Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

Тема 1. Природно- територіальні комплекси

Тема 2.

ФІЗИКО-

ГЕОГРАФІЧНЕ

РАЙОНУВАННЯ

Тема 3.

ЗОНА МІШАНИХ І ШИРОКОЛИСТИХ ЛІСІВ

Тема 4.

ЗОНА ЛІСОСТЕПУ

Тема 8.

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ МОРІВ, h ~

ЩО ОМИВАЮТЬ ^ УКРАЇНУ

Тема 6.

УКРАЇНСЬКІ

КАРПАТИ

Тема 7.

КРИМСЬКІ

ГОРИ

Тема 5.

ЗОНА СТЕПУ

Розділ 3. ЛАНДШАФТИ

ИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ОНУВАННЯ

природі все розумно взаємопов’язано. Розуміння цих взаємозв’язків і врахування їх у господарській діяльності визначає географічну культуру кожного, хто безпосередньо працює в природі. Агроному потрібно враховувати взаємо­зв’язки між компонентами природи, щоб не порушити їх, наприклад, у сівозміні. Ліснику слід пам’ятати, що через вирубування дерев на схилах гір невдовзі можуть статися небажані зсуви чи підвищиться рівень води в річках. Екологу необхідні знання про природні комплекси, щоб якомога більше їхніх ділянок зберегти недоторканими для майбутніх поко­лінь. А для економіста природні комплекси є основою госпо­дарського районування території.

§33 Природно-територіальні комплекси. Ландшафти та їхня класифікація

Географічна розминка

- Подумайте, чому природу порівнюють з книгою.

Прогулюючись своєю місцевістю, визначте, які комплекси - природні чи культурні — у ній переважають.

Природно-територіальні комплекси. Слово «комплекс» у пере­кладі з латинської мови означає «зв’язок, сполучення». Складні й тісні взаємозв’язки та взаємодія природних компонентів посприяли утво­ренню на окремих територіях або акваторіях природних комплексів, які називають відповідно природно-територіальними комплексами (ПТК) на суходолі та природно-аквальними комплексами (ПАК) у водному середовищі. Отже, природно-територіальний комплекс —

це частина земної поверхні з відносно однорідними, однотипними природними умовами, що сформувалися в результаті тривалої взаємодії природних компонентів.

Географія культури

Природні комплекси у міфах. У міфах багатьох народів існує образ так званого дерева життя, що росте від землі до неба і ніби з’єднує три світи: верхній (небо), середній (землю) і нижній (підземний світ). Інколи світів, крізь які росте дерево життя, значно більше. Такі уявлення можна вважати відображенням ідеї взаємо­зв'язків між великими природними комплексами — різними оболон­ками Землі.

Природно-територіальний комплекс - це цілісний природний «ор­ганізм», в якому кожному з компонентів відведена своя роль. Вилу­чення або кількісна чи якісна зміна одного з компонентів порушує існуючі зв’язки і призводить до зміни всього комплексу.

Природно-територіальні комплекси за своїми властивостями і внутрішньою структурою дуже різноманітні - від невеликих (схил яру, долина маленької річки) (мал. 151) до великих, які охоплюють значну площу, наприклад географічна оболонка; від простих за внутрішньою будовою до складних, але всім їм властиві загальні риси. Це — цілісність; певна залежність від природного комплексу вищого порядку; переважання якогось одного або кількох природних процесів, які відбуваються у природно-територіальному комплексі завдяки постійному обміну речовиною і енергією між його компо­нентами.

Географія культури

ЕЛ'

ЩЩ

180

Безкінечний колообіг води. Ось як про нього писав відомий український поет Платон Воронько, підкреслюючи тим самим постій­ний обмін речовиною і енергією у природі:

Я піду по бездоріжжі На круті Карпати У незайманім засніжжі Свій слідок топтати.

Може, хтось на нього стане І піде за мною.

Потім слід нехай розтане Ранньою весною.

Потече поміж кущами Ріками у море І повернеться з дощами Піснею на гори.

Основними чинниками формування ПТК є зональні й азональні чинники. Зональними чинниками є кліматичні особливості території, зокрема кількість сонячної радіації, співвідношення тепла й вологи. Азональними чинниками є тектонічна неоднорідність земної кори та різноманітність рельєфу.

Практичне завдання

За картою на форзаці підручника встановіть, які природні комплекси в межах України є зональними, а які - азональними.

Усі природно-територіальні комплекси зосереджені у приземному шарі, де найміцніше взаємодіють і взаємопроникають природні ком­поненти. Цю частину географічної оболонки називають ландшафтним ярусом. У ньому виокремлюють географічні пояси і природні зони, фізико-географічні країни і фізико-географічні області, які створюють так званий регіональний ряд ПТК. Він дійсно відображає природні комплекси кожного регіону Землі, якими є насамперед материки і океани.

Ландшафти та їхня класифікація. Основним комплексом з-поміж численних природно-територіальних комплексів земної кулі біль­шість учених вважає ландшафт. Це певна територія, що виріз­няється однорідністю походження і спільністю геологічного роз­витку, єдиним тектонічним фундаментом, однотипним рельєфом і кліматом, а також пануванням одного типу ґрунтів і рослинності. Наприклад, у межах Донецького кряжа закономірно поєднуються степові та лісостепові рівнинно-височинні ландшафти.

