Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 кл геогр Транспорт 22 12 2013.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
55.11 Кб
Скачать

Vііі) Електронний

Представлений лініями електропередач (ЛЕП), за допомогою яких електроенергію транспортують від виробника до споживача. В Україні експлуатують близько 25 тис. км ЛЕП напругою 35-800 кВт, а загальна довжина електромереж України перевищила 1 млн км.

Прикладом ЛЕП є

Донбас - Вінниця-Угорщина,

Хмельницька АЕС - Польща,

Південноукраїнська АЕС - Болгарія тощо.

З метою підвищення надійності та безпеки систем електропостачання на деяких ділянках замість ЛЕП під землею прокла­дають спеціальний високовольтний кабель.

ІХ) Міський транспорт

Спеціалізовану легку залізницю, яку застосовують як міський паса­жирський транспорт, називають трамваєм. Розвиток трамваю почався з кінця XIX ст. Нині трамвай разом з тролейбусом і метрополітеном часто об'єднують в особливу групу - міський транспорт.

У великих містах трамвай подекуди по­чинають замінювати на тролейбус.

Перший тролейбусний рух відкрився 1935 р. у Києві, а згодом - у Харкові, Донецьку і Чернів­цях.

У 1959 р. відкрився рух на єдиній у світі міжміській гірській трасі Сімферополь-Алушта. Нині за обсягами перевезень тролейбус випереджає трамвай.

Метрополітен - від назви компанії «Метро­політен» (у перекладі - «столичний»), що першою взялася будувати невидиму трасу.

Перша ділянка сучасного метрополітену протяжністю 5,2 км почала працювати 1960 р. у Києві. Нині Київський метро­політен має три лінії завдовжки 58,8 км. До послуг пасажирів 46 станцій з трьома вузлами для пересадки в центрі Києва. Щорічно Київський метрополітен перевозить понад 0,5 млрд пасажирів.

Харківське метро (з 1975) налічує 28 станцій на трьох лініях. їхня загальна довжина становить приблизно 35,5 км. За рік цей метро­політен перевозить близько 300 млн пасажирів.

Дніпропетровський метрополітен (1995) налічує 6 станцій, що розташовані на одній лінії. Це найкоротший метрополітен у світі - завдовжки 7,8 км, упро­довж дня ним користуються 0,2 млн пасажирів.