Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

5. Фіскально-адміністративні аспекти прямих податків з фізичних осіб

5.1. Фіскально-адміністративні аспекти податку на прибуток підприємств

Найбільшу питому вагу серед прямих податків має податок на прибуток підприємств. Контроль за його справлянням здійснює відділ прямих податків – Управління оподаткування юридичних осіб. В своїй практичній роботі він керується Конституцією України, постановами ВРУ, указами КМУ, ДПАУ. Облік платників податку на прибуток здійснюється згідно із Законом України „Про податок на прибуток підприємств”.

Платниками податку на прибуток є: із числа резидентів - суб'єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами; із числа нерезидентів - фізичні або юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку (далі - філії), зазначених у пунктах а) і б), що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж та кий платник податку, територіальної громади. інші платники з особливим режимом оподаткування (наприклад, НБУ та його установи, крім госпрозрахункових, установи пенітенціарної системи України).

Об’єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат платника податку та суму амортизаційних відрахувань.

Декларацію з податку на прибуток підприємства – подається всіма платниками податку на прибуток підприємств (крім страховиків, банків та підприємств, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, для яких установлені окремі форми та порядки складання декларацій). Декларація включає основну форму та 11 додатків до неї. Платники податку на прибуток самостійно визначають суму податку, що належить до сплати. На основі даних платника податків заповнюється Декларація про прибуток підприємства яка подається до ДПІ для реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду. Платники податку мають право подавати звіт про суми пільг в оподаткуванні за встановлений період. Надлишково внесені в бюджет суми податку, нараховані за звітний період наростаючим підсумком з початку року, зараховуються в рахунок наступних платежів чи повертаються платнику податку не пізніше десяти робочих днів з дня письмової заяви такого платника.

Основним завданням цього управління є здійснення контролю за дотриманням господарюючими суб’єктами законодавчих та нормативних актів з питань оподаткування прибутку. Для виконання вищевказаних задач відділ оподаткування юридичних осіб має виконувати такі основні функції: вивчення і аналіз своєчасності та повноти надходжень до бюджету податку на прибуток підприємств, банків, інших фінансових установ та страхових організацій, справляння плати за торгові патенти; надання методичної і практичної допомоги платникам податку на прибуток та плати за торговий патент; проведення навчально-роз’яснювальної роботи працівниками відділу стосовно форм і методів організації роботи справляння податків.

Працівник канцелярії, отримавши від платника декларацію, візуально в присутності платника перевіряє всі форми поданої звітності щодо наявності реквізитів платника, підписів посадових осіб, печаток, одиниць виміру, додатків і довідок. Декларація, яка не відповідає вимогам перевірки, повертається платнику і вважається не прийнятою. Декларації, які відповідають вимогам перевірки, реєструються в книзі реєстрації звітності і їм присвоюється вхідний номер. Відділи Управління оподаткування юридичних осіб, що відповідають за справляння прямих податків у ДПІ Святошинського району м. Києва, отримують не пізніше першого числа місяця, наступного за звітним від відділу обліку податкові декларації для їх перевірки, яка здійснюється у місячний термін. Якщо в ході перевірки податковим інспектором ДПІ Дарницького району м. Києва були виявлені помилки у податковій декларації, що призвели до заниження або завищення суми податкового зобов’язання, складається акт про результати проведення перевірки податкової звітності. На підставі акту керівник або заступник Дарницької ДПІ приймає рішення, в якому зазначається сума донарахованих податкових зобов’язань та сума штрафу. Про прийняття рішення податковий орган письмово повідомляє платника податку. Перевірені декларації податковий інспектор передає до облікової справи платника податку. За наслідками перевірок інспектором відділу прямих податків, щоквартально надається доповідна записка керівнику підрозділу про наслідки розгляду декларацій про прибуток за звітний період для наступного інформування керівника інспекції. У доповідній записці податковий інспектор відображає дані про: кількість складених актів про наслідки попередньої перевірки декларацій; суми донарахованого податку на прибуток та пені; суми зменшеного податку на прибуток; суми від’ємного значення об’єкту оподаткування.

Інспектор по закріплених за ним платниках готує висновки про необхідність включення платника в план проведення документальних перевірок. В них обов’язково вказуються причини необхідності проведення документальної перевірки по кожному платнику. Висновки підписує керівник відділу прямих податків «Управління оподаткування юридичних осіб» ДПІ Дарницького району м. Києва. Така доповідна записка разом з висновками до 30 числа третього місяця, наступного за звітним кварталом, надається керівнику Дарницької ДПІ для розгляду та передачі висновків підрозділам податкового аудиту.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013