Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetIKTukr2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

2. Застосування таблиць підстановки

Задача. Побудувати графіки функцій, коефіцієнти яких визначені в завданні п. 1.

2.1. Запустіть програму Excel(Пуск/Програми/Microsoft Excel) і відкрийте робочу книгу <прізвище>.xls.

2.2. Виберіть щигликом на ярличку робочий лист Обробка експерименту.

2.3. Тому що програма Excel не дозволяє безпосередньо виконувати побудову графіків функцій, заданих формулами, необхідно спочатку табулювати формулу, тобто створити таблицю значень функцій для заданих значень змінної. Зробіть поточним осередок С3 і занесіть до нього значення 0. Цей осередок буде використовуватися як осередок введення, на який будуть посилатися формули.

2.4. Методом протягання виділіть значення в стовпці А. Дайте команду Правка/Копировать, щоб перенести ці дані в буфер обміну. Зробіть поточним осередок F2 і дайте команду Правка/Вставить, щоб скопіювати задані значення незалежної змінної в стовпець F, починаючи з другого рядка.

2.5. В осередок G1 введіть формулу =C3*$C$1+$D$1. Тут С3 — осередок введення, а як інші посилання використовуються обчислені методом найменших квадратів коефіцієнти рівняння прямої.

2.6. В осередок Н1 введіть формулу =$D$2*$C$2^C3 для обчислення значення показової функції. У програмі Excel можна табулювати кілька функцій однієї змінної в межах єдиної операції.

2.7. Виділіть прямокутний діапазон, що включає стовпці F, G і Н і рядки від рядка 1, щомістить формули, до останнього рядка з даними в стовпці F.

2.8. Дайте команду Данные/Таблица подстановки. Виберіть поле Подставлять значення по строкам і клацніть на осередку введення С3.

2.9. Клацніть на кнопці ОК, щоб заповнити порожні осередки в стовпцях G і Н виділеного діапазону значеннями формул в осередках першого рядка для значень незалежної змінної, обраних зі стовпця F.

2.10. Переключіться на робочий лист Диаграмма 1 (якщо використовувану за замовчуванням назву листа з діаграмою було змінено, використовуйте свою назву).

2.11. Клацніть на кнопці Мастер диаграмм на стандартній панелі інструментів і пропустіть перший етап щигликом на кнопці Далее.

2.12. Виберіть вкладку Ряд і клацніть на кнопці Добавить. У полі Имя вкажіть: Наилучшая прямая. У полі Значения Х зазначте діапазон осередків з даними в стовпці F, а в полі Значения Y зазначте діапазон осередків у стовпці G.

2.13. Ще раз клацніть на кнопці Добавить. У полі Имя вкажіть: Показательная функція. У полі Значения Х зазначте діапазон осередків з даними в стовпці F, а в полі Значения Y зазначте діапазон осередків у стовпці Н.

2.14. Клацніть на кнопці Готово, щоб перебудувати діаграму відповідно до нових настроювань.

2.15. Збережіть робочу книгу <прізвище>.xls.

Контрольні запитання і завдання

  1. Запишіть синтаксис функції ІНДЕКС.

  2. Запишіть синтаксис функції ЛИНЕЙН.

  3. Запишіть синтаксис функції ЛГРФПРИБЛ.

  4. Запишіть синтаксис функції ТЕНДЕНЦИЯ.

  5. Запишіть синтаксис функції РОСТ.

  6. Охарактеризуйте функцію ІНДЕКС.

  7. Охарактеризуйте функцію ЛИНЕЙН.

  8. Охарактеризуйте функцію ЛГРФПРИБЛ.

  9. Охарактеризуйте функцію ТЕНДЕНЦИЯ.

  10. Охарактеризуйте функцію РОСТ.

  11. Як здійснюється побудова графіка функції заданої аналітично?

  12. Охарактеризуйте команду Таблица подстановки.

  13. Як відредагувати раніше побудовану діаграму?

  14. Як лолати на діаграму додаткові графіки?

  15. У яких випадках використовують функції ЛИНЕЙН і ЛГРФПРИБЛ, а у яких ТЕНДЕНЦИЯ і РОСТ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]