Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

ВСТУП

Однією із структур, яка покликана забезпечити надходження коштів до дохідної частини бюджету є Державна податкова служба, яка здійснює податкову політику і організовує стягнення податків і зборів до бюджету. Державна податкова служба діє при Міністерстві фінансів України і підпорядковується йому. Головним завданням Державної податкової служби є методологічне забезпечення та контроль за дотриманням чинного податкового законодавства, правильності обчислення податкових зборів та обов'язкових платежів, повнотою та своєчасністю їх внесення до бюджету та державних цільових фондів, а також запобігання злочинам, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Основне місце в системі податкових органів відводиться Державним податковим інспекціям. Головним завданням державних податкових інспекцій є здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення,повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів та інших платежів і неподаткових доходів та внесків до державних цільових фондів,встановлених законодавством України.

Базою проходження економічної практики є Державна податкова інспекція в Дарницькому районі міста Києва.

ДПІ в Дарницькому районі м. Києва є державним податковим органом у системі органів виконавчої влади, яка підпорядковується державній податковій адміністрації в м. Києві і забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики.

ДПІ в Дарницькому районі у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України “Про державну податкову службу”, “Про систему оподаткування в Україні”, “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, іншими законами, указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, рішеннями Верховної Ради України та місцевих Рад народних депутатів, а також з 1 січня 2011 року Податковим кодексом України.

ДПІ в Дарницькому районі м. Києва в процесі виконання покладених на неї завдань взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, з підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

Метою практики є поглиблення знань та отримання практичних вмінь та навичок в прийнятті самостійних рішень, поглиблення та застосування на практиці теоретичних та практичних знань, оволодіння сучасними формами та методами фінансової роботи, формування відповідальності при прийнятті управлінського рішення, вміння орієнтуватися в сучасних умовах трансформації економіки України, закріплення отриманих теоретичних знань зі спеціальних дисциплін, набуття практичних навичок проведенні облікової, масово-роз’яснювальної, консультативної, прогнозно-аналітичної та контрольно-перевірочної роботи податкової служби

Тому, при проходженні практики у ДПІ Дарницького району м. Києва перед нами постають такі завдання як:

  • поглиблення і розширення теоретичних знань,

  • виявлення недоліків у податковому менеджменті,

  • опрацювання питань щодо вдосконалення податкової системи;

  • ознайомлення з процесом адміністрування податків на базовому рівні;

  • опрацювання питань щодо удосконалення податкової системи;

  • набуття практичних навичок;

  • глибокий аналіз діючого законодавства щодо фінансової та економічної системи і виявлення проблемних питань.

Таким чином, проходження практики є важливим для студентів. Студенти повинні зробити науковий аналіз, можливо, внести пропозиції щодо модернізації та удосконалення певного економічного процесу (організації роботи обчислення податків та ін.).

1. Організаційна структура дарницької дпі м. Києва

Державна податкова інспекція Дарницького району м. Києва є органом державної податкової служби у системі органів виконавчої влади, яка підпорядковується державній податковій адміністрації у м. Києві і забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. ДПІ є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, інші печатки і штампи, відповідні бланки, рахунки в органах Державного казначейства України. ДПІ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про державну податкову службу в Україні» та іншими Законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно – правовими актами органів державної влади, у тому числі наказами, а також розпорядженнями органів ДПС вищого рівня. Гранична чисельність працівників ДПІ затверджується головою регіональної ДПА. Структура ДПІ затверджується головою регіональної ДПА за погодженням з організаційно-розпорядчим підрозділом цієї ДПА щороку в термін до 15 грудня.

