Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_shpora.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.29 Кб
Скачать
  1. Збір за спеціальне використання природних ресурсів.

  • Платність виступає одним з основних принципів природокористування. Вона реалізується шляхом встановлення зборів у сфері пр користування і тісно пов'язана з включенням певної частини пр. ресурсів у ринковий товарообіг. Структура зборів, а також процедура їх внесення регулюється екологічним законодавством та іншими нормативними актами.

  • Встановлення в законодавчому порядку зборів за спеціальне використання природних ресурсів має на меті підвищення зацікавленості носія екологічних прав у використанні об'єктів природи, стимулювання природокористувача в забезпеченні раціонального природокористування, підвищення ефективності природоохоронної діяльності. Ці збори є джерелом поповнення державного і місцевих бюджетів, а також екологічних фондів. Наявність таких зборів тісно пов'язана з матеріальною зацікавленістю у збереженні і відтворенні природних ресурсів. Нарешті, стягнення зазначених зборів дозволяє одержувати додаткові кошти на відновлення та відтворення природних ресурсів.

  1. Збори за забруднення навколишнього природного середовища і погіршення якості природних ресурсів.

  • Важливим напрямком узгодження економічних та екологічних інтересів підприємств, концентрації коштів для вирішення регіональних проблем є запровадження збору за забруднення навколишнього середовища у вигляді обов'язкових (фіксованих) і штрафних зборів. Перші з них мають здійснюватися в межах, встановлених для конкретних підприємств нормативів щодо викидів (скидів) забруднюючих речовин і розміщення відходів, а другі — стягуватися за аварійне, наднормативне забруднення довкілля.

  • Збір за забруднення довкілля розглядається як один з головних економічних стимулів для того, щоб підприємства-природокористувачі, діяльність яких пов'язана з впливом на навколишнє середовище, самі здійснювали заходи щодо зменшення забруднення довкілля згідно з вимогами законодавства. Такі заходи можуть проявлятись у різних формах. По-перше, великі розміри регулярних зборів за надмірне забруднення спонукають природокористувачів забезпечувати високу ефективність роботи діючих очисних споруд або ж удосконалювати технологію виробництва. По-друге, значний ефект по зниженню рівнів забруднення довкілля може досягатися природокористувачами за рахунок підвищення вимогливості до працівників

  1. Пон відповідальності в екол праві

  • Відповідальність в екологічному праві є важливим складовим елементом правового забезпечення раціонального природокористування, екологічних об'єктів і охорони навколишнього природного середовища. Вона являє собою покладання на винну осоіб в примусовому порядку або без такого майнових або інших несприятливих для нього наслідків у межах, установлених екологічним законодавством за правопорушення в галузі екології.

  • Відповідальність за порушення екологічного законодавства завжди пов'язана з негативними правовими наслідками як результатом неправомірних дій винної особи. Юридичну відповідальність в екологічному праві треба відрізняти також і від певних економічних форм впливу, передбачених екологічним законодавством. У даному разі мова йде, наприклад, про плату за забруднення навколишнього середовища у межах визначених нормативів. Хоча тут і виникають несприятливі економічні наслідки для суб'єкта, але такі дії закон не вважає правопорушенням. Якщо ж буде допущене понаднормативне забруднення — наявна Юридична відповідальність.

  • Відповідальність за порушення екологічного законодавства становить певний правовий наслідок порушення екологічного законодавства. Вона пов'язана з покладанням на особу обов'язку відповідати за протиправну поведінку, що виражається в невиконанні або в неналежному виконанні екологічних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]