Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 кл геогр Транспорт 22 12 2013.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
55.11 Кб
Скачать

Транспорт

Значення:

1)забезпе­чує зв'язки між підприємствами, галузями або регіонами всіма видами перевезень.

2) впливає на географію населення і господарства країни = населені пункти та виробництва розміщують неподалік від транспорт­них шляхів = недостатній розвиток транспортної системи обмежує можливості розвитку господарства території.

Транспорт належить до виробничої сфери.

Транспортна мережа — загальна мережа доріг, об'єднання усіх видів транспорту.

Транспортна галузь України = шість залізниць, 30 діючих аеропортів, 22 морські порти, 11 річкових портів, понад 36 авіа - та 150 судноплавних компаній різних форм власності.

Види перевезень за:

1)функціями = а)пасажирський і б)вантажний = (пасажиро -, вантажообіг = в т км/рік або пас. км/рік)

2)за середовищем переміщення = а)сухопутний, б) водний, в)повітряний

3)способом пересування =

а) наземний = автомобільний, залізничний, трубопровідний, електронний;

б) водний = морський і річковий;

в) повітряний, або авіаційний транспорт;

г)міський транспорт = тролейбусний, трамвайний, метро.

Форми територіальної організації транспорту: залізнич­ні вузли, станції, автостанції, морські та річкові порти, ае­ропорти

Транспортний вузол = населений пункт, у якому перетинаються три й більше доріг одного або декількох видів транспорту. Найбільшими транспортними вузлами є Київський, Харківський, Одеський, Львівський.

Найгустіша мережа основних залізничних і автомобільних шляхів — у Донбасі, Придніпров'ї та в західній частині країни.

У залізничному транспорті середня відстань вантажних перевезень становить приблизно 500 км, тоді як в автомобільному — 15 км.

Міжнародні транспортні коридори.

Єдина планетарна транспортна система - об'єднання континентальних тран­спортних комунікацій між Європою і Азією, Азією і Америкою, Європою і Африкою.

Європа - Азія = система міжна­родних транспортних коридорів (МТК) - це комплекс наземних і водних транспортних магістралей з відповідною інфраструктурою, з допоміжними спорудами і під'їзними шляхами, прикордон­ними переходами і сервісними пунктами, вантажними і пасажирськими терміналами, які забезпечують перевезення вантажів і пасажирів на рівні вимог Європейського Співтовариства.

З перших 10 пріоритетних європейських МТК уже чотири працюють на території України:

1) Берлін - Дрезден - Вроцлав - Львів - Київ;

2) Трієст - Любляна - Будапешт - Львів;

3) Гельсінкі - Санкт-Петер­бург - Вітебськ - Мінськ - Москва - Київ - Одеса - Кишинів – Димитровград - Александруполіс;

4) водний Дунаєм: Відень - Бра­тислава - Будапешт - Белград - Рені - Ізмаїл – Усть - Дунайськ.

Затверджено п'ять основних, пріоритетних напрямків європейських транспортних осей:

північна, центральна, південно-східна, південно-західна та водні магістралі між європейськими портами.

Територією України проходить центральна вісь, у рамках якої визначено основні маршрути: 1)Катовіце - Львів - Київ, 2)Будапешт - Львів, 3)Мінськ - Київ,

4)Київ - Харків, 5)Москва - Київ - Одеса.

а також водна вісь, яка з'єднує зону Чорного моря з Атланти­кою (Середземним, Балтійським, Баренцовим, Червоним морями та Суецьким каналом) і включає внутрішні водні шляхи: Білорусь - Київ (Дніпром) з виходом до Одеського й Іллічівського портів.

Євро-Азійський транспортний коридор (ЄАТК), який передбачає розвиток транспортного сполучення за віссю Захід-Схід, з Європи через Чорне море, Кавказ і Каспійське море до Середньої Азії. МТК на території України позитивно вплине на економіку країни, сприятиме створенню нових робочих місць.

І) Залізничний

Найперша залізниця побудована 1861 р. і з'єднала Львів і нині польське місто Перемишль

У 1865 р. спорудили залізницю від Одеси до Балти, що завдовжки сягала 213 км. А 1870 р. відкрився рух на залізниці Київ-Балта. Так було започатковано роботу Південно- Західної залізниці.

