Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_gos_finansy.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
787.97 Кб
Скачать

1. Функції, завдання фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент являє собою систему принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, зв'язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства й організацією обороту його коштів.

Головною метою фінансового менеджменту є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства.

Система основних задач, спрямованих на реалізацію головної мети фінансового менеджменту

Основні задачі фінансового менеджменту, спрямовані на реалізацію його головної мети забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді

1. Забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів відповідно до задач розвитку підприємства в майбутньому періоді.

2. Забезпечення найбільш ефективного використання сформованого обсягу фінансових ресурсів у розрізі основних напрямків діяльності підприємства.

3. Оптимізація грошового обігу.

4. Забезпечення максимізації прибутку підприємства при рівні фінансового ризику, що передбачається.

5. Забезпечення мінімізації рівня фінансового ризику при рівні прибутку, що передбачається.

6. Забезпечення постійної фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку.

Фінансовий менеджмент реалізує свою головну мету й основні задачі шляхом здійснення визначених функцій. Ці функції підрозділяються на дві основні групи, обумовлені комплексним змістом фінансового менеджменту: 1) функції фінансового менеджменту як керуючої системи (склад цих функцій у цілому характерний для будь-якого виду менеджменту, хоча і повинний враховувати його специфіку); 2) функції фінансового менеджменту як спеціальної області управління підприємством.

У групі функцій фінансового менеджменту як керуючої системи основними з них є:

1. Розробка фінансової стратегії підприємства.

2. формування ефективних інформаційних систем, що забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

3. Здійснення аналізу різних аспектів фінансової діяльності підприємства.

4. Здійснення планування фінансової діяльності підприємства по основних її напрямках.

5. Розробка діючої системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень в області фінансової діяльності.

6. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень в області фінансової діяльності.

У групі функцій фінансового менеджменту як спеціальної області управління підприємством основними з них є: 1. Управління активами 2. Управління капіталом 3. Управління інвестиціями 4. Управління грошовими потоками 5. Управління фінансовими ризиками 6. Антикризове фінансове управління при погрозі банкрутства

2. Інвестиційні банки і їх послуги (послуги андерайтингу).

Інвестиційні банки здійснюють фінансування капітального будівництва, а також реновацію основного капіталу промислових підприємств, транспорту, зв'язку, житлового, комунального й культурно-побутового будівництва. Особливість інвестиційних банків полягає в тому що вони не займаються залученням вкладів населення.

У сучасних банківських системах розрізняють інвестиційні банки двох типів. Для першого з них, котрий є характерним для банківських систем англосаксонського типу, притаманні операції виключно з розміщення й торгівлі цінними паперами. Банки другого типу характерні для романо-германських банківських систем. Тут типовими є операції з середньострокового та довгострокового кредитування.

Андерайтингом (underwriting) називають комплекс послуг з організації та проведення емісії цінних паперів, що надаються фінансовим посередником емітенту. Цей комплекс послуг може включати як всі етапи роботи з підготовки та проведення емісії, так і визначену їх частину. Як правило, при проведенні андерайтингу посередник надає емітенту хоча б одну із послуг:

• консультує емітента про час, термін, обсяги та інші характеристики емісії;

• здійснює викуп частки емісії або всього обсягу емісії цінних паперів у емітента;

• розміщує емісію серед інвесторів.

Основним елементом андерайтингу є викуп цінних паперів у емітента. У процесі викупу емітент вчасно отримує визначену суму коштів, необхідну для подальшої діяльності, а посередник (андерайтер) приймає на себе ризики щодо розміщення цінних паперів на ринку. Успішне проведення андерайтингу передбачає викуп цінних паперів за нижчою ціною і подальше розміщення їх на ринку за вищою ціною. Різниця між цінами викупу та розміщення, помножена на кількість цінних паперів (за вирахуванням витрат на розміщення цінних паперів на ринку), є прибутком андерайтера.

Банківські послуги андерайтингу включають проведення рекламної кампанії, road-show для потенційних інвесторів, проходження лістингу облігацій на фондових біржах, первинне розміщення облігацій серед інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]