Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§23 . Кліматичні ресурси.

Вплив погодно-кліматичних умов на здоров’я і господарську діяльність людини

Спрогнозуйте, користуючись синоптичною картою, як зміню­ватимуться атмосферні явища і погода у вашій місцевості най­ближчим часом.

Назвіть строки настання різних пір року у вашій місцевості.

Географічна розминка

показники клімату використовують люди, коли об-

Кліматичні ресурси в Україні. Без урахування кліматичні погодних умов неможливий розвиток багатьох галузей господарс країни. Так, знаннями про клімат як природний ресурс послугс ються сільське господарство, будівництво, транспорт, окремі raj промисловості, туризм і рекреаційна (курортна) галузь, медици Кліматичні ресурси — це невичерпні природні ресурси, зокрема сон на радіація, сума додатних температур, необхідних для вегетаційн

своїх городах парники, оаииюте у і,тЛх батьків чи бабусі і дідуся, як кліматичні умови BI вають на їхнє здоров’я та діяльність.

розвитку рослин, вологість повітря та енергія вітру. Залежно від вико­ристання розрізняють енергетичні, сільськогосподарські, рекреаційні ресурси клімату.

Енергетичними кліматичними ресурсами є екологічно чиста, дешева і безпечна сонячна радіація. В Україні її найдоцільніше використову­вати теплої пори року, особливо на півдні та в Криму. Один із перспек­тивних напрямків використання сонячної енергії - це вироблення електроенергії на сонячних електростанціях.

РОЗДІЛ

Енергію вітру використовують вітрові електростанції. Такі електро­станції найдоцільніше споруджувати на півдні України, у гірських районах та на узбережжях водойм, де швидкість вітру становить понад З м/с. До того ж у цих районах достатньою для роботи вітрових електро­станцій є тривалість періоду з необхідними вітрами.

Сільськогосподарські кліматичні ресурси, або агрокліматичні ре сурси, - це зміни температур повітря і ґрунту та запаси вологи в них (мал. 97). Важливими показниками при цьому є пересічні місячні суми температури та атмосферних опадів за вегетаційний період та суми цих показників протягом дня і ночі. На рівнинній частині України такі суми температур повітря з півночі на південь зростають від 2400° до 3600°, що є достатніми значеннями для інтенсивної вегетації рослин. Улітку чергування високих денних температур з нижчими нічними сприяє розвиткові рослин і підвищенню їхньої врожайності. Коли температура висока протягом усієї доби, а вологи в ґрунті та в повітрі не вистачає, що досить часто буває в Україні, продуктивність рослин знижується. Атмосферні опади як кліматичний ресурс також впли­вають на розвиток сільськогосподарських культур, визначаючи воло­гість ґрунтів.

Рекреаційні кліматичні ресурси - це сприятливі погодні умови: тривале сонячне сяяння, чисте повітря, які в сукупності забезпечують нормальне самопочуття людини в період відпочинку, лікування та оздоровлення. Клімат як головний лікувально-профілактичний чинник

шв^Шй

І • v'e^i»

є основою для створення кліматичних курортів, оздоровчии вплив яких зумовлений передусім застосуванням сонячної, повітряної та морської терапії. В Україні найсприятливішими для відпочинку є береги морів, річок, озер, водосховищ, Українські Карпати (мал. 98) та Кримські гори (мал. 99), а також лісові місцевості, для яких характерне поєднання всіх кліматичних умов, що цілком відповідають вимогам рекреації.

Факти сьогодення

і п,

тшс

Лідер рекреації України. Так називають південне узбережжя Криму (мал. 99). Створенню тут приморських кліматичних курортів сприяють велика тривалість сонячного сяяння (2200-2350 год/рік) і насиченість повітря фітонцидами й морськими солями. До того ж комфортні погодні умови дають курортам змогу функціонувати цілорічно. Тут лікують переважно легеневі, серцево-судинні та нер­вові захворювання. Незаперечним лідером не лише в Криму, а й за­галом в Україні за кількістю рекреаційно-курортних закладів є Ялта. Вона розкинулася на мальовничих схилах схожої на амфітеатр улого­вини, на березі відкритої Ялтинської бухти. Сонячного сяяння в Ялті майже стільки ж, як на світових курортах - в Ніцці, Каннах, Сан-Ремо, і набагато більше, ніж на російських курортах - у Сочі та Кисловод­ську. Купальний сезон в Ялті триває близько 130 днів - майже до кінця жовтня.

Прикладне кліматичне районування — це виділення кліматичних територій для потреб різних галузей господарства: сільського госпо­дарства, будівництва, транспорту, рекреаційної діяльності. Такі схеми кліматичного районування називають ще галузевими.

