійснюється шляхом перевірки правильності визначення бази оподаткування даними податками за допомогою перевірки правильності визначення обсягів використання даних ресурсів в господарській діяльності платника податку. Податкові органи перевіряють діяльність всіх лісових господарств з питань своєчасності й повноти надходжень у бюджет лісового доходу, правильності обчислення, своєчасності й правильності розподілу лісового фонду, видачі лісорубних квитків (ордерів) і лісорубних квитків, оформлених лісгоспами і лісництвами відпуску деревини за лісорубними квитками і ордерами, достовірності матеріальної оцінки лісу, повноти стягування недоїмок лісового доходу. Не раніше, ніж один раз на рік контролюються дотримання лісгоспами органами правил лісокористування, правильність ведення обліку відпуску деревини, видачі бланків лісорубних квитків і ордерів, подання звітності, своєчасність складання й розгляду актів щодо лісопорушників, тощо.

Плата за користування надрами

Плата справляється за користування надрами для видобування корисних копали і загальнодержавного та місцевого значення, перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України. Платниками цього збору є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, включаючи підприємства з іноземними інвестиціями, які здійснюють видобування корисних копалин. Об'єктом справляння є обсяг фактично погашених у надрах балансових та позабалансових запасів, який включає в себе як обсяг видобутку так і залишені не видобутими з надр корисних копалин. Розрахунок плати визначається надрокористувачами самостійно. Базовий податковий період становить календарний квартал. Розрахунок подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду (кварталу) до органів ДПС за місцезнаходженням родовища корисних копалин, що експлуатується для видобування корисних копалин чи місцезнаходженням ділянки надр, що використовуються в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин. Плату за користування надрами для видобування корисних копалин і в цілях, ні пов'язаних з видобуванням корисних копалин необхідно сплачувати протягом 10 календарних днів, наступних за останнім граничним днем подання розрахунку. Від плати звільняються землевласники і землекористувачі, які здійснюють у встановленому порядку видобуток корисних копалин місцевого значення для власних потреб, тобто без реалізації видобутої мінеральної сировини чи продукції її переробки) або користуються надрами для господарських і побутових потреб на наданих ним у власність чи користування земельних ділянках.

Збір за використання радіочастотного ресурсу України

Використання радіочастотного ресурсу в Україні здійснюється на платній основі. Збір за використання радіочастотного ресурсу України стягується з метою формування джерела коштів на фінансування заходів щодо ефективного його використання. Користувачі радіочастотного ресурсу України сплачують такі збори і платежі: одноразовий платіж за видачу ліцензії на використання радіочастот; щомісячний збір за використання радіочастотного ресурсу. Спеціальні користувачі радіочастотного ресурсу в Україні та радіоаматори звільняються від сплати передбачених зборів і платежів.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013