Ландшафт - дуже складний природний комплекс, який поділяєть­ся на типові для нього, але менші за розмірами ПТК. Так, дрібнішими ПТК ландшафтів Донецького кряжа є комплекс схилів різної орієнтації, комплекс дна балки чи яру та ін. Тобто дрібні ПТК ланд­шафту виділяють на основі не всієї крупної форми рельєфу, а з ураху­ванням окремих її елементів (схил, дно) та однакового складу гірсь­ких ґрунтоутворювальних порід.

Кожний ландшафт має свої особливості, а тому він неповторний. Водночас близькі за походженням, природними умовами і зовнішнім виглядом ландшафти можна вважати типовими або ландшафтами- аналогами. Тому й виникла потреба їх упорядкувати, певним чином систематизувати (класифікувати), щоб швидко їх розпізнавати і нано-

сити на карту. (Пригадайте з біології, за якими ознаками системати­зують рослини і тварини.)

У нашій країні, як і в інших державах світу, ландшафти поділяють на класи (підкласи ), типи (підтипи) і види (підвиди ). Класи виділяють 181

за переважаючою формою рельєфу. Тож в Україні існує два класи ланд иіафтів - рівнинні й гірські (мал. 152). Рівнинні ландшафти поділяють на підкласи низовинних і височинних ландшафтів, гірські - на під­класи передгірних, низькогірних, середньогірних та ін. ландшафтів.

Типи і підтипи виділяють на основі зонального розподілу насамперед кліматичних компонентів. Клас рівнинних ландшафтів України об’єднує такі типи: ландшафти мішаних лісів, широколис­тих лісів, лісостепові і степові. А клас ландшафтів Українських Карпат і Кримських гір складається з гірських лучно-лісових комп­лексів з різноманітними підтипами, які утворюються залежно від особливостей рельєфу і клімату в конкретній частині гір - від підніжжя до вершини. За особливостями природних процесів, скла­дом гірських порід виділяють види і підвиди ландшафтів. Видів ландшафтів у межах України налічують понад 35.

Практичне завдання

Проаналізуйте карту ландшафтів України (див. атлас) і наведіть при­клади видів ландшафтів в межах Донецького кряжа і Придніпровської височини. Зробіть висновок про основний чинник виділення видових природних комплексів.

ЛАНДШАФТИ

функція, тобто будь-який ландшафт є середовищем життя людей, та гос­подарська - ландшафт є основою господарського освоєння території.

Важливими функціями ландшафту, крім природної, є життєва

182 Цими двома функціями ландшафт забезпечує територіальну основу для економічної активності людини, є джерелом природних ресурсів. Оскільки в результаті господарської діяльності людини природні ланд­шафти зазнають значних перетворень, то на їхньому місці утворюються інші, так звані культурні ландшафти. (Пригадайте з курсу географії 7-го класу, що це за ландшафти, на які групи за ступенем впливу людини їх поділяють.) Нині існує багато ландшафтів, які повністю створила людина. Це — антропогенні ландшафти. Такими є сільськогоспо­дарські угіддя, водосховища, кар’єри, шахти тощо.

Проблема

у Швидкість перетворення природних ландшафтів на антропогенні в Укра­їні дуже висока. У лісостепу і степу ландшафти у природному вигляді існують лише в заповідниках. В антропогенних ландшафтах значних змін зазнають рослинність і тваринний світ, ґрунти, мікрорельєф. Від­носно мало змінюється геологічний фундамент і клімат. Подумайте, чи можливо природні ландшафти відновити. Чи потрібно відновлювати природні ландшафти на всій території їхнього колишнього поширення?

УЗАГАЛЬНЕННЯ

■+■ ІІриродно-територіальні комплекси виникають унаслідок взаємодії природних компонентів.

4- ПТК залежно від чинників їх формування поділяють на зональні (гео­графічні пояси та природні зони) й азональні - фізико-географічні країни і фізико-географічні області.

4 Ландшафт - основний природно-територіальний комплекс.

4 У межах України розрізняють класи, типи і види природних ланд­шафтів.

4 Ландшафти, які змінила людина, називають антропогенними.

Ключові терміни і поняття

природно-територіальний комплекс чинники формування ПТК ландшафт природний класифікація ландшафтів ландшафт антропогенний

Самоперевірка

•ш

Складіть класифікаційну схему ландшафтів вашої місцевості: і* клас, тип, вид.

Поясніть вислів: «Природа - єдина книга, кожна зі сторінок якої

: ландшафтів у вашій місцевості. Наведіть приклади типів ландшафтів, які поширені в Україні.

а кожному материку чи його частині, на території кож­ної країни існує безліч природно-територіальних комп­лексів. І щоб вивчити ці комплекси та використовувати для потреб господарства, потрібно скласти карту їхнього розта­шування, показавши їхню точну адресу. А це і є фізико-гео­графічним районуванням території. Докладні, обґрунтовані схеми районування потрібні людям різних професій - інже- нерам-будівельникам, геодезистам і картографам, меліорато­рам, усім тим, хто працює в сільському господарстві і хто розробляє регіональні й загальнонаціональні схеми розвитку економіки країни.