Велике практичне значення має агрокліматичне районування, яке проводять для потреб сільського господарства. При цьому оцінюють за­безпеченість окремих територій агрокліматичними ресурсами. За сумою температур у період активної вегетації рослин і ступенем зволоження в межах України виділяють агрокліматичні зони і райони (мал. 100).

ч

m

О

а

Дуже посушлива, помірно жарка зона з м'якою зимою

~~] Карпатський район вертикальної кліматичної поясності

І Кримський район вертикальної кліматичної поясності

Мал. ІОО.Агрокліматична карта України Практичне завдання

За малюнком 100 назвіть основні зони і райони агрокліматичного районування.

Сільськогосподарська продуктивність клімату неоднакова в різних районах. Найвища вона в центральній, північно-східній частинах, на Поділлі та в Закарпатті. За умов зрошення продуктивність можна значно підвищити в південних областях України.

Кліматичне районування надзвичайно важливе і для рекреаційної діяльності. При цьому беруть до уваги основні кліматичні ресурси: тривалість сонячного сяяння, опади й режим їх випадання, темпера­турні умови теплого та холодного періодів року, повторюваність небез­печних погодних явищ. Залежно від наявності тих чи тих кліматичних ресурсів, у межах України виділяють шість рекреаційно-туристських районів, а саме: Карпатський, Полісько-Подільський, Київсько-Дніп­ровський, Донецько-Дніпровський, Причорноморський і Кримський.

Погодні й кліматичні умови враховують і в транспортній галузі. Важливими показниками так званої транспортної кліматології є добо­вий і річний хід сонячної радіації, зміна напрямків і швидкості вітру, тривалість та інтенсивність опадів, частота туманів, снігопадів, оже­ледей та інших небезпечних явищ. Наприклад, добовий і річний хід сонячної радіації визначає температурні умови транспортних шляхів і транспортних засобів (вагонів, контейнерів, кабін тощо). Для повітряного транспорту дуже важливою є інформація не тільки про

своєрідність кліматичних умов кожного аеропорту, а й про атмо­сферні особливості кожної авіаційної траси. Так, варто мати дані про сильні вітри, грози, зледеніння, вихрові рухи повітря (турбулентність). Комплексні дослідження щодо кліматичного районування території 121 України для транспортних цілей здійснюють в Україні спеціальні метеорологічні установи.

У кліматичному районуванні для потреб будівельної галузі важли­вим показником є температурний режим. Цей показник украй важли­во враховувати взимку, коли атмосферні процеси, як-от: вологість повітря, кількість і умови випадання опадів, особливо снігу, сила і швидкість вітру - досить мінливі. Це змушує будівельників зважати на рівень вихолоджування житлових та інших приміщень, захищати стіни і дахи різних споруд від можливих вітрових навантажень. За будівельним кліматичним районуванням територія України розташо­вана в двох кліматичних районах - вологому і недостатньо вологому.

У цілому для будівельної галузі кліматичні умови нашої країни оцінюються як комфортні.

Проблема

и Погода і клімат України для життя і діяльності людей загалом ком­фортні. Однак значне забруднення повітря, особливо в містах, дуже впливає на стан здоров’я людей, спричинюючи різноманітні бронхо- легеневі, серцево-судинні та інші захворювання. Запропонуйте способи вирішення цієї проблеми, особливо в промислових областях України.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

4 Україна багата на різноманітні кліматичні ресурси - енергетичні, сільськогосподарські, рекреаційні.

4 У зв’язку з використанням кліматичних ресурсів здійснено галузеве кліматичне районування території України.

4 Погода і клімат шкодять здоров’ю людини через забруднення повітря.

Ключові терміни і поняття

кліматичні ресурси галузеве (прикладне) кліматичне району­вання

Самоперевірка

Висловіть свою думку щодо потепління клімату в зв’язку з ви-

користанням кліматичних ресурсів та забрудненням повітр.

« Поясніть, за якими принципами класифікують кліматичні pecyj Л Наведіть приклади районів, де найбільше використовують клімати

У чому полягає прикладне значення погоди і клімату?

Ч

ч..

сI п О

а

ц

. *одні ресурси вкрай потрібні - це відомо всім. Проте мало хто усвідомлює те, що кожна людина має обов’язково знати реальний стан водних ресурсів. Чому? А тому що наше багат­ство на цю дивовижну природну речовину, що зветься водою, є оманливим. На превеликий жаль, Україна потерпає від не­стачі води. І тому байдуже, де і ким ви працюєте чи лише збира­єтеся працювати, вам обов’язково знадобляться знання про водні ресурси. Адже відсутність їх спричиняє безліч проблем. Можуть зупинитися металургійні комбінати й машинобудівні заводи, виникнути перебої в постачанні електроенергії та питної води, занепасти рибне господарство і сісти на мілину судна річкової флотилії... Зрештою, може порушитися нала­годжене життя багатотисячних міст і регіонів нашої країни.