Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
65.02 Кб
Скачать

5.3. Охорона праці в ДПІ Дарницького р-ну м.Києва

Згідно Конституції України права та гарантії людини на життя, здоров’я та безпеку визначаються як найважливіша соціальна цінність, а згідно статті 27 КУ реалізація права трансформується в обовязок держави захищати життя і здоров’я людини. Одним із напрямків такого захисту є підвищення безпеки людини під час виконання нею службових обовязків.

Закони України “Про охорону праці” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” визначають основні шляхи реалізації конституційного права грмадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності.

Безпечні умови праці – це не тільки здоров’я людини та її впевненість у завтрашньому дні, це значною мірою ефективність та продуктивність праці, економія розмаїтих засобів та ресурсів, які при нехтуванні охороною праці доводиться витрачати на відновлення працездатності постраждалих, та підтримку тих людей, які вже не можуть працювати. Так для прикладу в США та Німеччині де рівень виробничого травматизму та професійних захворювань значно нижчий ніж на Україні охорона праці давно розглядається як наука і виступає в ролі економічного важіля в боротьбі з необгрунтованими збитками.

Нажаль в Україні охорона праці на сьогодні знаходиться не в кращому стані, що пов’язано насамперед із відсутністю необхідних коштів. Поганий стан справ у галузі охорони праці приводить до того, що в країні щорічно травмується понад 80 тисяч чоловік, з них близько 2 тисячі чоловік гине, від 5 до 10 тисяч отримують професійні захворювання. В результаті економіка зазнає значних збитків та підвищується соціальна напруга в суспільстві. Як свідчить аналіз травматизму, більше ніж 70 % нещасних випадків, трапляються з організаційних причин.

Як відомо, за загальним принципом все господарство країни можна поділити на виробничу та невиробничу сфери. До невиробничої сфери входять фінансові та банківські установи, державні контролюючі органи до, яких відноситься і Державна податкова служба, заклади освіти і культури.

Традиційно вважалося, що тут немає серйозних проблем у створенні безпечних умов праці. Такій підхід є абсолютно невірним і призводить до виникнення багатьох проблем, яких легко уникнути проводячи необхідну роботу по охороні праці.

Останнім часом держава почала приділяти увагу охороні праці людей, що зайняті в невиробничій сфері значно більше уваги, що пов’язано не тільки зі збільшенням кількості працівників, які займаються насамперед розумовою працею, а також із збільшенням кількості самих небезпечних факторів, яке відбувається головним чином за рахунок півищення комп’ютеризації робіт.

Проблеми пов’язані з охороною праці не обминули і Дарницьку державну податкову інспекцію.

У відповідності із Законом України “ Про охорону праці ” в ДПІ введена посада спеціаліста з охорони праці. До його функцій входить:

- організаційно-методична робота по управлінню охороною праці в ДПІ

- контроль за станом охорони праці

- планує комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища та доводить їх до відома керівників відповідних підрозділів .

- проведення обліку, аналізу та складання статистичної звітності з питань охорони праці Дарницька ДПІ подає до органів державної статистики та інших органів, які контролюють стан охорони праці наступні документи: Звіт про травматизм на виробництві та його матеріальні наслідки та Звіт про пожежі.

- розробляє плани з охорони праці на рік і на кожний квартал

- складає перспективні та поточні плани щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці

- плани заходів по виконанню приписів контролюючих органів

- розробляє заходи по забезпеченню безпечної експлуатації обладнання.

Функції по плануванню заходів з охорони праці в ДПІ покладені не тільки на спеціаліста з охорони праці їх виконують також керівники відділів та начальник ДПІ. На начальників відділів покладаються такі функції з планування охорони праці:

- розробка і вносить пропозиції по усуненню причин, що сприяють виникненню травматизму і захворювання працюючих

- вносить пропозиції по вдосконаленню управління охороною праці

- складає плани організаційно-технічних заходів:

1)по впровадженню стандартів

2)по виконанню приписів спеціаліста з охорони праці.

