Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetIKTukr2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Вивчення ос windows 98 і метоДіВ РоБоТи в її СеРеДовищі

Мета роботи:1. Відпрацювати прийоми управління з допомогою маніпулятора

миша.

2. Вивчити середу ОС WINDOWS 98, включаючи систему меню, вікна, панелі інструментів і довідкову систему.

3. Отимати практичні навички з використання підручника Windows 98 і довідкової системи.

До початку виконання завдань бажано ознайомитись з матеріалами: [1] – с.с. 114-116 , 118, 119; [2] – с.с. 118-120; [3] – с.с. 19-21, 56-61; [4] – с.с. 28-31, 274-277.

1. Відпрацювання прийомів управління з допомогою маніпулятора миші

1.1. Зависання. Ліворуч на Панелі задач є кнопка Пуск. Цей елемент управління Windows, називають командною кнопкою. Наведіть на неї покажчик миші і затримайте на деякий час — з’явиться спливаюча підказка: Начните роботу с нажати этой кнопки. Праворуч на Панелі задач розташовано Панель індикації. На цій панелі, як частка розташований індикатор системного часу. Наведіть на нього покажчик миші і затримайте на деякий час — з’явиться спливаюча підказка з показанням системного календаря.

1.2. Щиглик. Наведіть покажчик миші на кнопку Пуск і клацніть лівою кнопкою — над нею відкриється Головне меню Windows. Меню — це один з елементів управління, що являє собою список можливих команд. Команди, подані в меню, виконуються клацанням на відповідному пункті. Всі команди, що зв’язані з елементами управління, виконуються одним звичайним щигликом. Однак у щиглика є і інше призначення. Його використовують також для виділення об’єктів. Знайдіть на Робочому столі значок Мой компьютер і клацніть на ньому. Значок і підпис під ним змінять колір. Це сталося виділення об’єкта. Об’єкти виділяють для підготовки їх до подальших операцій. Клацніть на іншому об’єкті, наприклад на значку Корзина. Виділення значка Мой компьютер буде знято, а замість нього виділиться значок Корзина. Якщо потрібно зняти виділення з усіх об’єктів, для цього достатньо клацнути на вільному від об’єктів місці Робочого столу.

1.3. Подвійній щиглик. Подвійній щиглик призначений для використання об’єктів. Наприклад, подвійній щиглик на значку, що зв’язаний з додатком, призводить до запуску цього додатку, а подвійний щиглик на значку документа призводить до відкриття даного документа в тому додатку, в якому його було створено. При цьому здійснюється одночасно і запуск цього додатку. Відносно документа він вважається батьківським.

В системі Windows 98 з одним и тим же об’єкт можна виконати багато різних дій. Скільки б їх не було можливо виконати з об’єктом, завжди існує одна основна дія. Вона і виконується подвійним щигликом.

Виконайте подвійний щиглик на значку Мой компьютер, і на екрані відкриється вікно Мой компьютер, в якому можна побачити значки дисків і інших пристроїв, що підключені до комп’ютера, наприклад принтерів. Якщо необхідно закрити вікно, потрібно клацнути один раз на кнопці закриття, яка знаходиться в правому верхньому куті вікна. Кнопка закриття — це елемент управління, і для роботи з ним достатньо одного клацання.

1.4. Щиглик правою кнопкою. Клацніть правою кнопкою на значку Мой компьютер, і поряд з ним відкриється елемент управління, який називають контекстне меню. У кожного об’єкта Windows своє контекстне меню. Склад його пунктів залежить від властивостей об’єкта, на якому здійснено клацання. Для прикладу порівняйте вміст контекстного меню об’єктів Мой компьютер і Корзина, звертаючи увагу на їх відмінності.

Доступ до контекстного меню — основне призначення щиглика правою кнопкою. В роботі з об’єктами Windows (особливо з невідомими) клацання правою кнопкою використовується дуже часто.

Контекстне меню дуже важливе для роботи з об’єктами операційної системи. Вище ми казали, що подвійний щиглик дозволяє виконати лише ту дію над об’єктом, яка вважається основною. В противагу цьому в контекстному меню наведені всі дії, які можна виконати над даним об’єктом. Крім того, в усіх контекстних меню будь-яких об’єктів є пункт Свойства. Він дозволяє переглядати і змінювати властивості об’єкта, тобто виконувати настройки програм, пристроїв і самої операційної системи.

1.5. Перетаскування. Перетаскування — дуже потужний прийом для роботи з об’єктами операційної системи. Наведіть покажчик миші на значок Мой компьютер. Натисніть ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістіть покажчик — значок Мой компьютер переміститься по поверхні Робочого столу разом з ним.

Відкрийте вікно Мой компьютер. Вікно можна перетаскувати з одного місця на інше, якщо «зачепити» його покажчиком миші за рядок заголовку. Таким чином прийом перетаскування використовують для оформлення робочого середовища.

1.6. Протягування.. Наведіть покажчик миші на одну з рамок вікна і дочекайтесь, коли він змінить форму, перетворившись у двосторонню стрілку. Після цього натисніть ліву кнопку і перемістіть мишу. Вікно змінить розмір. Якщо навести покажчик миші на правий нижній кут вікна і виконати протягування, то здійсниться зміна розміру одразу за двома координатам (за вертикаллю і горизонталлю).

Зміна форми об’єктів Windows — корисне, але не єдине використання протягування. Часто цей прийом використовують для групового виділення об’єктів. Наведіть покажчик миші на поверхню Робочого столу, натисніть кнопку миші і протягніть мишу вправо-вниз — за покажчиком потягнеться прямокутний контур виділення. Всі об’єкти які опиняться всередині цього контура, будуть виділені одночасно.

1.7. Спеціальне перетаскування. Наведіть покажчик миші на значок Мой компьютер, натисніть правую кнопку миші і, притримуючи її, перемістіть мишу. Цей прийом відрізняється від звичайного перетаскування тільки кнопкою, що використовується, але дає інший результат. При відпусканні кнопки не відбувається переміщення об’єкту, а замість цього відчиняється так зване меню спеціального перетаскування. Вміст цього меню залежить від переміщуваного об’єкту. Для більшості об’єктів в ньому чотири пункти (Копировать, Переместить, Создать ярлык та Отменить). Для таких унікальних об’єктів, як Мой компьютер або Корзина, в цьому меню тільки два пункти: Создать ярлык та Отменить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]