ХХ ст.. не витримують конкуренції з автомобільним транспортом, а щодо пасажирських - з авіаційним (на великих відстанях) і легковим автомобілем (на коротких відстанях).

Проте сучасні залізниці мають чимало переваг - високу вантажопідйом­ність, надійність, порівняно високу швидкість. За еко­номічністю він поступається тільки морському, зате пере­везення приблизно удвічі швидше. Переваги

Надійність і регулярність перевезень

1)висока вантажопідйомність, 2)порівняно невисока собівартість перевезень, 3)універсальність (здатність перевозити різні види вантажів), 4)висока пропускна спроможність (двоколійна електрифікована залізниця може пропустити до 150—200 пар поїздів на добу), 5)незалежність від погоди (має можливість здійснювати перевезення протягом усього року), 6)невели­кий ступінь впливу на навколишнє середови­ще (порівняно з іншими видами транспорту), відносно невелика енергоємність (споживан­ня енергії на залізничному транспорті в три рази менше, ніж на автомобільному, і в шість разів менше, ніж у повітряному)

Недоліки

1)Обмежена маневреність (як правило, вантажі не доставляються безпосе­редньо до одержувача, а перевантажуються), 2)від­носно невисока швидкість (особливо вантажних перевезень), 3)не забезпе­чується повне збереження вантажів (під час пере­везень частина вантажів псується та губиться необхідність перевантаження).

Україна має одну з найрозвиненіших в Європі мережу залізниць. Найбільша густота залізниць у Донбасі і Придніпров'ї, що зумовлено необхідністю транспортного обслуговування роз­винутої промисловості.

Висока густота залізниць і в західній частині України (Львівська, Закарпатська), прикордонне положення якої здавна потребувало розвитку тут стратегічних магістралей.

У назва­них областях густота залізниць коливається від 40 до 62 км/тис. км^, за середньої густоти 38 км/тис. км^.

залізничні вузли = найбільші великі містаКиїв і Харків, Львів і Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса та

невеликі населені пункти - Чоп, Знам'янка, Ясинувата, Лозова, Волноваха, Бахмач, Жмеринка.

Основні вантажі - кам'яне вугілля, залізна і марган­цева руда, будівельні матеріали, чорні метали, нафта і нафтопродукти, кокс та ін.

Шість регіональних залізниць - Донецька, Придніпровська, Південна, Львівська, Одеська і Південно-Західна.

Перші швидкісні лінії вже здано в експлуатацію: «столичний експрес» Київ-Харків (у 2002),«південний експрес» Київ-Дніпропетровськ (2003). У 2004 р. поїзд Суми-Київ-Суми, який за 5,5 год. долає відстань між обласним центром і сто­лицею держави зі швидкістю 140 км/год.

Рейковий автобус = 2006 р. «міні-поїзд» розпочав курсувати за маршрутом Львів - Ворохта, а також з'єднав місто Суми з Білопіллям і Краснопіллям.

Електрифікованими є найбільш важливі та вантажонапружені магістралі, а також приміські зони Києва, Харкова, Львова, Дніпропетровська, Донецька та багатьох інших міст.

З країнами - сусідами = Росія = Донбас — Харків — Курськ — Москва, Одеса — Київ — Москва.

Москва — Курськ — Харків — Ростов-на-Дону, Донбас — Поволжя.

З Білоруссю: Харків — Брянськ — Вітебськ, Бахмач — Гомель — Мінськ, з ПольщеюКовель — Хелм, Львів — Перемишль, із Словаччиною і Чехією Київ — Чоп — Прага, з Угорщиною Донбас — Київ — Львів — Будапешт, з Молдовою Роздільна — Тирасполь — Бендери — Кишинів Кам'янець – Подільський — Бєльці — Рибниця.

Україна має вихід практично до всіх країн Центральної і Західної Європи, а через територію Білорусі - до країн Балтії ( Литви, Латвії, Естонії).

Залізнична паромна переправа з Криму на Кавказ через Керченську протоку дає хід до країн Закавказзя Грузії, Вірменії, Азербайджану, а також до Туреччини та Ірану.

Перевозять вугілля, метал, продукцію машинобудування та хімічної промисловості, різноманітні вироби харчової промисловості і с/г вантажі .

