Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_shpora.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
97.29 Кб
Скачать
  1. Права та обов'язки користувачів надр.

  1. Надрокористувачам, що здійснюють головні види надрокористування, належать такі права: проводити на наданій їм ділянці геологічне вивчення, комплексну розробку родовищ корисних копалин та інші роботи відповідно до умов спеціального дозволу (ліцензії); розпоряджатися видобутими корисними копалинами, коли інше не передбачено законодавством або умовами спеціального дозволу (ліцензії); здійснювати на умовах спеціального дозволу (ліцензії) консервацію наданого в користування родовища корисних копалин або його частини. Надрокористувачі мають право на першочергове подовження терміну тимчасового користування надрами.

  2. На надрокористувачів покладаються і відповідні обов'язки, а саме: використовувати надра за цільовим призначенням, для якого їх було надано; забезпечувати повноту геологічного вивчення, раціональне, комплексне використання та охорону надр; забезпечувати безпеку людей, майна та навколишнього природного середовища, не допускати шкідливого впливу робіт, пов'язаних із користуванням надрами, збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд.

  1. Води як об'єкт використання та правової охорони. Склад водного фонду україни.

  1. Вода — одна з найпоширеніших речовин у природі. Вода виконує важливі екологічну, культурно-оздоровчу, економічну функції.

  2. Екологічна функція виявляється в забезпеченні життєдіяльності людини, існування та розвитку рослинного і тваринного світу. Культурно-оздоровча функція води має прояв у використанні водних об'єктів як місця і засобу відпочинку, туризму, рибальства, санаторно-курортного лікування, організації територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Економічна функція води виявляється в її здатності бути ресурсом для промислового виробництва та іншого господарського використання. Усі водні об'єкти як фізико-географічні одиниці становлять єдиний державний водний фонд.

  3. Відповідно до Водного Кодексу України усі води (водні об'єкти) на території У. становлять її водний фонд. До водного фонду України належать:

  1. 1. Поверхневі води:

  2. - природні водойми (озера);

  3. - водотоки (річки, струмки);

  4. - штучні водойми (водосховища, ставки) і канали;

  5. - інші водні об'єкти.

  6. 2. Підземні води та джерела.

  7. 3. Внутрішні морські води і територіальне море.

  1. Право водокористуваня та його види.

  1. Право водокористування являє собою право конкретного суб'єкта користуватися, володіти, а в певних випадках і розпоряджатися наданим йому у визначеному порядку відповідним водним об'єктом у межах, передбачених водним законодавством.

  2. Класифікація права водокористування за видами здійснюється на підставі різних ознак: цільового призначення; суб'єктного складу; строків здійснення права; умов надання водних об'єктів у користування та ін. Головною класифікаційною ознакою поділу права водокористування на види є їх цільове використання. Згідно з Водним кодексом України розрізняють такі види користування водами: для задоволення питних і господарсько-побутових, лікувальних, курортних, оздоровчих та інших потреб населення, сільськогосподарських, промислових, гідроенергетичних, транспортних, рибогосподарських, скидання зворотних вод та інших державних і громадських потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]