Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_shpora.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.29 Кб
Скачать
  1. Правова основа забезпечення екологічної безпеки.

  • Загальні положення в галузі екологічної безпеки визначені Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» У законі визначені основні принципи охорони навколишнього природного середовища, зокрема і в галузі екологічної безпеки. Принцип правового забезпечення екологічної безпеки належить до основних принципів екологічного права, який зводиться по суті до того, що за допомогою правових та інших заходів забезпечується підтримка безпечного стану навколишнього природного середовища для здоров'я громадян та навколишнього природного середовища в цілому. У законодавстві окремо виділяються принципи, які забезпечують приорітет екологічних вимог перед іншими. До них належать принципи: приорітетність вимог екологічної безпеки, обов'язкові додержання екологічних стандартів, нормативів та лімітів використання природних ресурсів; гарантування екологічно безпечного середовища для життя та здоров'я людей. Характерною рисою принципів, відмінністю їх від інших є забезпечення підтримання І логічної рівноваги на території України.

  • Недотримання вимог екологічної безпеки створює екологічно небезпечну ситуацію, яка загрожує стану навколишнього природного середовища та здоров'ю людини, спричиняє розвиток різноманітних наслідків. Вимоги екологічної безпеки у законі сформульовані по трьох напрямах: по господарських суб'єктах, стадіях господарського процесу.

  1. Правові заходи забезпечення екологічної безпеки.

  • За своїм змістом державно-правові заходи не однорідні. Вони утворюють своєрідний правовий механізм, який слід розуміти як систему державно-правових засобів, спрямованих на регулювання діяльності, спроможної посилювати рівень екологічної безпеки, попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для населення і природних систем, локалізацію проявів екологічної небезпеки.

  • Організаційно-превентивні заходи спрямовані на виявлення екологічно небезпечних для навколишнього природного середовища та здоров'я людини територій, зон, об'єктів і видів діяльності, а також здійснення певних заходів для попередження виникнення екологічної небезпеки.

  • Обліково-установчі заходи передбачають виявлення, інвентаризацію, класифікацію небезпечних зон, об'єктів, територій і джерел.

  • Реєстраційні заходи включають паспортизацію екологічно небезпечних об'єктів, сертифікацію, підтвердження відповідності, ліцензування.

  • Охоронно-відновлювальні заходи спрямовані на локалізацію проявів екологічної небезпеки, здійснення ліквідаційних робіт.Забезпечувальні заходи спрямовані на попередження екологічних правопорушень.

  1. Заг-на характеристика ек-правового механізму.

  • Сукупність передбачених законодавством економічних заходів, що забезпечують охорону навколишнього середовища і раціональне природокористування, складає економічний механізм. Основними елементами цього механізму виступають: визначення джерел фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища; встановлення лімітів використання природних ресурсів, викидів і скидів забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та розміщення відходів; встановлення нормативів плати і розмірів платежів за використання природних ресурсів, викиди і скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, розміщення відходів та інші види шкідливого впливу; надання підприємствам, установам і організаціям, а також громадянам податкових, кредитних та інших пільг при впровадженні ними маловідхідних, енерго- і ресурсозберігаючих технологій та нетрадиційних видів енергії.

  • У складі економіко-правового механізму поєднуються як власне економічні регулятори, так і правові чинники. Він передбачає організаційно-правову, інституційну, функціональну та економічну (ресурсну) сторони.

  • Економічний механізм спрямований у першу чергу на економічне забезпечення природокористування і охорони довкілля. Це одна з його головних функцій, яка реалізується шляхом послідовного здійснення всіх необхідних заходів, що входять до складу економічного механізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]