Керівник ДПІ займається загальним керівництвом охороною праці в податковій інспекції:

- затверджує всі плани щодо охорони праці

- разом із спеціалістом з охорони праці виконує прогнозування потреби в матеріально-технічних засобах, використання яких забезпечує досягнення встановлених нормативів з охорони праці

- разом з бухгалтером розробляє плани фінансування охорони праці

- пов’язує плани по охороні праці з загальними планами роботи податкової інспекції.

В інспекції намагаються створити всі умови для безпечної роботи: регулярно проводяться навчання та перевірки знань з охорони праці, розроблено посадові інструкції з охорони праці для кожного робочого місця, всі працюючі забезпечені засобами індивідуального та колективного захисту. Такий серйозний підхід до питань охорони праці дозволив уникнути нещасних випадків та професійних захворювань – з часу створення ДПІ не було жодного нещасного випадку і жодного разу лікарі не встановлювали, що захворювання виникло в результаті професійної діяльності.

1)Охорона праці в ДПІ здійснюється на основі таких нормативних актів:

- Конституція України

- Кодекс України “ Про працю”

- Закон України “ Про охорону праці ”

- Закон України “ Про загально обов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності ”

- Закон України “ Про державну податкову службу ”

- Закон України “ Про пожежну безпеку ”

- нормативні акти Кабінету Міністрів України

- інструкції Державної податкової адміністрації.

На основі типових положень розроблено ряд положень з питань охорони праці по Дарницькій ДПІ. Розроблено та затверджено 8 інструкцій з охорони праці, відповідно до переліку посад та професій. Розробка інструкцій здійснювалася безпосередньо спеціалістом з охорони праці при погодженні з відповідними відділами та юристом. Всі інструкції затверджено керівником ДПІ. Комплект інструкцій зберігається в спеціаліста з охорони праці, а також відповідні інструкції розповсюджуються серед працівників інспекції.

Система заходів, що призвані підвищити безпеку праці повя’зана не тільки з розробкою інструкцій та проведенням навчання по охороні праці а й з комплексом технічних та профілактичних заходів, які спрямовані на приведення умов праці персоналу ДПІ у відповідності з державними стандартами.

Головними небезпечними факторами при роботі службовців ДПІ безпосередньо в адміністративному будинку є фактори, які пов’язані із використанням електронно-обчислювальної техніки ( ПЕОМ ). До них відносяться наступні:

- іонізуюче випромінювання монітора

- електромагнітне поле

- негативний вплив монітору на очі

- одноманітне положення тіла людини протягом довгого часу

- постійна напружена робота незначної групи м’язів та часті рухи окремих суглобів

- шум та вібрація при роботі матричних принтерів ( складають 80% в загальній кількості ).

Зменшити негативний вплив вищеперерахованих факторів можна за рахунок правильної організації робочого місця. В Дарницькій ДПІ цьому питанню приділяється велика увага. Організацію робочого місця користувача ЕОМ в податковій інспекції в більшості випадків можна охарактеризувати такими показниками:

-площа, виділена для одного робочого місця з персональною ЕОМ, складає не менше 6 кв. м, а обсяг - не менше 20 куб. м.

- робочі місця з моніторами відносно вікон розміщуються так, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва.