ДПІ очолює начальник (Кравченко Юрій Миколайович), який призначається на посаду та звільняється з посади Головою Державної податкової адміністрації України у порядку, визначеному законодавством. Начальник ДПІ має заступників (Гудзенко Ніна Володимирівна, Онишко Тетяна Вікторівна, Сидоренко Любов Владиславівна), які призначаються на посаду та звільняються з посади головою регіональної ДПА, крім тих, які призначаються на посаду відповідно до законодавства. У разі відсутності начальника ДПІ його обов’язки виконує перший заступник (Михайленко Віталій Сергійович). Начальник ДПІ здійснює керівництво ДПІ, несе персональну відповідальність перед головою регіональної ДПА та Головою ДПА України за виконання покладених на ДПІ завдань і здійснення нею своїх функцій, а також відповідає за ефективність використання і збереження переданого в оперативне управління ДПІ державного майна; розподіляє обов’язки між заступниками та визначає сутність їх відповідальності; призначає на посаду та звільняє з посади працівників ДПІ, крім тих, які призначаються на посаду та звільняються з посади в іншому порядку визначеному законодавством; підписує накази та розпорядження ДПІ; застосовує до працівників заходи заохочення та дисциплінарного стягнення (впливу) відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про державну службу» та Дисциплінарного Статуту органів внутрішніх справ України (для працівників податкової міліції), крім тих працівників, які призначаються на посади та звільняються з посади в іншому порядку визначеному законодавством; уживає заходів щодо забезпечення ефективної роботи працівників ДПІ; забезпечує дотримання працівниками ДПІ трудової, виконавчої дисципліни та законодавства про державну таємницю; забезпечує проведення особистого прийому громадян; здійснює інші повноваження, передбаченні законодавством.

Підрозділи, що забезпечують основні види діяльності: адміністративно-господарський відділ; відділ персоналу; фінансовий відділ; відділ контролю за відшкодуванням ПДВ (сектор адміністрування відшкодування ПДВ); слідче відділення податкової міліції; юридичний відділ; організаційно-розпорядчий відділ (контрольно-аналітичний сектор); управління оподаткування юридичних осіб (відділ адміністрування податку на прибуток; відділ адміністрування ПДВ; сектор адміністрування платежів за землекористування, місцевих податків і зборів, ресурсних (рентних) та неподаткових платежів; сектор спеціальних режимів оподаткування); управління оподаткування фізичних осіб (відділ адміністрування податків фізичних осіб; відділ адміністрування податків з фізичних осіб – суб’єктів господарської діяльності; відділ адміністрування майнових податків; відділ контрольно-перевірочної роботи фізичних осіб; відділ контрольно-перевірочної роботи суб’єктів господарської діяльності); управління обліку та звітності (відділ обліку; відділ звітності); відділ економічного аналізу та прогнозування; відділ контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД; управління податкового контролю юридичних осіб (відділ податкового контролю та аналітичної роботи; відділ перевірок платників податків; відділ перевірок ризикових операцій; відділ контролю за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі; відділ міжрайонної та міжрегіональної координації; відділ взаємодії з правоохоронними органами; сектор податкового контролю справляння місцевих, ресурсних (рентних) та неподаткових платежів); управління погашення прострочених податкових зобов’язань (відділ організації погашення податкового боргу; відділ планування та інформаційно-аналітичного забезпечення; сектор організаційної роботи з безхазяйним майном); відділ апеляції; головний відділ податкової міліції; управління інформатизації процесів оподаткування (відділ інформаційних технологій в оподаткування; відділ ведення та захисту податкової звітності; сектор супроводження інформаційних систем податкового блоку та АРМів; сектор супроводження баз даних); управління реєстрації та обліку платників податків (відділ реєстрації та обліку платників податків; відділ ведення Державного реєстру фізичних осіб); відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян.

Основними завданнями ДПІ Дарницького району є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів, неподаткових платежів, установлених законодавством; здійснення контролю за погашенням податкового боргу, а також інших платежів, контроль за якими покладено на органи ДПС; формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб та Єдиного банку даних і платників податків – юридичних осіб; запобігання корупції в органах ДПС та виявлення її факторів; роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків, інших платежів.

Державна податкова інспекція виконує наступні функції: здійснює контроль за додержанням законодавства про податки і платежі; забезпечує своєчасність подання платниками податків податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і платежів, а також перевіряють вірогідність цих документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування та обчислення податкових платежів; забезпечує повний облік платників податків та платежів, а також своєчасність їх надходження; перевіряє законність валютних операцій, дотримання порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використання для розрахунків за товари, роботи та послуги; забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених Законом “Про державну податкову службу” та іншими законодавчими актами України за порушення законодавства про податки, а також стягнення адміністративних штрафів за ці порушення, допущені службовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами; проводить всебічні перевірки фактів приховування та заниження сум податків і платежів; аналізує причини та оцінює дані про факти порушення законодавства про оподаткування; в межах своєї компетенції під час здійснення контрольних функцій з’ясовує неправомірність дій підприємств, установ, організацій та громадян, що можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, та передає наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам з боротьби з організованою злочинністю; подає відповідним фінансовим органам звіти про надходження до бюджетів податків та платежів тощо.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013