Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

4. Фіскально-адміністративні аспекти непрямих податків

4.1. Фіскально-адміністративні аспекти податку на додану вартість

Податком на додану вартість Дарницькій ДПІ займається відділ адміністрування ПДВ, який знаходиться у складі управління оподаткування юридичних осіб. Основним завданням відділу є здійснення контролю за дотриманням господарюючими суб’єктами – юридичними особами законодавчих та інших нормативних актів з питань оподаткування ПДВ, правильності обчислення, повноти та своєчасності їх сплати до бюджету. Відділ забезпечує повний облік платників податків по ПДВ та акцизному збору, організовує подання платниками декларацій і накладних по ПДВ і розрахунків по акцизному збору та інших документів, пов’язаних з обчисленням непрямих податків.

Функції відділу, щодо адміністрування ПДВ: вивчення та аналіз питань своєчасності та повноти надходжень до бюджету непрямих податків; камеральні перевірки податкових декларацій, розрахунків та інших зборів-документів, пов’язаних з обчисленням ПДВ та акцизного збору; накладання фінансових санкцій за порушення строків надання звітності по непрямим податкам та притягнення до адміністративної відповідальності осіб, винних у порушенні податкового законодавства; проведення тематичних перевірок юридичних осіб з питань повноти і своєчасності перерахувань належних сум ПДВ та акцизного збору до державного бюджету; розгляд листів, запитань та скарг платників податків з питань застосування податкового законодавства.

Платниками податку є як фізичні, так і юридичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність в Україні. Обов'язковою для оподаткування є діяльність на суму, яка перевищує 300 тис. гривень за 12 попередніх календарних місяців. В випадку, якщо обсяг діяльності не перевищує вищевказану суму, але суб'єкт вже є зареєстрованим платником ПДВ, він може обрати касовий метод сплати ПДВ — сплачувати цей податок вже після отримання виручки за товар, проданий на умовах подальшої оплати (а не після поставки, як в загальному випадку). Об'єктом оподаткування є продаж товарів (робіт, послуг) на митній території України (здійснюване як резидентами, так і нерезидентами), завезення товарів і послуг (в тому числі в вигляді оренди чи лізингу) та вивезення товарів та послуг за межі митної території України. Не є платниками ПДВ філії, оскільки відповідно до Цивільного Кодексу України вони не є ні юридичними особами, ні суб'єктами підприємницької діяльності.

Будь-яка особа, що підлягає обов'язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника податку, подає до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву. Для кожної особи в свою чергу приходить повідомлення, у якому зазначено про взяття на облік чи зняття з обліку платника податків у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання). Після отримання повідомлення, платник податку отримує довідку про взяття його на облік. У разі обов'язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій. У разі добровільної реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних. Якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день. Щодо декларації по ПДВ, то вона складається у двох примірниках. Один подається до ДПІ, другий – залишається в установі, організації.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013