Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_gos_finansy.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
787.97 Кб
Скачать

31. Визначення терміну окупності капіталовкладень; застосування цього показника при виборі інвестиційних проектів.

Показник періоду окупності інвестицій характеризує обсяг часу, необхідного для повного повернення інвестиційних витрат, пов’язаних із реалізацією проекту. Таке повернення відбувається у формі чистого грошового потоку, який складається із суми як чистого прибутку, так і амортизаційних відрахувань за основними фондами і нематеріальними активами, що використовуються.

Період окупності інвестицій розраховують за такою формулою:

ПОI =ВІ/ЧГПо,

де ПОІ –  період окупності інвестицій за проектом;

ІВ –  загальна теперішня вартість інвестиційних витрат за проектом;

ЧГПр – середньорічна сума дисконтованого чистого грошового потоку за інвестиційним проектом.

Показник період окупності інвестицій має суттєву ваду, яку слід враховувати в процесі проведення оцінки ефективності інвестиційних проектів. Вона полягає в тому, що на його основі не можна врахувати ті чисті грошові потоки, які буде отримано після повної окупності інвестиційних витрат. Але перевагою цього показника є те, що він чітко визначає, коли підприємство поверне інвестований капітал, що в сучасних умовах жорсткого обмеження вільних грошових коштів має велике значення в процесі оцінки інвестиційної привабливості проекту. Кожне підприємство самостійно визначає критеріальне значення показника періоду окупності для різних типів інвестиційних проектів.

Однак, роль окремих показників у процесі прийняття інвестиційних рішень щодо реалізації проектів нерівнозначна.

32. Центральний депозитарій фондового ринку: призначення, функції і послуги.

Сьогодні регулювання діяльності учасників депозитарної систему України здійснюється відповідно до ЦК України, законів України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про господарські товариства», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Центральний депозитарій

За проектом, формування й функціонування єдиної системи депозитарного обліку цінних паперів забезпечує Центральний депозитарій. При цьому зауважується, що в Україні може існувати лише один Центральний депозитарій, який створюється у формі акціонерного товариства (акціонерами можуть бути НБУ, депозитарні установи, а також фондові біржі). Законопроект передбачає і функціонування депозитарних установ, які отримуватимуть ліцензію на право провадження таких видів депозитарної діяльності: діяльність по зберіганню цінних паперів; діяльність по зберіганню активів інститутів спільного інвестування; діяльність по зберіганню активів пенсійних фондів.

Законопроект на відміну від чинного ЗУ «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» спрямований на забезпечення належного депозитарного обслуговування широкого кола інвесторів, у тому числі  інституційних (інститутів спільного інвестування, пенсійних фондів, страхових компаній). Та й сама концепція проекту спрямована на розвиток окремих видів професійної діяльності на ринку цінних паперів (у першу чергу кастодіальної й розрахунково-клірингової).

Проект детальніше визначає статус фондової біржі як професійного учасника депозитарної системи, передбачає інформацію фондової біржі як одну з підстав для реєстрації в системі депозитарного обліку факту набуття й припинення прав на цінні папери й прав за цінними паперами. При доопрацюванні проекту з видаленням відсилань на зразок «у випадках, передбачених законом» (щодо випадків, у яких інформація фондової біржі може бути підставою для реєстрації в системі депозитарного обліку факту набуття й припинення прав на цінні папери) новий закон може зумовити згортання практики скасування на рівні депозитарію угод, укладених на біржі.

Законопроект передбачає порядок і принципи взаємодії депозитарних установ по забезпеченню депозитарного обслуговування обігу емісійних цінних паперів в Україні, у тому числі порядку складання реєстру власників іменних цінних паперів емітента на його вимогу або на вимогу інших осіб (наприклад, власників пакету акцій понад 10 % статутного капіталу акціонерного товариства). Окремо слід виділити передбачену проектом систему кореспондентських зв’язків, відповідно до якої Центральний депозитарій здійснює депозитарний облік іноземних цінних паперів на рахунках у цінних паперах депозитаріїв-кореспондентів на підставі договору про кореспондентські відносини з депозитарієм-кореспондентом і документів, виданих депозитарієм-кореспондентом щодо іноземних цінних паперів.

Проект передбачає встановити мінімальні вимоги до статутного капіталу центрального депозитарію, порядок набуття статусу учасника Центрального депозитарію й порядок виключення зі складу учасників, порядок і принципи формування органів управління Центральним депозитарієм, а також порядок прийняття рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]