Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§48. Природно-заповідний фонд України

261

Географічна розминка

Поміркуйте, використовуючи атлас з географії материків і океанів, який тип природоохоронних територій найбільше поширений на материках.

™ Пригадайте, користуючись змістом § 46, коли в Україні був прийнятий Закон «Про природно-заповідний фонд».

Еталони незайманої природи. Основою природних регіонів у національній еколо­гічній мережі є території та об’єкти при­родно-заповідного фонду України (ПЗФ).

Вони є найзахищенішими від впливу гос­подарської діяльності людини і найбільш збереженими. Тому їх часто називають ета­лонами, або зразками, природних ланд­шафтів (мал. 219, 220).

За роки незалежності площа природно- заповідного фонду України зросла майже вдвічі переважно завдяки створенню націо­нальних і регіональних ландшафтних пар­ків. Нині до його складу входить понад 7 тис. територій та об’єктів загальною площею 2,8 млн га, що становить 4,6 % території держави. Розвиток національної мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду наближається до світових тенденцій.

Проте частка природно-заповідного фонду в загальній площі території України, різнома­ніття видів природних ландшафтів, їхнє роз­міщення по території країни не повною мірою відповідають міжнародним стандартам.

Проблема

J Попри певні позитивні зміни щодо збільшення площі природно-запо­відного фонду, вона в Україні є недостатньою і залишається значно меншою, ніж у більшості країн Європи, де середній показник заповід­ності становить 15,3 %. Площа заповідних земель в Європі на одну людину становить близько 2220 м3, а в Україні - 570 м2. Запропонуйте способи збільшення площі ПЗФ. Чи є можливість розширення природо­охоронних територій у вашій області?

Природно-заповідний фонд України включає найрізноманітніші категорії територій і об’єктів: біосферні та природні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники (див. додаток), пам’ятки природи, заповідні урочища, ботанічні сади, дендрологічні парки (мал. 221), зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

' v • •

г J -'г

тЛт

W

262

4

Ч

м

О

CLi

Факти сьогодення

Еталони природи у цифрах. Найчисленнішими серед об’єктів природно-заповідного фонду є пам’ятки природи - 2584. На другому місці за кількістю заказники - 2552. Далі слідують заповідні урочища (753), парки-памятки садово-паркового мистецтва (508), регіональні ландшафтні парки (38). Статус загальнодержавних мають 588 об’єктів, з них чотири біосферні заповідники, 17 природних заповідників, 12 національних природних парків, 292 заказники, 132 пам’ятки природи, 88 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 20 дендрологічних парків, 17 ботанічних садів, 7 зоопарків.

Біосферні заповідники посідають особливе місце серед об’єктів природно-заповідного фонду України. Вони створені з метою збере­ження у природному стані найтиповіших природних комплексів, здійснення екологічного моніторингу, вивчення тих антропогенних змін, що відбуваються в географічній оболонці. Біосферні заповідники є своєрідними науково-дослідними лабораторіями міжнародного зна­чення. Перші біосферні заповідники в Україні були створені у 1984 р. за ініціативою ЮНЕСКО. Ними стали природні заповідники Асканія- Нова і Чорноморський. Нині цей статус мають також Карпатський і Дунайський заповідники. Загальна площа біосферних заповідних те­риторій в Україні становить понад 22 тис. га.

264

Мал. 223. Дунайський біосферний заповідник Факти сьогодення

L

ЯШЮ

Біосферні перлини України. Так називають біосферні заповідники, найстарішим серед яких є «Асканія-Нова», створений 1898 року як природний заповідник. Головна його цінність - наявність єдиної в Європі ділянки цілинного типчаково-ковилового степу площею понад 11 тис. га. Найбільший за площею заповідник - Чорноморсь­кий - понад 89 тис. га. Тут під охороною перебуває понад 90 % світової популяції чорноголового мартина. Об’єктом охорони є також природні типчаково-полинові та лісові залишкові ландшафти. У Дунайському біосферному заповіднику (46,4 тис. га) під охороною перебуває дельта Дунаю з унікальним природним комплексом, що включає плавні і водно-болотяні угіддя. Тут розташована так звана українська Венеція - м. Вилкове (мал. 221). Збереження гірських лісів Карпат є метою створення Карпатського біосферного заповід­ник (57,9 тис. га). До його складу входить шість масивів з «Долиною нарцисів» - найбільшим в Європі ареалом нарциса вузьколистого в околицях м. Хуст на площі понад 250 га. Тут діє єдиний в Україні Музей екології гір та історії природокористування Карпат (мал. 224).

Природні заповідники - це особливо цінні з науково-природничого й культурно-освітнього погляду порівняно великі, не змінені або мало змінені природно-територіальні комплекси, які назавжди вилучені з господарського користування (мал. 225, 226). Найбільшими за площею природними заповідниками є Рівненський (понад 47 тис. га), Крим­ський (понад 34 тис. га), Поліський (понад 20 тис. га) та Ялтинський гірсько-лісовий (понад 14 тис. га), в яких зберігаються природні ланд­шафти - лісові та болотні, а також окремі види рослин і тварин.

Національні природні парки серед об’єктів природно-заповідного фонду є найбільш придатними для використання, зокрема в рекре­аційній діяльності. Національний природний парк - це територія, де розташовані найбільш своєрідні природні та історико-культурні комп- 265 лекси, що відзначаються особливою екологічністю, естетичністю та оздоровчою цінністю. Тому в національних парках створюються най­кращі умови для відпочинку та розширення культурно-освітнього кругозору людини.