У зворотному напрямі везуть ліс і вироби з деревини, машини і прилади, продукцію легкої промисловості.

ІІ)Автомобільний

На початку XX ст. перший автомобіль з'явився в Одесі, а потім і в Києві. Вже 1902 р. Київська міська дума прийняла обов'язкову постанову про «Порядок пасажирського і вантажного руху містом Києвом на автомо­білях». Перше автобусне сполучення з'явилося 1906 р. за маршрутом Київ-Житомир. З 1910 р. запрацювали автобусні маршрути Київ- Рівне, Кам'янець-Подільський-Проскурів (тепер Хмельницький), Київ-Чернігів, а 1911 р. - маршрути по шосе Київ-Брест.

Головне завдання автомобільного транс­порту — доставляти термінові й малогаба­ритні вантажі на невеликі й середні відстані безпосередньо до споживача (до залізниці, аеропорту, річкового, морського порту тощо).

Автошляхами перевозять будматеріали, місцеві й сільськогосподарські вантажі, продукцію легкої та харчової промисловостей. Швидкопсувні вантажі (фрукти, овочі) доставляють до споживача спеціалізованим автотранспортом (рефрижераторами).

Переваги

1)Маневреність — доставка вантажів «від дверей до дверей» (безпосеред­ньо від відправника до споживача); 2)відносно висока швидкість переве­зень; 3)універсальність (здатність пе­ревозити різні види вантажів); 4)ви­сокий рівень збереженості вантажів.

Недоліки

1)Обмежена вантажопідйомність; 2) наймарнотратніший транспорт в 15 разів дорожчі від морських і в 10 разів - від залізничних; 3)залежність від погодних умов; 4)основний забруднювач атмосфери, що особ­ливо відчувається у великих населених пунктах.

Вантажними автомобілями перевозяться найрізноманітніші вантажі, але насамперед будівельні матеріали, зерно, метали, ліс, руди, вугілля, а також невеликі за обсягом і вагою штучні товари (побутова техніка, продукція хімічної, харчової, легкої промисловості). Особливо великою є роль автомобільного транспорту в обслуговуванні сільського господарства й будівництва.

Крім перевезення вантажів і пасажирів, автомобільний транс­порт виконує багато інших функцій: 1)забезпечує роботу швидкої медичної допомоги, 2) пожежної охорони, 3)органів громадського правопорядку тощо.

Автомагістралі (від лат. magistralis ~~ керівний) - це головні авто­шляхи, що мають поліпшений стан і характеризуються інтенсивним рухом транспорту. Найгустішою є мережа автош­ляхів у Донецькій, Закарпатській, Дніпропетровській, Івано-Франківській Київській, Львівській областях, АР Крим.

Найбільше вантажів перевозиться між містами Донбасу, Придніпров'ї та Західної України. Значні потоки вантажів і пасажирів прямують і; Києва до міст-мільйонерів, Львова, Запоріжжя й назад. Найбільше значення мають автомагістралі, які з'єднують найбільші міста країни й найчастіше перетина­ють кордон: Київ — Львів — Чоп, Київ — Полтава — Харків -- Ростов-на-Дону Одеса — Миколаїв - Херсон, а також Київ--Москва, Москва — Харків — За­поріжжя — Сімферополь, Київ — Дніпропетровськ – Донецьк — Маріуполь,

Територіальна структура автомобільного транспорту представлена і значними вузлами. Серед них виділяються: Київ, Харків, Запоріжжя, Луганськ Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Житомир, Тернопіль, Полтава.

Транзитні перевезення в основному здійснюються автомагістралями, які проходять напрямками: Центральна Європа — Україна — Росія, Білорусь; морські порти України — Росія, Білорусь, Молдова та інші країни == через Ужгород у Словаччину і Чехію, Чоп (Закарпатська область)в Угорщину та Австрію, Порубне — у Румунію, Мостиську (Львів­ська область), Любомль (Волинська область) — у Польщу.

Проблеми

В Україні залишається невисокою якість багатьох доріг (10 тис. км доріг державного значення й половина мостів потребують реконструкції), практично відсутні швидкісні автомагістралі з багаторядним рухом

Перспективи

1)необхідно будівництвом сучасних магістралей (у 2004 р. - автобан Київ — Одеса);