При розміщенні робочих місць з персональними ЕОМ виконуються наступні правила:

- робочі місця з персональними ЕОМ розміщуються на відстані не менше 1 м від стін зі світловими прорізами;

- відстань між бічними поверхнями моніторів різних ПЕОМ не менша за 1,2 м;

- відстань між тильною поверхнею одного з моніторів та екраном іншого в усіх кабінетах де ПЕОМ встановлені не менша ніж 2,5 м;

- прохід між рядами робочих місць обладнаних ПЕОМ не менший 1м в усіх приміщеннях;

- висота робочої поверхні столів для моніторів в ДПІ знаходиться в межах 690 - 770 мм, ширина – 620- 1300 мм., глибина - 800 - 1000 мм;

- робочі столи для моніторів мають простір для ніг висотою не менше 600 мм, шириною не менше 525 мм, глибиною на рівні колін не менше 460 мм, на рівні витягнутої ноги - не менше 650 мм;

- робоче сидіння (сидіння, стілець, крісло) користувача ПЕОМ та персональної ЕОМ повинно має такі основні елементи: сидіння, спинку та підлокітники;

-в більшості випадків робоче сидіння користувача персональної ЕОМ є підйомно-поворотним;

- поверхня сидінь є плоскою, передній край – в основному заокругленим;

- застосовуються підлокітники довжиною не менше 250 мм, шириною - 50 - 70 мм;

- принтери та інші пристрої введення-виведення інформації на робочому місці не зменшують добру видимість екрану монітора, забезпечують зручність ручного керування пристроєм введення-виведення інформації в зоні досяжності;

- під матричні принтери підкладються вібраційні килимки для гасіння вібрації та шуму;

- штучне освітлення приміщень з робочими місцями, обладнаними ЕОМ загального та персонального користування, в більшості випадків обладнане системою загального рівномірного освітлення з використанням світильників класу:

- світильники прямого світла - П;

- рівень освітленості на робочому столі в зоні розташування документів знаходиться в межах 300 - 500 лк. У приміщеннях де неможливо забезпечити даний рівень освітленості системою загального освітлення застосовуються світильники місцевого освітлення

- використовується система вимикачів, що дозволяє регулювати інтенсивність штучного освітлення залежно від інтенсивності природного, а також дозволяє освітлювати тільки потрібні для роботи зони приміщення.

Можна сказати, що організація робочого місця користувача ЕОМ забезпечує відповідність усіх елементів робочого місця та їх розташування ергономічним вимогам відповідно до ГОСТ 12.2.032-78 "ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования", з урахуванням характеру та особливостей трудової діяльності.

Будівлі та приміщення, в яких експлуатуються ЕОМ також більше ніж на 95% відповідають вимогам нормативних актів:

- СНиП 2.09.02-85 "Производственные здания",

- СНиП 2.09.04-87 "Административные и бытовые здания",

- "Правил устройства электроустановок" ,затверджених Головдерженергонаглядом СРСР 1984 р. (ПВЕ),

- "Правил технической эксплуатации электроустановок потребителей", затверджених Головдерженергонаглядом СРСР 21.12.84 (ПТЕ),

- Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці 09.01.98 N 4, зареєстрованих у Мін'юсті України 10.02.98 N 93/2533 (ПБЕ),

- СНиП 2.01.02-85 "Противопожарные нормы",

а також вимогам нормативно-технічної та експлуатаційної документації заводу-виробника ЕОМ, чинних санітарних норм, санітарних норм і правил, правил у сфері охорони праці.

Крім того відносно будівель виконуються такі правила:

- приміщення в яких розташовуються ПЕОМ мають ступень вогнестійкості не нижче другого.

- стіни, стеля, підлога приміщень, де розміщені ПЕОМ, виготовлені з матеріалів, дозволених для оздоблення приміщень органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

- у приміщеннях з ПЕОМ щоденно проводиться вологе прибирання

- у приміщеннях з ПЕОМ знаходяться медичні аптечки першої допомоги

- приміщення з ПЕОМ оснащені системою автоматичної пожежної сигналізації.

Проте небезпечні фактори в роботі працівників податкової інспекції повязані не тільки з їх робочими місцями. Крім того існує багато джерел небезпечних факторів, основними з яких є наступні:

- по-перше, як і в будь-яких інших установах, організаціях чи на підприємствах – небезпека пов’язана з можливістю виникнення пожежі

- по-друге – можливість виникнення загрози життю і здоров’ю працівників ДПІ з боку окремих платників податків.

