Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_shpora.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.29 Кб
Скачать
  1. Ліс як об'єкт використання та правової охорони. Поняття лісового фонду.

  1. Ліси є основною складовою навколишнього природного середовища і як будь-який природний об'єкт характеризуються відповідними ознаками: біологічними, екологічними, економічними та юридичними.

  2. З метою здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів України від знищення, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, спрямованих на захист від шкідників і хвороб, на раціональне використання і відтворення, в державі забезпечується правова охорона лісів, яка полягає в нормативному регулюванні суспільних відносин у цій сфері..

  3. Землі лісового фонду займають значну територію нашої країни. Основне їх цільове призначення — використання як засіб виробництва в лісовому господарстві. Земельне законодавство розглядає землі лісового фонду як самостійну категорію по відношенню до лісового фонду.

  4. В Лісовому кодексі землі лісового фонду поділяються на:

  5. а) лісові: +вкриті лісовою рослинністю; +не вкриті лісовою рослинністю, які підлягають залісенню, зайняті лісовими шляхами, просіками;

  6. б) нелісові: +зайняті спорудами, пов'язаними з веденням лісового господарства, трасами ліній електропередач, продуктопроводів та підземними комунікаціями тощо; +зайняті сільськогосподарськими угіддями; + зайняті болотами і водоймами в межах земельних ділянок

  1. Поділ лісів на групи та їх правовий режим.

  1. До лісового фонду не належать (ст. 4 ЛК): +усі види зелених насаджень у межах населених пунктів, які не віднесені до категорії лісів; +окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогосподарських угіддях, садибах, присадибних, дачних і садових ділянках.

  2. За екологічним і господарським значенням усі ліси України поділено на першу і другу групи. До першої групи належать ліси, що виконують переважно природоохоронні функції, залежно від чого встановлено такі категорії захисності: +водоохоронні; +захисні. До першої групи належать також ліси на територіях природно-заповідного фонду.

  3. До другої групи належать ліси, які поряд з екологічним мають експлуатаційне значення. Для збереження захисних функцій, безперервності та невиснажливості використання лісів цієї групи встановлено режим обмеженого лісокористування. Переведення лісів з однієї групи до іншої та віднесення їх до категорій захисності у зв'язку з будівництвом великих господарських об'єктів здійснюється до початку цього будівництва.

  1. Права та обов'язки лісокористувачів.

  1. Постійні лісокористувачі мають право: на ведення у встановленому порядку лісового господарства; на першочергове спеціальне використання лісових ресурсів, користування земельними ділянками лісового фонду для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.

  2. Тимчасових лісокористувачі мають право: здійснювати спеціальне використання лісових ресурсів, користуватися земельними ділянками лісового фонду для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей та проведення науково-дослідних робіт відповідно до умов договору.

  3. До першої групи обов'язків слід віднести такі: забезпечувати відтворення, охорону, захист і підвищення родючості грунтів, продуктивності лісових насаджень і посилення їх корисних властивостей Друга група обов'язків постійних лісокористувачів включає такі: виконувати роботи, пов'язані з відведенням у натурі земельних ділянок лісового фонду для спец використ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]