Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_shpora.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.29 Кб
Скачать
  1. Поняття, зміст та види екологічної експертизи.

  • Екологічна експертиза - вид науково-практичної діяльності спеціально уповноважених дер­жавних органів, еколого-експертних формувань та об'єднань громадян, що ґрунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні, аналізі й оцінці передпроектних, проектних та інших матеріалів чи об'єктів, реалізація і дія яких може негативно впливати або впли­ває на стан навколишнього природного середовища, і спрямована на підготовку висновків про відповідність запланованої чи здійснюваної діяльності нормам і ви­могам законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення еколо­гічної.

  • Згідно зі статтею 26 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища" в Україні здійснюються державна, громадська й інші види еко­логічної експертизи. Проведення екологічної експерти­зи є обов'язковим у процесі законотворчої, інвестицій­ної, управлінської, господарської та іншої діяльності, що впливає на стан навколишнього природного сере­довища. Висновок державної екологічної експертизи після затвердження спеціально уповноваженим централь­ним органом виконавчої влади з питань охорони на­вколишнього природного середовища є обов'язковим для виконання.

  1. Об'єкти та суб'єкти екологічної експертизи.

  • Екологічній експертизі підлягають:

  1. державні інвестиційні програми, програми розвитку окремих галузей

  2. проекти схем розвитку і розміщення продуктивних сил,;

  3. проекти інструктивно-методичних і нормативно-техніч­них актів і документів, які регламентують господарську діяльність, що негативно впливає на навкол середовище;

  4. проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в царині гарантування екологічної;

  5. екологічно небезпечні діючі об’єкти та комплекси, в тому числі військового та оборонного призначення.

  • Екологічну експертизу проводять: Міністерство охорони нав­колишнього природного середовища, його органи на місцях, створювані ними спеціалізовані установи, організації та екологоекспертні підрозділи чи комісії; органи та установи Міністер­ства охорони здоров’я — в частині, що стосується експертизи об’єктів, які можуть негативно впливати чи впливають на здоров’я людей; громадські організації екологічного спрямування чи створені ними спеціалізовані формування.

  1. Державна екологічна експертиза: правове значення і порядок проведення.

  • Державна екологічна експертиза проводиться ек­спертними підрозділами чи спеціально створюваними комісіями спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища та його органів на місцях на основі принципів законності, наукової обґрунтованості, комплексності, незалежності, глас­ності та довгострокового прогнозування. Завданнями державної екологічної експертизи є: а) визначення екологічної безпеки господарської та іншої діяльності; б) встановлення відповідності передпроектних, передпланових, проектних та інших рішень вимогам законодавства; в) оцінка повноти й обґрунтованості передбачуваних заходів щодо охорони навколишнього природного середовища та здоров'я населення.

  • Висновок державної екологічної експертизи після затвердження спеціально уповноваженим централь­ним органом виконавчої влади з питань охорони на­вколишнього природного середовища є обов'язковим для виконання. Позитивний висновок державної еко­логічної експертизи є підставою для відкриття фінансування всіх програм і проектів. Реалізація про­грам, проектів і рішень без позитивного висновку державної екологічної експертизи забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]