Що стосується пожежної безпеки то тут робота спеціаліста з охорони праці, на якого в ДПІ покладено також і функції по контролю за станом пожежної безпеки, визначені у відповідності з загальнонаціональними нормативними актами та стандартами, які чинні для будь-яких підприємств та організацій, з поправкою на відповідні умови функціонування.

Відповідно до Закону України “ Про пожежну безпеку ” від 17.12.1993 р. №3745 та Інструкції ДПА України “ Про заходи протипожежної безпеки у службових приміщеннях ” від 2.12.2000 р. службою охорни праці Дарницької ДПІ розроблена і затверджена керівником ДПІ “Інструкція по додержанню правил пожежної безпеки в адміністративному будинку Дарницької ДПІ ”.

Цією інструкцією визначені:

- особи відповідальні за пожежну безпеку в кожному приміщенні

- склад добровільної пожежної дружини

- план евакуації людей і майна при пожежі

- місцезнаходження протипожежного інвентарю.

Дана інструкція також визначає заходи щодо підвищення протипожежної безпеки основними з яких є такі:

- рекомендації підприємств-виготовлювачів

- меблі та обладнання мають розміщуватися на відстані так щоб евакуаційний вихід з приміщення був шириною не менше одного метру, евакуаційні шляхи та виходи повинні постійно триматися вільними

- документи, папір та інші легкозаймисті матеріали слід зберігати на безпечній відстані від електромереж, світильників, розеток та приладів опалення

- у разі виявлення пошкоджень електромереж, вимикачів, розеток, подовжувачів та інших електроприладів негайно відключати їх від мережі живлення.

Дарницька ДПІ в достатній кількості забезпечена засобами протипожежної безпеки. Так кожен кабінет обладнано протипожежною сигналізацією, на кожному поверсі та у підвалі знаходяться протипожежні крани ( по два на поверх ). Всі протипожежні гідранти укомплектовано пожежними рукавами.

Одним із недоліків протипожежної охорони в ДПІ є те, що ємність з піском та хімічний вогнегасник, використання яких в разі загоряння електроприладів є єдино можливим знаходяться тільки на першому поверсі.

З метою підвищення пожежної безпеки на всіх працівників Дарницької ДПІ покладені наступні обов’язки:

- знати правила та вміти користуватися засобами пожежегасіння

- знати план евакуації

- знати та вміти користуватися системою аварійного відключення електроенергії, газу і водопостачання

- вимагати від інших осіб, що перебувають в будинку ДПІ, суворого дотримання правил безпеки

- при виявленні загоряння ( пожежі ) негайно викликати підрозділи пожежної охорони і відповідної аварійної служби, а також чергового податкової міліції.

Створення в ДПІ добровільної пожежної дружини ( ДПД ) є важливим елементом підвищення пожежної безпеки. На неї покладається багато функцій і завданнь. Так члени ДПД здійснюють контроль за дотриманням в податковій інспекції встановлених правил пожежної безпеки; здійснюють нагляд за справністю засобів протипожежного захисту та засобів первинного пожежегасіння; проводять навчання персоналу податкової інспекції стосовно правил та заходів пожежної безпеки.

Режимна робота в органах ДПС направлена на захист працівників від загрози фізичного впливу з боку платників податків. Одним із найважливіших напрямків роботи щодо захисту персоналу податкової інспекції є створення спеціального пропускного режиму в адміністративному будинку ДПІ. Згідно з яким право входу до приміщення податкової інспекції мають:

- працівники ДПІ при пред’явленні перепустки чи службового посвідчення;

- працівники інших органів ДПС при пред’явленні документа про відрядження та службового посвідчення;

- сторонні особи в супроводі працівників чергової частини податкової міліції чи інспектора, на прийом до якого вони прийшли;

- прокурор, його замісники і члени суду при наявності службового посвідчення та одноразової перепустки;

- народні депутати при наявності посвідчення.

