Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 кл Пестушко підручник 13 12 2014.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
370.96 Кб
Скачать

§47 . Національна екологічна мережа України

Географічна розминка

Пригадайте з курсу географії 7-го класу, що таке раціональне і не­раціональне природокористування.

Поміркуйте, чи можна у вашій місцевості створити екологічну стежку.

Якою може бути роль учнів у цій роботі?

Створення національної екологічної мережі. Останніми роками прі­оритетним завданням охорони навколишнього середовища в Україні є формування національної екологічної мережі (НЕМ). Вона є частиною всеєвропейської природоохоронної системи і є єдиною територією з ділянками заповідної та малозміненої природи, що підлягають особ­ливій охороні, створюють передумови для раціонального природо­користування та оздоровлення території.

Севільська стратегія Європи. Так називають ухвалене 1995 року в Іспанії у місті Севілья рішення європейських держав про створення Всеєвропейської екологічної мережі з метою відтворення і збереження природи континенту. Спеціальним Законом України 2000 року затверджено Програму формування національної еколо­гічної мережі України на 2000-2015 pp. Починаючи з 2001 року по­ступово в кожній області нашої країни розробляються програми і створюються регіональні екологічні мережі. Зрозуміло, що еко- мережі узгоджуються між собою: регіональні з національною, національна з всеєвропейською. У результаті буде сформована цілісна і взаємопов'язана система екомереж - континентальних, національних, регіональних, локальних.

257

Робота щодо створення НЕМ поділяється на два етапи - 2000-2005 та 2006-2015 роки. На першому етапі здійснювалися наукові дослідження щодо обґрунтування створення екомережі, різноманітні організаційні заходи як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях, розроблялися необхідні закони України. На другому етапі пла­нується довести площу національної екологічної мережі до рівня, не­обхідного для забезпечення екологічної безпеки країни.

У цілому створення екологічної мережі забезпечить збереження і відтворення ландшафтного різноманіття нашої країни. Крім того, зав­дяки екологічній мережі буде підвищено рівень екологічної рівноваги на території України, створено здорові умови для життя, розвитку, оздо­ровлення і відпочинку людини, забезпечено раціональне і невиснажливе природокористування на значній частині території країни.

9. 714

Структура національної екологічної мережі. НЕМ складається з природних регіонів, природних коридорів та буферних зон (мал. 216). Природний регіон - це значна за площею частина території країни,

яка характеризується типовими та унікальними природними ком­плексами. Природні регіони є своєрідними «ядрами» екологічної ме­режі, де спостерігається стійкий розвиток і охорона малозмінених господарською діяльністю природних ландшафтів та екосистем. При родний коридор — природна або близька до природного стану ділянка суходолу чи водної поверхні, яка забезпечує умови безперервності та єдності природного середовища. Основна роль природних коридорів полягає у з’єднанні між собою ядер екологічної мережі. Природні коридори виправдовують свою назву, оскільки це дійсно лінійно витягнуті ділянки земної поверхні меридіонального або широтного напрямків. Буферна зона - місцевість із природним або частково зміненим станом ландшафту, що оточує найцінніші ділянки екологіч­ної мережі та захищає їх від дії зовнішніх негативних чинників при­родного чи антропогенного походження. На цей час у межах України виділені природні регіони, якими переважно є території та об’єкти природно-заповідного фонду, та природні коридори.

258

J\

ч

м

О

а

З огляду на функції, площу, видовий склад рослинного і тварин­ного світу, в національній екологічній мережі виділяються території міжнародного, загальнодержавного та місцевого значення. До еле­ментів національної екологічної мережі загальнодержавного зна­чення належать природні регіони, де зосереджено існуючі та такі, що створюватимуться, природно-заповідні території. Насамперед це регіони Карпат, Кримських гір, Донецького кряжа, Приазовської височини, Подільської височини, Полісся, витоків малих річок, окремих гирлових ділянок великих річок, прибережно-морської смуги тощо.

Основними широтними природними коридорами, що забезпечують зв’язки в екологічній мережі, є Поліський (лісовий), Галицько-Слобо­жанський (лісостеповий), Південноукраїнський (степовий). Меридіо­нальні природні коридори збігаються з долинами великих річок - Дніпра, Дунаю, Дністра, Західного Бугу, Південного Бугу, Сіверсько- го Дінця. Вони об’єднують водні та заплавні ландшафти - шляхи міграції численних видів рослин і тварин.

