Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§42 . Фізико-географічна характеристика Чорного моря

Географічна розминка

Пригадайте з курсів географії 6-го і 7-го класів, які форми рельєфу трапляються в океанах і морях, що таке океанічні водні маси, які властивості цих водних мас.

Поясніть, чому Чорне море називають внутрішнім. Що ви знаєте про Чорне море?

Географічне положення, розміри, берегова лінія. Чорне море - це внутрішнє море басейну Атлантичного океану, яке омиває береги Укра­їни на півдні (мал. 199). (За картою атласу визначте, які ще держави розташовані на узбережжі моря.) Із своїм океаном Чорне море з’єднується своєрідним ланцюжком через кілька морів і проток: про­токою Босфор з Мармуровим морем, протокою Дарданелли із Серед­земним морем, а воно вже через Гібралтарську протоку з’єднується з океанічними водними масами. На сході Чорне море через Керченську протоку сполучається з Азовським морем.

Такі особливості географічного положення моря суттєво вплинули на його природні особливості: солоність, температуру, переміщення водних мас і формування течій.

Площа Чорного моря становить 422 тис. км2, загальний об’єм води 547 тис. км3, пересічна глибина - 1271 м, а максимальна - 2245 м. Відстань між крайньою західною і східною точками майже вдвічі довша, ніж між північною і південною. Берегова лінія, довжина якої стано­вить 4090 км, розчленована мало. Біля берегів України найбільшим півостровом є Кримський, найбільшими затоками - Каламітська, Джарилгацька, Каркінітська, Феодосійська. Островів також мало. Це - о. Зміїний, Джарилгач і Березань. Трапляються тут і намивні піщані коси: Кінбурнська (мал. 68) та Тендрівська. У Чорне море в межах України впадає кілька великих річок. (Згадайте їхні назви.) значно впливають на особливості водних мас моря.

Історична довідка

Коли море стали називати Чорним? Це питання вині дуже часто у багатьох людей. Існує думка, що таку назву йому і стародавні греки, які ще до нової ери почали освоювати 6ef Скіфії. За іншим припущенням, «Чорним» його назвали племена отів, які жили на півдні України до скіфів. На їхній мові воно назив; ся «Темарун», що в перекладі означає «Чорне море». Скіфи назиЕ його «Ашхаена», що означало «темне», або «чорне».

ГІриродні комплекси морів, що омивають Україну

Будова котловини і рельєф дна дісталися Чорному морю у спадок від давнього океану Тетіс, що існував на місці сучасного моря 30­40 млн років тому. З нього пізніше утворилися солоні моря Сарматське 230 та Меотичне і прісне Понтичне. Пізніше, 500 тис. років тому, тут існував Давньоевксинський басейн, який мав зв’язок із Середземним морем. Вважають, що Чорне море є залишком цього басейну, тому й величають його дуже урочисто - «Понт Евксинський» - «море гостинне»! Сучасному Чорному морю усього 7 тис. років - вік за геологічними мірками неве­ликий. Значного підняття в межах морського басейну давно не було, це стійко знижена ділянка земної кори колишнього океану.

Чорне море лежить у межах рухливої області альпійської складчас­тості і складене як материковою, так і океанічною земною корою. Під чорноморську западину занурені продовження складчастих споруд сусідніх гірських країн. Морська котловина майже плоскодонна і вкрита переважно вапняковим мулом і глинами. На шельфі перева­жають черепашкові відклади і мули. На материковому схилі «виходять на поверхню» (відслонюються) корінні породи, а біля його підніжжя спостерігаються відклади підводних зсувів.

Клімат і водні маси. Особливості клімату Чорного моря визначають­ся положенням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини - у помірному. Зима тепла і волога, літо сухе і жарке. Взимку бувають сильні штормові вітри, пов’язані з проходжен­ням циклонів. А влітку часто спостерігаються вигнуті стовпи смерчів.

Практичне завдання

За кліматичною картою атласу визначте, як змінюються температура повітря і кількість опадів над акваторією Чорного моря.

Температура водних мас зале­жить від загальних кліматичних умов території. Тому температура поверхневих вод Чорного моря не­однакова протягом року (мал. 200). Влітку вона становить+24...26 °С, а в мілководних затоках може під­німатися аж до +27...29 °С. Пере­січна температура поверхневих вод взимку сягає +8...9 °С, крім північно-західних і північно-схід­них частин, де у суворі зими море замерзає. Історичні дані свідчать, що колись, у 401, 660, 716 і 739 pp., море замерзало повністю. Однак нині бувають такі теплі зими, що море не замерзає навіть біля Одеси.

Коливання температури спосте­рігається до глибини 150 м, нижче протягом року вона залишається майже незмінною (+8,6... 9,1 °С).

Чорне море - проточне, тому його солоність удвічі менша за середню солоність океанічної води. Солоність на поверхні становить 18 %<>, на дні підвищується до 20 %о. На північному заході, де притік прісної води річок найбільший, солоність не перевищує 15 %о. Розпріснена, а отже, і легша вода з чорноморського басейну стікає у протоку Босфор, утворю­ючи потужну течію. Вона щорічно виносить до Середземного моря до 400 км3 чорноморської води. Проточність могла б привести до повного опріснення моря, якби не протитечія, що рухається із Мармурового моря у Чорне через Босфор. Ця глибинна протитечія переносить соло­нішу і важку воду. За рік в Чорне море вертається майже 200 км3 води.

Водні маси Чорного моря мають ніби два поверхи. Перший поверх утворюють поверхневі водні маси. З глибини 150-200 м і до дна роз­містився другий поверх, складений шарами води зі значним вмістом отруйного газу сірководню. Дехто вважає, що саме тому море здавна й називали Чорним.

