Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

17. Модернізація державної податкової служби україни

Програма модернізації державної податкової служби спрямована на реалізацію тактичних заходів податкової реформи. Проект модернізації - це широкомасштабний загально державний інституційний проект, актуальність і значимість якого доводить відповідність напрямів модернізації податкової служби головним завданням уряду, серед яких виведення економіки з тіні, перемога над корупцією, забезпечення не залежної судової системи, наведення макроекономічного по рядку, створення благодатного клімату для інвестицій, впровадження нових інформаційних технологій та інтеграція до світових економічних структур. Пріоритетними напрямами діяльності органів державної влади має стати не лише запровадження механізмів прямої протидії тіньовій економіці, а й трансформація фінансових, людських та організаційних ресурсів тіньової економіки в легальне русло. Ціллю модернізації державної податкової служби перед бачено конкретні заходи щодо детінізації економіки. Основний регламентуючий документ модернізації - Стратегічний план розвитку державної податкової служби України на період до 2013 року (далі - Стратегічний план) - передбачає сприяння зменшенню податкового навантаження за рахунок розширення бази оподаткування та зниження ставок оподаткування. Передбачено розробку і впровадження імітаційних моделей прогнозування податкових надходжень до Зведеного бюджету України на короткострокову, середньострокову та довгострокову перспективу. Крім цього, розроблено бізнес-процеси до системи «Антикорупційна діяльність», призначеної для покращання та автоматизації порядку розгляду в підрозділах по боротьбі з корупцією та безпеки ДПА України повідомлень підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості, а також звернень громадян щодо правопорушень з боку посадових осіб органів ДПС, зловживань у сфері оподаткування.

Завданням уряду є забезпечення незалежності судової системи, зокрема прозорості судових рішень і вдосконалення системи їх виконання з дотриманням при цьому вимог ст. 32 Конституції України. У проектній діяльності зроблено перші кроки в цьому напрямі - описано оновлені бізнес-процеси, вимоги та тестові вимоги до системи «Вирішення справ у господарських судах за участю органів ДПС», призначеної для вдосконалення автоматизації процесів діяльності щодо підготовки позовної заяви до господарського суду, підготовки та подання апеляційної та касаційної скарг, супроводження справ у Вищому господарському суді України та Верховному Суді України. Проектом модернізації передбачено кардинально змінити філософію служби: перебудувати з фіскальної на стимулюючу до добровільної сплати податків. Для цього слід не лише спростити податкове законодавство, знизити податки, змінити методи податкового адміністрування на відкритість і підзвітність системи, а й реформувати службу в орієнтовану на платників податків.

Серед пріоритетних питань модернізації податкової служби — врегулювання процедури проведення перевірки суб'єктів господарювання. Вирішення його передбачає усунення дублювання функцій контролю різними органами, розробку та впровадження вдосконаленої системи податкового аудиту, орієнтованої на постійний моніторинг показників діяльності платників податків без зайвого втручання в підприємницьку діяльність.

Важливим напрямом політики уряду є розмежування функцій між центральними, регіональними і місцевими органами влади стосовно питань бюджету, власності, державної влади та механізму надання суспільних послуг. Під час модернізації податкової служби заплановано проведення організаційної консолідації органів ДПС (укрупнення податкових органів) та перехід від організації органів ДПС за адміністративно-територіальним принципом до створення податкових округів і міжрайонних інспекцій. Консолідація є якісно новим, визначальним етапом модернізації державної податкової служби. При цьому передбачено створення трирівневої системи управління органами ДПС із чітким розмежуванням функцій кожного рівня: стратегічний рівень (ДПА України) - визначення стратегічних напрямів діяльності та розвитку ДПС, створення методологічного супроводження процесів, що виконуються всіма рівнями ДПС; тактичний рівень (ДПА у податкових округах) - організація та контроль за впровадженням методології виконавчим рівнем; виконавчий рівень (МДПІ, ЦОД, телефонний центр) - надання послуг платникам податків, практичне виконання завдань, визначених стратегією ДПА України.

У межах адміністративної реформи заплановано реформувати систему державної служби, базуючись на принципах політичної нейтральності службовців, гарантії прав і обов'язків державних службовців, застосуванні прозорих умов прийняття їх на роботу та просування по службі залежно від моральних і ділових якостей працівників.

Критично важливим для проектної діяльності є прозорість інформації. Вона уможливлює контроль, а отже - зворотний зв'язок, Зокрема, прозорість забезпечує самонавчання та є необхідною для встановлення довіри громадськості й відкритості, для прийняття правильних і ефективних рішень.

Одним з пріоритетів урядової політики є залучення широкої громадськості до її формування і створення системи громадського контролю за діяльністю центральних і місцевих органів виконавчої влади, започаткування практики публічного діалогу членів уряду з громадськістю з питань реалізації державної політики у відповідній сфері.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013