Окремий природний коридор, що має міжнародне значення, формує ланцюг прибережних морських природних ландшафтів Азовського та Чорного морів, який оточує територію України з півдня.

П рактичне завдання

Користуючись картосхемою (мал. 216), знайдіть усі природні регіони і природні коридори національної екомережі і визначте, які області України вони охоплюють. Поясніть, чому морський природний коридор має міжнародне значення.

Земельні угіддя — складові національної екологічної мережі. До

складу екологічної мережі включені території та об’єкти природно- заповідного фонду, водні об’єкти, ліси, рекреаційні території для відпочинку населення і туризму та ін. На них припадає приблизно 40 % території країни (мал. 217). У найменш зміненому вигляді ці території збереглися на землях, охоплених лісами, чагарниками, боло­тами, на відкритих землях без рослинного покриву або з незначним

Ліси та інші лісопокриті площі

259

Пасовища

Сіножаті

Води

Мал. 217. Площа земельних угідь - складових національної екомережі України (у відсотках до загальної площі країни )

рослинним покривом, площа яких становить близько 19,7 % тери­торії країни. Враховуючи, що лише 44 % лісів виконують захисні та природоохоронні функції, можна вважати, що стан, близький до природного, мають ландшафти на площі тільки 12,7 % території країни. Крім того, до складу екологічної мережі входять окремі при­бережні ділянки акваторії Азовського та Чорного морів.

ІЦоб остаточно сформувати екологічну мережу України, необхідно дещо змінити існуючу структуру земельного фонду країни. Тобто слід вилучити частину земель, які використовують у господарстві, і віднести їх до таких, що підлягають особливій охороні з відтворенням притаманного їм різноманіття природних ландшафтів. З цією метою насамперед здійснюють консервацію земель - вилучення з сільсько­господарського або промислового користування земель на певний термін для здійснення заходів щодо відновлення родючості та еко­логічно задовільного стану ґрунтів, а також для відновлення втраченої екологічної рівноваги у конкретному регіоні (мал. 218).

ПЛОЩА. ТИС ГА 350

деградовані та забруднені землі землі, на яких передбачається заліснення

300 _

250

200 _

150 _

100 _

50 _

0 _|

&

А*

Мал. 218. Деградовані та забруднені землі, що передбачаються для консервації в Україні

■ ■II ІіГ Д~1 г-,

** ч* ч* ч-* ч-* .

■ .V .V jpV V- -V fy -V- ,v -v -v ,v -v -v fv -v

//V&V <*V /с/ />V

V ^ W VV4*V

Умт *v

ЛІ'А

І

Стаття 14. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Практичне завдання

За діаграмою (мал. 218) визначте частку деградованих та забруднених земель в Україні. Назвіть області, в яких частка таких земель дуже висока і найнижча. Проаналізуйте дані своєї області.

У Конституції України

Ч

м

0

1

Проблема

Зрозуміло, що наявний земельний фонд уже поділений між різними землекористувачами. Земель, які є державним резервом, дуже мало. Для формування екологічної мережі доведеться в той чи інший спосіб переглядати і змінювати проекти землеволодіння та землекористуван­ня, переглядати призначення окремих земель. Запропонуйте способи вирішення існуючої проблеми. Розробіть проекти оздоровлення земель у своїй області.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

4 В Україні розроблена і реалізується Програма формування національної екологічної мережі (НЕМ).

4 Створення екологічної мережі забезпечить збереження і відтворення ландшафтного різноманіття нашої країни.

4- НЕМ складається з природних регіонів, природних коридорів та буфер­них зон.

4- Для формування національної екологічної мережі необхідно дещо змінити існуючу структуру земельного фонду країни.

Ключові терміни і поняття

екологічна мережа природний регіон 4 природний коридор буферна зона консервація земель

Самоперевірка

Спробуйте скласти карту екологічної мережі своєї місцевості, показавши на ній наявні природоохоронні території і ті землі, які можна додатково віднести до екологічно безпечних. Поясніть, як можна розширити площі земель для включення їх до екологічної мережі.