Перший національний природний парк в Україні — Карпатський — було створено 1980 року поблизу смт. Яремча Івано-Франківської об­ласті. Тут зосереджені унікальні лісові та альпійські природні ландшаф­ти. Місцева флора налічує понад 1100 видів вищих рослин, а фауна - 46 видів ссавців. У парку багато мальовничих водоспадів, гірських озер, пе­чер та інших цікавих природних об’єктів. На території парку добре розвинені різноманітні види туризму - пішохідний, лижний, велосипед­ний, кінний, водний.

Останнім на цей момент серед національних природних парків України є створений 2002 року парк «Гуцулыцина» (понад 32 тис. га).

Його цінність полягає не тільки в охороні мальовничих ландшафтів Покутсько-Буковинських Карпат, а й у культурній своєрідності місцевого населення, у широкому розвитку народних промислів - писанкарства, килимарства, різьблення по дереву та ін.

Практичне завдання

За картою (мал. 220) та додатками назвіть усі національні природні парки України; визначте, в яких регіонах країни переважно вони зо­середжені, поясніть чому.

Регіональні ландшафтні парки почали створювати в Україні з се­редини 90-х років XX ст. з метою розвитку туризму. Вони є природо­охоронно-рекреаційниМи установами регіонального або місцевого зна­чення. У них поряд з охороною типових або унікальних природних комплексів дозволено й відпочинок населення. На думку багатьох

учених, основною функцією регіональних ландшафтних парків є все ж таки рекреаційна, зокрема проведення екскурсій з короткостроковим відпочинком. Найцікавішими щодо організації відпочинку населення є регіональні ландшафтні парки «Меотида», «Донецький кряж», «Кременчуцькі плавні», «Кінбурнська коса».

266

-J

Ц

m

О

а

Україна у світі

Регіональний ландшафтний парк «Меотида». Він

створений в індустріальній Донеччині. Це перший і поки єдиний серед заповідних об’єктів України, який 2001 року був прийнятий до Федерації природних і національних парків Європи, що об’єднує понад 340 парків у країнах нашого континенту.

Практичне завдання

Складовими природно-заповідного фонду України є й інші об’єкти. За картою атласу визначте особливості поширення заказників, пам’яток при­роди, заповідних урочищ, парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, дендропарків, ботанічних садів, зоопарків. Випишіть ті з них, які роз­міщені у вашій області.

Проблеми і перспективи розвитку природно-заповідного фонду.

Внаслідок розвитку в Україні переважно видобувних екологічно найнебезпечніших галузей промисловості та надмірної розораності ґрунтів значно погіршилися умови збереження ландшафтів на тери­торіях природно-заповідного фонду. Зростає загроза втрати вже запо­віданих і зарезервованих під заповідання унікальних та еталонних природних комплексів через їхнє часто нецільове використання. Трапляються випадки, коли ділянки заповідних земель вилучаються зі складу природно-заповідного фонду. На окремих територіях стан моніторингу природних комплексів не відповідає сучасним вимогам. Основними причинами згаданих проблем є недосконалість управління заповідним фондом; низький рівень фінансового та матеріального забезпечення; недостатній рівень забезпеченості кадрами; недоско­нала законодавча база щодо врегулювання питань охорони і від­творення заповідного фонду.

Тому на сучасному етапі розвитку України є нагальна потреба втілити в життя комплекс заходів щодо забезпечення належних умов для розвитку заповідної справи. Наприклад, планується довести пло­щу земель природно-заповідного фонду до 10 % території України та закінчити формування на її основі національної екологічної мережі. При цьому потрібно забезпечити розроблення та здійснення наукових досліджень і моніторинг екосистем, а також домогтися раціонального еколого-освітнього та рекреаційного (екологічний туризм) природо­користування в межах об’єктів природно-заповідного фонду. У най­ближчій перспективі буде розширена законодавча та наукова база щодо розвитку природно-заповідного фонду України. Зокрема, роз­робляється закон України «Про Загальнодержавну програму розвитку заповідної справи до 2020 року», проводиться робота зі створення науково-дослідного інституту заповідної справи та збереження біологічного різноманіття.

УЗАГАЛЬНЕННЯ 4 До природно-заповідного фонду України належать біосферні та природні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища, ботанічні сади, дендропарки, зоопарки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

4 За роки незалежності площа природно-заповідного фонду України зросла майже удвічі і становить 4,6 % площі країни.

4 В Україні розташовані чотири біосферні заповідники міжнародного значення.

4 Природні заповідники - це природно-територіальні комплекси, що назавжди вилучені з господарського користування.

•f В Україні створюють національні природні парки та регіональні ландшафтні парки для використання їх у рекреаційній діяльності.

4- Головна проблема природно-заповідного фонду - вилучення з нього окремих ділянок земель, головна перспектива - розширення його земель до 10 % території країни.

Ключові терміни і поняття

природно-заповідний фонд 4 біосферні заповідники природні заповідники 4 національні природні парки 4 регіональні ландшафтні парки 4

Самоперевірка

Jm

По;

зап

Підготуйте повідомлення про об’єкти природно-заповідного фонду у вашій області.

Поясніть відмінності між різними категоріями земель природно- заповідного фонду України.

Назвіть регіони України найбільш насичені природоохоронними об’єктами.

Наведіть приклади заказників, пам’яток природи, парків-пам’яток садово­паркового мистецтва, дендропарків, ботанічних садів, зоопарків у вашій місцевості.

Екологічний моніторинг, або моніторинг навколишнього середо­вища, - це система спостережень, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан довкілля. Спостереження за

Географічна розминка

Пригадайте з курсу географії 7-го класу, з якою метою спостерігають за станом навколишнього середовища. Яка роль географії у цьому? Зазирніть у підручник з біології 7-го класу і з’ясуйте, що таке екосистема.