Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

2. Облік платників податків

Облік платників податків дозволяє уникнути потенційної можливості ухилення від сплати податків їх платниками, створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів до бюджету та державних цільових фондів. В ДПІ облік платників податків забезпечує відділ реєстрації та обліку платників податків. Працівники відділів виконують наступні роботи: прийом документів від платників податків, зборів, обов’язкових платежів; взяття їх на облік; формування облікової справи платників податків (реєстраційної частини); ведення банку даних та реєстрів платників; ведення журналів обліку платників податків – юридичних та фізичних осіб, що є суб’єктами підприємницької діяльності; видача документів, що підтверджують перебування платника на податковому обліку; підтримку облікових даних в активному стані; звірка з органами державної реєстрації та виявлення платників, що ухиляються від сплати податків.

Управління реєстрації та обліку платників податків є структурним підрозділом ДПІ і безпосередньо підпорядковується першому заступнику начальника. Відділ здійснює роботу відповідно до завдань, визначених положенням про відділ та річними і квартальними планами. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, Законом України “Про державну податкову службу”, законодавчими та нормативними актами Верховної Ради України, Указами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України з питань обліку платників податків, постановами колегій і розпорядженнями ДПА України, постановами колегій і розпорядженнями ДПА в Київській області, іншими нормативними, інструктивними та методичними документами, наказами та розпорядженнями Дарницької ДПІ, річними і квартальними планами.

Основними завданнями відділу обліку платників податків є забезпечення повного обліку платників податків в об’єднаній державній податковій інспекції; формування баз даних і підтримка їх в актуальному стані; ведення державного реєстру фізичних осіб. Функції відділу: реєстрація та облік платників податків; формування та ведення баз даних державної податкової служби районного рівня; контроль за повнотою та достовірністю інформаційних ресурсів ДПС України; інформаційна робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями; адміністрування ПДВ; збереження документів на паперових носіях; введення даних до системи автоматизованої обробки даних; загальне діловодство; модернізація державної податкової служби України; роз’яснення податкового законодавства. Облік платників створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів до бюджетів і цільових фондів.

Для взяття на облік платники податків - юридичні особи подають в органи державної податкової служби за своїм місцезнаходженням такі документи: заяву за формою №1-ОПП; завірені в нотаріальному порядку копії статуту (якщо це потрібно для створюваної організаційної форми підприємства), установчих договорів з відміткою органу, що здійснив державну реєстрацію; копію положення (для бюджетних установ, благодійних організацій); копію свідоцтва про державну реєстрацію; копію довідки про включення до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом. Копії положень, які затверджуються постановами Кабінету Міністрів України чи Указами Президента України, а також копії положень бюджетних установ нижчого рівня, які затверджені відповідними розпорядчими документами бюджетних установ вищого рівня, нотаріального засвідчення не потребують. Установи та організації, створення яких визначено відповідними законами України, статути (положення) не подають.

Платники податків - філії для взяття на облік подають в органи державної податкової служби за своїм місцезнаходженням такі документи: заяву за ф. №1-ОПП; завірену в нотаріальному порядку копію установчих документів юридичної особи; копію довідки за формою №4-ОПП про взяття на облік платника податків - юридичної особи; копію рішення про створення філії, прийнятого юридичною особою; копію положення про філію, затвердженого юридичною особою; копію довідки про включення філії до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом. Усі документи подає особисто власник, засновник або уповноважена ним особа, або призначений керівник, або головний бухгалтер. Документи приймаються лише за наявності паспорта особи, яка подає документи, довідок про присвоєння ідентифікаційного номера з ДРФО власників, засновників, директора та головного бухгалтера. Заяви приймають відділи обліку та реєструють у канцелярії. Приймання заяви фіксується в журналі реєстрації заяв та повідомлень про взяття на облік (перереєстрацію, реорганізацію, внесення змін) платників податків за ф. №2-ОПП. Перевірку паспортних даних та встановлення місцезнаходження платника податків виконують підрозділи податкової міліції. Заява заповнюється друкарським способом або від руки чорнилом темного кольору друкованими літерами та підписується власником, засновником або призначеним керівником чи головним бухгалтером підприємства. На обліку в органах державної податкової служби повинні перебувати угоди про розподіл продукції та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, при виконанні яких виникають обов'язки за сплатою податків і зборів, передбачених законодавством. Документи, що стосуються договору чи угоди, зберігаються в особовій справі платника податків.

