Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetIKTukr2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

5. Створення zip-архіву, що саморозпаковується

5.1. Запустіть програму WinZip.

5.2. Дайте команду File/Open Archive (Файл/Отріть архив). Відкрийте раніше створений архів <Прізвище>.zip.

5.3. Дайте команду Actions/Make .Exe File (Действия/Создать исполнимый файл) — відкриється діалогове вікно WinZip Self-Extractor (Генератор самораспаковывающегося архива).

5.4. Архів, що саморозпаковується, створюється на базі раніше створеного звичайного архіву. Переконайтесь в тому, що в полі Create Self-Extracting Zip files from (Создать самораспаковывающийся архив из...) правильно записано адресу вихідного ZIP-файлу. Якщо це не так, скористайтеся кнопкою Browse (Обзор) для пошуку потрібного файлу.

5.5. У групі Self Extractor Type (Тип самораспаковывающегося архива) активізуйте перемикач, що відповідає операційній системі комп'ютера, для якого готується архів.

5.6. У групі Spanning Support (Поддержка распределенного архива) активізуйте перемикач No spanning (Без распределения).

5.7. Клацніть на кнопці ОК. ,

5.8. Оскільки вихідний архів має парольний захист, то перед початком перетворення з'явиться попереджуюче повідомлення. Закрийте його щигликом на кнопці ОК.

5.9. Із закінченням перетворення з'явиться діалогове вікно з попередженням про те, що архів, що саморозпаковується, варто випробувати. Підтвердіть початок іспиту щигликом на кнопці Да.

5.10. У черговому вікні виберіть теку, до якої відбудеться перевірочне розпакування архіву.. Використовуючи командну кнопку Browse (Обзор), виберіть потрібну теку і клацніть на кнопці Unzip (Распаковать).

5.11. Оскільки архівний файл захищений, його розпакування не почнеться, поки не буде введений правильний пароль.

5.12. Із завершенням роботи закрийте поточні діалогові вікна.

6. Дослідницька робота

6.1. Дослідження властивостей форматів стиску графічних даних

6.1.1. Створіть для експериментів нову теку.

6.1.2. Відкрийте графічний редактор Paint і завантажите в нього заздалегідь підготовлений багатобарвний малюнок у форматі bmp (наприклад <Прізвище>_Test.bmp).

6.1.3. Визначіть розмір малюнка в пикселах (Рисунок/Атрибуты). Оцініть теоретичний розмір малюнка у 24-розрядній палітрі (3 байти на крапку) за формулою:

S=MN3, де S — розмір файлу з рисунком (байт);

М — ширина рисунка (крапок);

N — висота рисунка (крапок).

Запишіть результат: S =• _____________

6.1.4. Збережіть рисунок у створену папку призначивши тип файлу: 24-розрядний рисунок (.BMP).

6.1.5. Повторно збережіть рисунок вибравши те ж ім'я, але призначивши тип файлу .GIF. При збереженні відбудеться втрата визначеної частини графічної інформації.

6.1.6. Відновіть рисунок, завантаживши його з раніше збереженого файлу <Прізвище>_Test.bmp, і знову збережіть його під тим же ім'ям, але вибравши як тип файлу формат JPEG.

6.1.7. Запустіть програму Проводник. Відкрийте створену теку Таблиця. Визначите розміри файлів <Прізвище>_Test.bmp, <Прізвище>_Test.gif і <Прізвище>_Test.jpg. Визначите коефіцієнт стиску файлів (R), узявши відносини розмірів файлів до теоретичної величини, отриманої розрахунковим шляхом у п. 6.1.3. Результати занесіть у таблицю.

Формат файлу

Розмір файлу (Кбайт)

Ступінь стиску (%)

24-розрядний .BMP

.GIF

.JPG

6.1.8. Дайте відповідь на запитання:

  • •що можна сказати про ступінь стиску даних у форматі BMP?

  • •що можна сказати про ступінь стиску даних у форматі.JPEG?

6.1.9. У графічному редакторі Paint дайте команду створення нового документа Создать. Переконаєтеся в тому, що полотнина має розмір 640х480. Якщо це не так змініть його розмір командою Рисунок/Атрибуты/Ширина(Высота).

6.1.10. Як інструмент виберіть Кисть. Задайте максимальний раз мер. По черзі використовуючи 8-10 різних фарб, грубо зафарбуйте полотнину.

6.1.11. Збережіть рисунок під ім'ям <Прізвище>_Test_1 у форматі 24-розрядний рисунок.

6.1.12. Збережіть рисунок під ім'ям <Прізвище>_Test_1 у форматі GIF.

6.1.13. Відновіть рисунок з файлу <Прізвище>_Test_1.bmp.

6.1.14- Збережіть рисунок під ім'ям <Прізвище>_Test_1 у форматі JPEG.

6.1.15. За допомогою програми Проводник визначіть розміри збережених файлів і заповніть таблицю.

Формат файлу

Розмір файлу (Кбайт)

Ступінь стиску (%)

24-розрядний .BMР

.GIF

.JPG

6.1.16. Уточніть раніше зроблений висновок про ступінь стиску даних у форматі JPEG з огляду на той факт, що в першому випадку зображення було багатобарвним, у другому випадку воно мало невелику кількість колірних відтінків.

6.1.17. Дайте відповідь на запитання:

  • •який формат графічних даних з розглянутих тут щонайкраще підходить для передачі кольорового фотографічного матеріалу по електронних мережах?

  • •який формат графічних даних доцільно використовувати для передачі чорно-білого фотографічного матеріалу по каналах електронних мереж.?

  • •який формат найбільш сприятливий для передачірисунків, що мають кількість колірних відтінків (до 256)?

  • •який формат графічних даних не підходить для передачі інформації з каналів електронних мереж, але зручний для збереження зображень призначених для подальшої обробки?

6.1.18. У програмі Проводник видаліть експериментальну теку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]