Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 кл Населення до олімпіади 15 01 2014.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
66.96 Кб
Скачать

9 кл Населення

експерти ООН прогнозують зменшення кількості населення України до 2050 р. до 31 млн. осіб. При цьому гостро може постати проблема старіння нації — зростання частки осіб старшої вікової групи. Проблема співвідношення між кількістю чоловіків і жінок у старшій віковій групі й пов'язаною із цим проблемою самотності. Біль­шість людей похилого віку становлять жінки, оскільки в Україні вони в середньому живуть на 10—12 років довше, ніж чоловіки.

1)Кількість населення.

наприкінці XIII ст. на україн­ських землях проживало близько 2 млн. осіб.

Середньовіччя через тривалі війни і спустошливі епідемії чисельність населення зростала повільно

В XVII ст. кількість населення України становила 5 млн. осіб .

У XVIII ст. тут проживало 9 млн. на початку XIX ст. понад ЗО млн.. осіб.

У 1913 р. у сучасних дер­жавних кордонах України мешкало 35,2 млн. осіб.

Історико-політичні події XX ст. –

Перша світова війна 1914-1918 рр.,

революція, громадянська війна і військова інтер­венція 1917-1922 рр.,

голодомор 1932-1933 рр.,

Друга світова війна 1939-1945 рр.

голод 1947-1948 рр. спричинили великі втрати насе­лення України.

на 1.01.1993 р. = 52,2 млн. осіб = пік зростання чисельності на­селення.

На 1.11. 2013 = 45,447 млн. осіб.

2) Густота населення.

ГН = Насеення : площу ГН = 75,5 осіб/км2, по території країни населення розміщене нерівномірно . (Показник густоти населення розраховують діленням кількості наявного насе­лення на площу території.)

1)Найбільша густота населення = Донбас (До­нецька і Луганська області) = 15 % населення країни, а густота населення в Донецькій і Луганській областях стано­вить відповідно 176 і 91 осіб/км2.

2) Центральні області, де зосереджено понад 12 % населення країни.

3) Третє і четверте місця належать о Придніпров'ю і Північному Сходу України, де проживає понад 11 % загальної кількості населення країни.

4) Щільно заселені також і деякі західні області України, як-от: Івано-Франківська, Львівська і Чернівецька області, що склалося історично. Густота населення тут перевищує 100 осіб/км2.

Водночас Полісся і південь України через несприятливі природні умови (забо­лочені землі на Поліссі, нестача вологи на півдні) є малозаселеними, густота населення тут становить лише 40-52 осіб/км2. Це найнижчі показники в межах нашої країни.

найвища густота населення в Донецькій області (166 осіб/км2),

найнижча - у Чернігівській області (34 осіб/км2).

3) Чинники розселення населення.

1)природні і 2)соціально-економічні

На ранніх стадіях історії людства були:

1)природні умови,

2) пізніше відчутну роль почали відігравати природні ресурси - зе­мельні, мінеральні, водні тощо.

3) З подальшим розвитком господарства зростає вплив соціально-економічних чинників розвитку суспільного життя, які створюють відповідні можливості використання природних умов і ресурсів.

Територія України має загалом сприятливі для розселення природні умови та багаті природні ресурси, для яких характерна просторова не­однорідність.

Найсприятливіші природні умови та багаті ресурси в Донецькій області,

а найнесприятливіші умови та бідні ресурси у Волин­ській.

При цьому за сумарною продуктивністю природних ресурсів різниця між крайніми показниками серед 24 областей і АР Крим стано­вить 5,5 раза (найвища в Донецькій, найнижча - у Волинській областях).

показники продуктивності мінеральних ресурсів у Криворізькому районі Дніпропетровської області та Луцькому районі Волинської області відрізняються у вісім тисяч разів.

інтенсивне освоєння надр у Дніпропетровській, Донецькій і Луганській областях значною мірою зумовило тут високу густоту населення.

природні умови й ресурси суттєво впливають на формуван­ня розселення людей.

нині визначальну роль у розміщенні населення по території країни відіграє виробництво, адже будь-які підприємства (промислові, сільськогосподарські, транспортні тощо) потребують забезпечення робочою силою.

Особливо приваблюють до себе людей великі міста, де зазвичай найпотужніше представлене виробництво і найрозвиненіша соціальна сфера.

Природні умови визначають низьку густоту населення також у високогірних районах Карпатських і Кримських гір. Це стосується окремих частин Закарпатської, Львівської, Чернівецької областей та Автономної Республіки Крим.

наймен­ша густота населення характерна для північних районів країни, де найвищий коефіцієнт лісистості території, значна заболоченість, ґрун­ти мають низьку родючість. До таких регіонів належать північні частини Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігів­ської та Сумської областей.

Низькі показники густоти населення і в посушливих районах степових областей. Найнижчі вони в Херсонській області — 38.4 осіб на 1 км2, а також в окремих частинах Одеської, Миколаївської, Запорізької, Кіровоградської областей.

Найкращі природні умови для життя і виробничої діяльності населення в нашій країні склалися в лісостеповій зоні. Тут спостерігається найвища густота населення.

З другої половини XX століття на розміщення населення Украї­ни все більший вплив мало поступове загострення екологічної кри­зи і особливо чорнобильська катастрофа. Так, у 1986 р. були по­вністю відселені мешканці міст і сіл 30-кілометрової зони навколо Чорнобильської АЕС. Пізніше було визначено й інші території безу­мовного (обов'язкового) відселення та гарантованого добровільного відселення. Населення залишає й інші зони екологічної біди, які займають близько 15% території України.