Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

8. Організація податкового аудиту та валютного контролю

В зв’язку з структурним наказом ДПА організацію податкового аудиту та валютного контролю трансформовано в управління податкового контролю юридичних осіб. Управління податкового контролю юридичних осіб (далі – управління) є самостійним структурним підрозділом ДПІ. Основним завданням управління є здійснення контролю за додержанням юридичними особами податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів, інших обов’язкових платежів, а також здійснення контролю за додержанням встановленого порядку розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій, комп’ютерних систем та інших форм обліку (РРО). В своїй діяльності управління займається відбором платників податків для документальних перевірок; контролем за розрахунковими операціями у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

При проведенні доперевірочного аналізу головний державний ревізор-інспектор здійснює збір необхідних даних для проведення документальних перевірок після чого слідує проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, якщо в ході проведення перевірок виявленні порушення законодавчого характеру здійснюються донарахуванння та застосування штрафних (фінансових) санкцій. При системному аналізі здійснюються: оцінки надходжень по джерелах сплати; динаміки новоствореного податкового боргу; рівня використання бази оподаткування; видів та сум пільг, кількості пільг та пільговиків; підготовка пропозицій керівництву. Якщо в ході проведення роботи виявлені сумнівні фінансові операції то таку інформацію передають підрозділам боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Також здійснюється участь у засіданнях господарських судів та надання інформації регіональній ДПА у разі визнання судом (господарськм судом) рішення контролюючого орану або органу стягнення щодо інструкцій або податкових роз’яснень (у тому числі форми обов’язкової звітності) недійсним, а також оскарження такого рішення. Надаються відповіді на звернення платників податків, а також регіональним ДПА пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства. Управління працює з суб’єктами господарської діяльності щодо виявлення ризиків та їх усунення. Здійснюється організація і проведення перевірок за завданнями оперативних та інших підрозділів податкової міліції, по запитах правоохоронних органів, при проведенні ними спеціальних операцій з питань дотримання вимог податкового законодавства суб’єктами господарювання, а також згідно з постановами слідчих підрозділів, прийнятих в ході розслідування кримінальних справ. Після перевірки, якщо виявленні порушення головним державним податковим ревізором – інспектором здійснюється підготовка і передача оперативному управлінню податкової міліції матеріалів перевірок суб’єктів господарської діяльності щодо порушення останніми податкового законодавства з ознаками злочину.

Основними завданнями відділу, щодо валютного контролю є: контроль за дотриманням вимог діючого валютного законодавства України при здійсненні резидентами зовнішньоекономічної діяльності; забезпечення застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених законодавчими актами України, які регулюють зовнішньоекономічну діяльність підприємств, за порушення валютного законодавства; здійснює контроль за погашенням векселів та письмових зобов’язань; видача довідок про відсутність за межами України валютних цінностей; видача дозволів підприємствам на купівлю валюти; підтвердження дозволів на купівлю валюти банківською установою.

Відділ аудиту юридичних осіб контролює своєчасність надходження на територію України валютної виручки, товарів по імпорту та збалансованість бартерних (товарообмінних) операцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності; забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій; аналізує та вносить пропозиції про застосування до підприємств-порушників валютного законодавства санкцій відповідно до законодавства. Цей відділ також слідкує за своєчасністю подання до ДПІ Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами. Також відділ займається перевірками з питань дотримання чинного валютного законодавства. В цілому відділом проводяться два види перевірок: позапланові тематичні перевірки (підставою для проведення яких є листи банків щодо порушення строків повернення в України виручки отриманої в іноземній валюті) результати оформляються актом проведення перевірки; комплексні документальні перевірки з питань дотримання чинного валютного законодавства (у складі бригади виконуючої перевірку підприємства згідно національного плану проведення перевірок.)

Доходи, отримані чи нараховані платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів протягом звітного періоду, перераховуються в гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на дату отримання чи нарахування таких доходів і не підлягають перерахуванню у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом звітного періоду. Балансова вартість іноземної валюти, отриманої платником податку у зв’язку з таким продажем (виручка в іноземний валюті), визначається за курсом Нацбанку на дату продажу. У разі купівлі іноземної валюти за гривні валові доходи або валові витрати платника не змінюються. Сума, сплачена за таку операцію, вважається балансовою вартістю такої іноземної валюти. У разі купівлі однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту балансова вартість придбаної іноземної валюти визначається на рівні балансової вартості іноземної валюти, що була продана. З метою оподаткування будь-яка іноземна валюта або заборгованість в іноземній валюті, що перебуває на обліку платника податку на кінець звітного періоду, перераховуються в гривні за офіційним валютним курсом Нацбанку України, що діяв на останній робочий день звітного періоду. При цьому позитивна або негативна різниця між результатом такого перерахунку та балансовою вартістю іноземної валюти або заборгованості включається відповідно до валових доходів або валових витрат платника податку - кредитора або платника-дебітора за наслідками звітного періоду.

На відвантажені на експорт товари, надані послуги оформляється податкова накладна, обидва екземпляри якої залишаються у платника податку. Відсутність податкових накладних є порушенням ведення податкового обліку. Згідно з Порядком ведення книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), затвердженого ДПА України від 30.05.97№165/20/ платник податку повинен внести окремий облік операцій по продажу товарів (робіт, послуг) на експорт. Про проведення декларування регіональними відділеннями НБУ та ДПІ суб’єктам підприємницької діяльності видається довідка встановленої форми. Довідка про декларування в регіональних відділеннях НБУ та ДПІ є підставою для прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів, проведення банківських операцій з валютними цінностями уповноваженими банками України, а також здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності. Незалежно від строків подання бухгалтерської звітності на вимогу суб’єктів підприємницької діяльності, які планують здійснення зовнішньоекономічної діяльності та не мають валютних цінностей та майна за межами України, ДПІ реєструють видані такими суб’єктами довідки про відсутність у них валютних цінностей та майна за межами України. Після реєстрації в ДПІ зазначена довідка є підставою для прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів, проведення банківських операцій з валютними цінностями уповноваженими банками України, а також для здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності.

Спостерігається збільшення кількості позапланових перевірок, що проводяться відділом аудиту юридичних осіб, що пов’язано з виявленими порушеннями податкового законодавства платниками податків. За результатами перевірок до бюджету до нараховуються суми податків та зборів, які не були перераховані вчасно.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013