Узяття на облік платника податків - юридичної особи (філії) здійснюється органом державної податкової служби протягом двох робочих днів після надходження заяви за ф. №1-ОПП за наявності всіх поданих документів. Дані Із заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб і фіксуються в журналі за ф. №2-ОПП. Після взяття платника податків на облік (перереєстрації, реєстрації змін чи доповнень) орган державної податкової служби ставить на першому примірнику, змінах та доповненнях до статуту (положення) платника податків відмітку (штамп) про взяття його на облік за підписом відповідальної особи і видає (замінює) йому довідку про взяття на облік платника податків за ф. №4-ОПП. Підрозділи обліку платників податків після взяття на облік платника податків формують його облікову справу (реєстраційну частину) з переліків документів, визначених Інструкцією про порядок обліку платників податків, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі державної податкової служби і взяття на облік в Іншому, тобто у випадку зміни місцезнаходження платника податків (зі зміною адміністративного району), у підрозділі обліку юридичних осіб. Підрозділ, який веде облік платників податків, не пізніше наступного дня після взяття платника податків на облік друкує та передає списки платників податків, узятих на облік, до підрозділів з питань оподаткування юридичних осіб для подальшого контролю за поданням ними податкової звітності. Підрозділи з питань оподаткування формують облікову справу (звітну частину) на кожного платника.

Фізичній особі – платнику податків надається ідентифікаційний номер, який надсилається до органу ДПС за місцем проживання фізичної особи, а особам які не мають постійного місця проживання, - за місцем отримання доходів чи за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. Про реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів видається картка фізичної особи – платника податків. Для отримання картки громадянин України пред’являє паспорт громадянина України або паспортний документ, що містить необхідні для реєстрації реквізити: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, місце народження та місце проживання. Присвоєння ідентифікаційного номера здійснюється ДПАУ у двотижневий термін від дня подання облікової картки фізичної особи – платника податків та інших обов’язкових платежів (форма №1ДФ). Інформація про присвоєння номера направляється каналами електронної пошти до державного податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи. Фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до органу державної податкової служби за своїм місцем проживання для взяття на податковий облік з такими документами: заява за ф. №5-ОПП; копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи; документ, що посвідчує особу (паспорт). Працівники підрозділів з обліку платників податків до взяття суб'єкта підприємницької діяльності на облік як платника податків перевіряють подані документи, дані із заяви за ф. №5-ОПП заносяться до Реєстру фізичних осіб. Після взяття платника податків на облік органи державної податкової служби видають йому довідку про взяття на облік за ф. №4-ОПП. Платник податків зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття/закриття) подати особисто або надіслати поштою, з повідомленням про вручення, на адресу органу державної податкової служби, в якому він взятий на облік, повідомлення про відкриття/закриття поточних рахунків в установах банків. Підрозділ з питань оподаткування фізичних осіб вносить інформацію про відкриті/закриті рахунки платників податків до Реєстру фізичних осіб. Підрозділ обліку платників податків після взяття платника податків на облік формує його облікову справу, яка зберігається до ліквідації платника податків до зняття його з обліку в одному органі державної податкової служби і взяття н облік в іншому, тобто у випадку зміни місця проживання платника, податків (із зміною адміністративного району). Облікова справа з описом документів на другий день після взяття платника податків на облік закріплюється за Інспектором, про що робиться відмітка в журналі за ф. №7-ОПП. Реєстраційна і звітна частина облікової справи зберігається в підрозділі з питань оподаткування фізичних осіб. Облік фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності ведеться в журналі обліку платників податків і зборів фізичних осіб за ф. №7-ОПП. Інформація про взятих на облік платників податків або зміни щодо них щотижня вносяться в зазначений журнал, підписуються керівником органу державної податкової служби, завіряються печаткою і підшиваються.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013