0

Проблема

Існує багато наукових гіпотез щодо утворення мертвого сірководневого шару води. За однією з них, причиною такого явища є недостатнє вер­тикальне перемішування водних мас, яке охоплює шар лише до 100-125 м. За іншою гіпотезою, це явище - результат діяльності особ­ливих бактерій, що продукують сірководень. Поясніть зв’язок між пе­ремішуванням води і діяльністю бактерій в утворенні сірководневого шару. Сформулюйте гіпотезу щодо подальшого розвитку цього шару в Чорному морі та його наслідків.

Рівень води в морі не залишається постійним, що зумовлено стоком річок, припливами і відпливами, згінно-нагінни- ми вітрами тощо. Припливно-відпливні коливання рівня води становлять в се­редньому 8 см. Амплітуда згінно-нагінних коливань перевищує 40-60 см, а біля північно-західних берегів навіть 1,5 м.

Хвильові процеси у Чорному морі пов’я­зані з циклонами (мал. 201). Восени і взим­ку під час штормів хвилі виростають до

6, а іноді до 10-14 м.

Життя в морі. Наявність сірководню сприяла тому, що все життя в морі зосереджене у багатому на кисень поверхневому шарі води (мал. 202). Море бідне на планктон, тому не­великим є видовий склад риб. Найчисленніші в морі хамса, ставрида, шпроти, скумбрія, кефаль, тунець, які мають промислове значення. З реліктових видів риби тут представлені білуга, осетер, севрюга та оселедці. У зелених і бурих водоростях оселяються морські йоржі й мідії, а на прибережних донних пісках - раки, молюски, камбала. У заростях морської трави зостери живуть креветки, морські голки і коники. Глибше мешкають гребінці та устриці, ще нижче - губки, мідії і червоні водорості. Найближче до сірководневого шару занурю­ються особливі види молюсків.

У морі мешкають різні види дельфінів. Найпоширенішими з них є такі види: білобочок, завдовжки до 2 м і масою 40-60 кг, афаліна, зав­довжки до 3,3 м і масою до 350 кг, а також дельфін під назвою морсь­ка свиня, завдовжки до 1,2 м і масою до 20-30 кг. У морі є й хижаки, зокрема акула-катран. Усього в чорноморському басейні налічують близько 180 видів морської фауни.

Використання й охорона морського басейну. На шельфі Чорного моря знайдено поклади нафти і газу. На глибині 80-140 м біля західного уз­бережжя Кримського півострова заслуговують на увагу залізомарган- цеві руди. В акваторії моря відкрито великі запаси будівельних пісків. На мілководді невичерпними є поклади черепашнику (мал. 203), який можна використовувати у будівництві і для виробництва скла, а також багато вапна, яке використовують у виробництві цукру, у птахівництві. Активне використання цих та багатьох інших ресурсів Чорного моря є серйозною загрозою забруднення морських вод.

Чорне море відіграє велику роль у внутрішніх і зовнішніх транс­портних зв’язках. Тут розміщені найбільші порти України: Одеса, Іллічівськ, Південний, Миколаїв, Херсон, Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч. Використання моря як транспортного шляху також є небезпеч­ним чинником його забруднення.

Чорне море є важливим районом рекре­аційної діяльності в Україні, розвитку санаторно-курортних і готельних комп­лексів, баз відпочинку і пансіонатів, що зумовлює його забруднення побутовими стоками.

Інтенсивне освоєння морського узбе­режжя, скидання забруднених вод, змен­шення стоку прісної води річок погіршу­ють екологічний стан Чорного моря.

У північно-західній частині моря часто бувають замори, коли порушується темпе­ратурно-сольовий режим водних мас, змінюється видовий склад морських ор­ганізмів, зростає біомаса планктону тощо.

При цьому інтенсивно, наприклад, роз­множуються медузи, інфузорії, а змен­шується кількість дельфінів, зникають різні види риб.

Для відтворення біологічних ресурсів Чорного моря необхідно дотримуватися правил риболовлі, запрова­джувати сучасні технології очищення морської води від забрудню­вальних хімічних речовин. Важливим напрямком збереження і при­множення ресурсів моря є акліматизація і штучне розведення цінних промислових видів риб, молюсків та ін., тобто здійснення мари культури.

Велике значення для збереження прибережної природи мають за­повідники та інші природоохоронні території, які охоплюють частину акваторії моря. Серед них - Дунайські плавні, Чорноморський біо­сферний заповідник та ін.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

Чорне море є залишком давнього морського басейну в межах рухливої області альпійської складчастості; його котловина майже плоскодонна.

4 Особливості клімату моря визначаються розташуванням більшої його частини в субтропічному кліматичному поясі, а північної частини - в помірному.

4 Поверхневі водні маси переміщуються з Чорного моря у Босфор, а при­донні — у зворотному напрямку.

4 Море з глибини 150-200 м аж до дна заражене сірководнем.

4 Життя в морі зосереджене в поверхневому шарі.

4 Чорне море потребує охорони від забруднення і відтворення біологічних ресурсів.

Ключові терміни і поняття

солоність водні маси морські течії протитечія затоки протоки острови півострови замори планктон

Р«

234

Спрогнозуйте наслідки забруднення Чорного моря і його вплив на межі сірководневого шару.

|Ні Поясніть особливості циркуляції води в Чорному морі.

Наведіть приклади природних особливостей Чорного моря, які підтвер­джують його приналежність до Світового океану.

Назвіть елементи берегової лінії Чорного моря і підпишіть їх на контурній карті.