Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.02 Кб
Скачать

12. Прогнозно-аналітична робота податкових органів

Прогнозно-аналітичною роботою у ДПІ у Дарницькому районі м. Києва займається відділ економічного аналізу та прогнозування. Працівники цього відділу виконують такі завдання: займаються обробкою інформації, зібраної працівниками інших відділів; проводять аналіз взаємозалежності сплачених податків з результатами фінансово-господарської діяльності їх платників; проводять аналіз фактів, які впливають на фінансовий стан підприємств і доходи громадян;вивчають обсяг податкового тиску на платників податків; вивчають причини не донарахування податків і зборів до бюджетів. Працівники цього відділу мають доступ до баз даних, щоб не тільки мати змогу вивчити базу оподаткування, а й шляхи її збільшення. Даний відділ займається вивченням стану розрахунків з бюджетом платників податків з бюджетами різних рівнів та державними цільовими фондами. На основі цих даних робиться прогноз на майбутні періоди по сплаті податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Після проведення відділом контрольно-перевірочної роботи різних форм перевірок та донарахування до бюджетів штрафних санкцій відділом економічного аналізу та аудиту визначається ефект від проведення даного роду заходів.

Також до завдань працівників цього відділу відноситься визначення розбіжностей між запланованою сумою надходжень і фактичною сумою надходжень податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

13. Стягнення податкової заборгованості

Стягнення податкової заборгованості здійснюється управлінням про погашення прострочених податкових зобов’язань, який є структурним підрозділом Державної податкової інспекції у Дарницькому районі м. Києва та підпорядковується заступнику начальника у відповідності до загальнодержавного розподілу обов’язків. Основними завданнями управління погашення прострочених податкових зобов’язань є організація роботи по стягненню податкового боргу. Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь – які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь – яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених Податковим Кодексом, а також іншими законодавчими актами. З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов’язків, майно платників податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Майно платника податків звільняється з податкової застави з дня коли органи державної податкової служби отримали підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку; визнання податкового боргу безнадійним; прийняття відповідного рішення судом у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства.

Робота з стягнення податкової заборгованості у Дарницькій ДПІ здійснюється працівниками сектору погашення прострочених податкових зобов’язань. Стягнення податкової заборгованості має такі заходи:

Проведення співбесіди з посадовими особами боржника. Співбесіду проводить податковий керуючий. Мета-проінформувати платника податків щодо заходів які можуть бути застосовані у разі не погашення податкового боргу, пояснити обов‘язковість дотримання податкової дисципліни та неможливість уникнути сплати зобов‘язань, отримання від боржника необхідну інформацію щодо причин виникнення податкового боргу та можливостей його погашення.

Податкова застава. Є першочерговим заходом забезпечення примусового стягнення податкової заборгованості, щодо погашення невиконаних зобов‘язань. Мета-забезпечення збереження у власності боржника всього майна і майнових прав, у разі непогашення податкової заборгованості коштами органи стягнення здійснюють заходи щодо продажу необхідної частини майна боржника з подальшим спрямуванням коштів, виручених від реалізації, на погашення заборгованості.

Адміністративний арешт активів. Це виключний спосіб забезпечення можливості погашення його податкового боргу. Цей захід полягає у забороні вчиняти платником будь-які дії щодо своїх активів, які підлягають такому арешту, крім дій щодо їх охорони, зберігання та підтримання у належному функціональному та якісному стані. Адміністративний арешт може бути повним (виключна заборона на реалізацію прав розпорядження або користування його активами) або умовним (обмеження платника щодо реалізації прав розпорядження або користування його активами).

Продаж активів, що перебувають у податковій заставі. Застосовується якщо вище згадані заходи не призвели до позитивного результату. Це виключний майже останній захід (перед процедурою визнання боржника банкрутом). Продаж може проводитись не раніше 30-го календарного дня з моменту надіслання платнику другої податкової вимоги, після прийняття відповідного рішення. У разі, коли фізична особа не сплачує в установлені строки узгодженої з податковими органами або іншими контролюючими органами суми податкових зобов‘язань, податковий орган направляє такому платнику податків податкові повідомлення та вимоги. Метою направлення податковими органами фізичним особам податкових повідомлень та вимог-створення запобіжних заходів для забезпечення погашення цією особою податкового боргу в добровільному порядку. Порядок застосування засобів стягнення податкової заборгованості з фізичних осіб є процедурою поетапною: проведення процедури співбесіди з платником податків (фіз. особою); застосування податкового компромісу; застосування адміністративного арешту активів фізичної особи (як винятковий спосіб); подання позовів до суду (господарського суду).

Застосування процедури банкрутства. Банкрутство - це визнана судом неплатоспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури. Це крайній захід примусового стягнення податкової заборгованості. Згідно з законодавством України, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредиторів до боржника сукупно складають не менше 300 мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом 3 місяців після встановленого для їх погашення строку. Процедура банкрутства боржника, який має безнадійну податкову заборгованість, складається з 5 етапів, які схематично можна викласти так: збір документів, необхідних для підготовки заяви про порушення справи про банкрутство; підготовка заяви про банкрутство боржника та подання її до суду; порушення судом справи про банкрутство боржника (не пізніше ніж на п‘ятий день з дня надходження заяви). Введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; відкриття судом ліквідаційної процедури (у двотижневий строк з дня прийняття ухвалення про порушення провадження у справі про банкрутство), призначення ліквідатора; затвердження судом ліквідаційного балансу. Винесення ухвали про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Соседние файлы в папке ! Звіт 2013