У вихідні дні пропускний режим більш жорсткий. Право входу до адміністративного будинку ДПІ у вихідні дні мають: начальник ДПІ його заступники, начальники відповідних відділів, працівники, яких викликали для виконання роботи. Сторонні особи можуть заходити до приміщення ДПІ у вихідний день тільки у разі, якщо вони виконують роботи по обслуговуванню будинку, при наявності попередньої домовленості з керівником інспекції та документів що підтверджують особу.

Крім того право входу до адміністративного будинку ДПІ в будь-який час у супроводі працівників чергової частини податкової міліції мають працівники аварійних та рятувальних служб у ситуації яка потребує їх негайного втручання.

Режимна робота в податковій інспекції повязана також з тим, що більшість її працівників використовують інформацію, яка не підлягає розголосу. З метою захисту персоналу податкової інспекції від можливого фізичного тиску, який окремі платники податків можуть використовувати з метою отримання такої інформації чи зумисного її викривлення при Дарницькій ДПІ створено спеціальний підрозділ податкової міліції. Працівники підрозділу фізичного захисту супроводжують податкових інспекторів під час проведення ними виїздних документальних перевірок. Вони також охороняють посадових осіб податкової інспекції, щодо яких існує протягом певного періоду реальна загроза фізичного впливу з боку окремих платників податків.

Загалом можна сказати, що охорона праці в Дарницькій ДПІ знаходиться на достатньо високому рівні. Перевага у роботі служби охорони праці віддається профілактичним заходам, що повністю відповідає державній політиці в даній галузі. Як уже зазначалося з часу створення Дарницької ДПІ тут не було жодного випадку виробничого травматизму чи професійного захворювання. Це результат постійної цілеспрямованої роботи керівника податкової інспекції та спеціаліста з охорони праці.

Проте деякі, загалом незначні, проблеми не обминули і цю установу. До недоліків у роботі служби охорони праці в Дарницькій ДПІ можна віднести наступні моменти:

- відсутність необхідних приладів для вимірювання рівня випромінювання моніторів

- заходи щодо охорони праці в ДПІ в деяких випадках не повністю відповідають положенням загальнодержавних нормативних документів. Так, наприклад, в двох кабінетах монітори не обладнані спеціальними захисними екранами, а в деяких кабінетах ПЕОМ розміщені на 10-15 см ближче один до одного ніж це вимагається. В деяких кабінетах де розміщено ПЕОМ вологість на 3-4 % веще граничного нормативного значення.

- кількість семінарів з питань охорони праці є недостатньою ( в 2001 р. було проведено всього два таких семінари )

З метою покращення охорони праці в Дарницькій ДПІ пропоную:

- по-перше обладнати в приміщенні ДПІ кімнату психофізіологічного розвантаження працівників, що дозволить значно знизити ризик виникнення професійних захворюваннь, а враховуючи високий рівень охорони праці в ДПІ можна сказати взагалі зведе його на нівець, та дозволить підвищити продуктивність праці

- збільшити кількість занять з охорони праці, які проводяться з персоналом, та більш регулярно залучати працівників інспекції до участі в днях охорони праці, які проводяться в районі

- по мірі фінансування змінити старі монітори ПК на нові

- у кабінетах де не виконуються вимоги щодо відстані між ПК переставити меблі ( де це можливо ) так щоб ПЕОМ можна було розмістити у відповідності з вимогами. У відповідності з пропозицією було переставлено меблі у двох кабінетах.

З метою підвищення пожежної безпеки пропоную на поверхах та в підвалі розмістити ящики з піском та по мірі фінансування хімічні вогнегасники.

Також дуже великий вплив на рівень конфліктності та травматизму в колективі відіграє атмосфера взаємовідносин між працівниками , але більш дружнього та згуртованого колективу я поки-що не зустрічав і тому дуже радий що мені пощастило пройти навчальну практику в такому середовищі.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013